• Посилання скопійовано

ПДВ–новації: що зміниться в 2019 році?

Традиційно щороку до ПКУ вносяться зміни в частині оподаткування ПДВ. Цього разу не можна сказати, що змін багато. Основна з них - новий порядок оподаткування ввезення товарів із за кордону у міжнародних поштових та експрес-відправленнях

ПДВ–новації: що зміниться в 2019 році?

Посилки з-за кордону

Законом №2628-VIII внесено зміни до оподаткування операцій з ввезення на митну територію України товарів у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, у несупроводжуваному багажі. На практиці такі операції отримали назву «сірий імпорт». Але значна кількість змін буде діяти лише з 2021 року. Тому зараз акцентуємо увагу на змінах, які почнуть діяти у 2019 році.

Не будуть оподатковуватись митними платежами, зокрема, ПДВ товари (пп. 196.1.17 ПКУ):

– у несупроводжуваному багажі – сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 150 євро;

– у міжнародних поштових відправленнях або в одному вантажі експрес-перевізника від одного відправника товари:

  • сумарна митна вартість яких не перевищує еквівалент 150 євро, на адресу одного одержувача – юридичної особи або підприємця;
  • сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 100 євро, для одного одержувача – фізичної особи.

При цьому для закордонних посилок для фізосіб на півроку вводиться перехідний період (підрозділ 2 розділу ХХ доповнено новим п. 66). Тому ПДВ та митом не будуть оподатковуватися посилки, якщо сумарна фактурна вартість не перевищує:

  • з 1 січня 2019 року по 30 червня 2019 року -  еквівалент 150 євро;
  • з 1 липня 2019 по 31 грудня 2020 року - еквівалент 100 євро.

Датою виникнення ПЗ є дата подання контролюючому органу (митниці) документа, який використовується замість митної декларації. При визначенні бази оподаткування перерахунок іноземної валюти у валюту України здійснюється за курсом валюти, визначеним відповідно до ст. 39-1 ПКУ1.

1 Для цілей визначення податкових зобов'язань зі сплати митних платежів застосовується офіційний курс НБУ, що діє на 0 годин дня подання митної декларації, а у разі, якщо митна декларація не подається, – дня визначення податкових зобов'язань, пп. 39.1-1 ПКУ.

Інші зміни, які стосуються особливостей оподаткування закордоних посилок будуть діяти вже з 2021 року (нові норми п. 180.2-1, пп. 191.1.3 та 191.1.4 ПКУ). Ними поповнено коло платників ПДВ, а точніше осіб, які можуть і не бути платниками ПДВ, проте несуть всю відповідальність, як платники податку (зміни до п. 180.2-1 та п. 180.3 ПКУ).

Усі останні зміни з ПДВ
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

А саме: відповідальність за сплату податку покладається на операторів поштового зв'язку та експрес-перевізників, які будуть виконувати функції податкових агентів, зокрема сплачувати ПЗ, вести реєстри (тимчасові та додаткові) та подавати їх до контролюючого органу.

Як будуть оподатковуватись посилки із-за кордону згодом? Згідно з оновленою ст. 191 ПКУ базою оподаткування2, яка визначається відповідно до МКУ, з урахуванням мита та акцизного податку, що підлягають сплаті є:

  • для юридичних осіб або підприємців – митна вартість. Нагадаємо: митна вартість завжди є більшою за договірну вартість товару. Оподаткування митними платежами товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, визначається відповідно до ст. 234 МКУ;
  • для фізичних осіб – фактурна вартість. Визначається митна вартість під час розмитнення товару, зокрема, ввезеного у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, у несупроводжуваному багажі відповідно до ст. 374 МКУ.

2 Для міжнародних поштових та експрес-відправленнь, товари у несупроводжуваному багажі.

Враховуючи, що відповідальними за сплату ПЗ будуть оператор поштового зв'язку, експрес-перевізник, як це зазначено в новому п. 180.2-1 ПКУ, це здійснюватиметься з певними особливостями (зазначеними в оновленому пп. 191.1.3 ПКУ).

Такі податкові агенти сплачене до бюджету ПЗ з ПДВ за пп. 191.1.2 ПКУ не будуть відносити до складу ПК з ПДВ (п. 198.6 ПКУ доповнено новим абзацом). А також сплачені (нараховані) суми податку не будуть складовою розрахунку ліміту (Sнакл), за яким вони матимуть право зареєструвати ПН та/або РК в Єдиному реєстрі (зміни вносяться до п. 200-1.3 ПКУ).

 

Житлово-комунальні послуги

Згідно з пп. 14.1.266 ПКУ касовий метод для цілей оподаткування ПКУ - це метод податкового обліку, за яким дата виникнення податкових зобов'язань визначається як дата зарахування (отримання) коштів на банківський рахунок (у касу) платника податку або дата отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) ним товарів (послуг), а дата віднесення сум податку до податкового кредиту визначається як дата списання коштів з банківського рахунку (видачі з каси) платника податку або дата надання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) йому товарів (послуг). Це означає, що за касовим методом не діє класичне правило «першої події» відповідно до п. 187.1 та п. 198.2 ПКУ.

Особи, що застосовують касовий метод податкового обліку визначені в т.ч. у п. 187.10 ПКУ. Законодавці внесли уточнення до нього, зокрема, про те, що перелік житлово-комунальних послуг визначається законом. Нагадаємо, що зараз перелік цих послуг наводиться у ст. 5 Закону №2189.

