• Посилання скопійовано

Одночасне коригування кількості і вартості у РК не допускається

Податківці в новій ІПК нагадали, що одночасне заповнення показників коригування кількості і вартості у розрахунку коригування до податкової накладної не допускається. Також було зазначено як не допустити відхилення такої РК

Одночасне коригування кількості і вартості у РК не допускається

Податківці в ІПК від 30.11.2018 р. №5067/6/99-99-15-03-02-15/ІПК зазначають, що розрахунок коригування до податкової накладної може бути не прийнятий на реєстрацію в ЄРПН у зв’язку з порушенням вимог порядку заповнення ПН та РК з причин, зазначених в квитанції, яка отримана платником податку.

Зокрема, такою причиною може бути «Одночасне заповнення граф «Коригування кількості (зміна кількості, ціна)» і «Коригування вартості (зміна ціни, кількість)» не дозволяється».

В такому випадку податківці наголошують на необхідності перевірити наявність зайвих символів (нулів, прочерків, пробілів, тощо) у графах розрахунку коригування (у форматі XML), які не підлягають заповненню (зокрема, у графах 9 та 10 «Коригування вартості: зміна ціни/кількість постачання товарів/послуг») у рядках розрахунку коригування, які вказані в квитанції. 

Хоча це роз’яснення і датовано листопадом 2018 року, воно залишається актуальним і з 01.12.2018 р., коли форма і порядок складання РК змінилися. Податківці в листі 27.11.2018 р. №36942/7/99-99-15-03-02-17 підкреслюють: в РК в одному рядку не можуть бути одночасно зазначені показники щодо коригування кількості та коригування вартості (ціни)!

Слід враховувати, що до 01.12.2018 р. податківці у своїх роз’ясненнях дозволяли платникам ПДВ для того, щоб не проводити ці два різних коригування окремо, альтернативу. А саме: якщо після отримання попередньої оплати та складання і реєстрації в ЄРПН податкової накладної відбувається одночасна зміна і кількості, і ціни товарів/послуг, то у РК до такої ПН у першому рядку зі знаком «–» зазначаються показники щодо товарів/послуг, кількість і ціна яких змінюються. При цьому у графі 1 «№ з/п рядка податкової накладної, що коригується» розділу Б табличної частини такого РК в обов’язковому порядку вказується номер за порядком рядка ПН, що коригується.

У другому рядку такого РК зазначаються всі правильні (змінені) дані щодо товарів/послуг, ціна та кількість яких змінюються. При цьому у графі 1 такого РК такому рядку присвоюється новий черговий порядковий номер рядка, якого не було в ПН, що коригується.

При цьому тоді (тобто до 01.12.2018 р.) в графі 2 такого РК в обох рядках податківці радили зазначати причину коригування – «зміна номенклатури». Зараз причина зазначається кодом, і для зміни номенклатури він є – це 104. Але, якщо вам подобається саме цей варіант коригування, варто отримати на нього свіжу індивідуальну податкову консультацію.   

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»