Отже, з 01.01.2019 р. касовий метод застосовуватимуть не тільки ЖЕКи та бюджетні установи, а й управителі багатоквартирних будинків – платники ПДВ.

Крім цього продовжено касовий метод для ПЗ та ПК з ПДВ для операцій передбачених п. 44 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ. До 1 січня 2022 року тимчасово платники податку, які здійснюють постачання (у тому числі оптове), передачу, розподіл електричної та/або теплової енергії, постачання вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701, 2702, 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД, надають послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, робитимуть це за касовим методом (звичайно у разі відповідності умовам, зазначеним у цьому пункті).

Зверніть увагу: касовий метод не діятиме щодо операцій постачання торфу (включаючи торф'яний дрiбняк), агломерований або неагломерований – код УКТ ЗЕД 2703 00 00 0, цю товарну позицію виключено.

Є тимчасові зміни, які стосуються коригування ПЗ з ПДВ за отриманими авансами постачальниками електроенергії (підрозділ 2 доповнено п. 67 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ). Тимчасово, до 1 квітня 2019 року, ПЗ з ПДВ, що виникли у постачальника електричної енергії на дату отримання від покупця попередньої оплати за електричну енергію, фактичне постачання якої буде здійснюватися новим постачальником електричної енергії, в тому числі постачальником універсальних послуг, підлягають коригуванню на дату перерахування постачальником електричної енергії грошових коштів, що були отримані в якості попередньої оплати від покупця, новому постачальнику електричної енергії на підставі РК до ПН, складеного та зареєстрованого в Єдиному реєстрі.

 

Пільга з орендної плати землі

З 01.01.2019 р. звільнено від оподаткування ПДВ не тільки постачання послуг з надання в оренду земельних ділянок, що перебувають у власності держави або територіальної громади, але й надані земельні ділянки у суборенду.

І, як раніше, ця пільга діятиме за умови, що кошти за такі послуги у повному обсязі сплачуються безпосередньо на відповідні рахунки органів, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів (абз. 2 пп. 197.1.21 ПКУ оновлено).

 

Податкові накладні

Нагадаємо, особі, яка реєструється як платник ПДВ, присвоюється індивідуальний податковий номер. Використання індивідуального податкового номера, наданого при реєстрації, є обов'язковим при оформленні й користуванні всіма видами документів, пов'язаних із розрахунками при придбанні товарів, обліком, звітністю про ПДВ, оформленні ПК.

Тому перелік обов'язкових реквізитів податкової накладної (а отже, і розрахунку коригування до неї) доповнено новим реквізитом, це індивідуальний податковий номер платника ПДВ (доповнено пп. «Ґ» п. 201.1 ПКУ).

Щоправда, за деякими операціями, при складанні ПН використовуються умовні індивідуальні номери. Зокрема, при складані зведених ПН, у разі постачання товарів/послуг отримувачу, який не зареєстрований як платник податку або при здійсненні експортних операцій чи при складанні ПН покупцем за послугами від нерезидента, місце постачання яких розташоване на митній території України тощо.

За п. 201.10 ПКУ помилки в реквізитах, визначених п. 201.1 ПКУ (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД ), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов'язань, не можуть бути причиною неприйняття ПН у електронному вигляді. Проте, власне індивідуальний податковий номер платника ПДВ виконує функцію індентифікації, тому ігнорувати цей реквізит не виходить, а з 01.01.2019 року – буде і протизаконно.

 

Перехідні операції

Ряд змін щодо ПДВ, крім зазначених вище, також вноситься до підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ.

І перше, на що варто звернути увагу, це те, що пільгу щодо тимчасового звільнення від ПДВ за операціями з постачання, у т.ч. операцій з імпорту відходів та брухту чорних і кольорових металів, а також паперу та картону для утилізації (макулатури та відходів) товарної позиції 4707 згідно з УКТ ЗЕД продовжено до 01.01.2022 р. (за п. 23 підрозділу 2).

Але закінчено термін дії п. 2 підрозділу 2 щодо постачання техніки, обладнання, устаткування, визначених ст. 7 Закону «Про альтернативні види палива». Отже, з 01.01.2019 р. на такі операції розповсюджується загальний порядок оподаткування.

Згідно з п. 38 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ до 31 березня 2019 року подовжено звільнення від оподаткування ПДВ операції за лікарськими засобами.

Тимчасово звільняються від ПДВ:

1) на період проведення антитерористичної операції та/або ООС, та/або запровадження воєнного стану відповідно до законодавства -  ряд операцій із ввезення на митну територію України та постачання на митній території України продукції оборонного призначення3:

– апаратура передавальна, до складу якої входить приймальна апаратура 8525 60 00 00;

– частини апаратури товарних пiдкатегорiй 8525 60 00 00, 8525 80 30 00, 8528 41 00 00, 8528 51 00 00 i 8528 61 00 00 – код УКТ ЗЕД 8529 90 20 0 (доповнено п. 32);

3 Згідно з п. 9 ст. 1 Закону «Про державне оборонне замовлення».

2) до 1 січня 2022 року - операції з постачання на митній території України вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701, 2702, 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД. Але пільга не розповсюджується тепер на торф (включаючи торф'яний дрiбняк), агломерований або неагломерований – код УКТ ЗЕД 2703 00 00 0 (зміна п. 45);

3) до 31 грудня 2022 року - операції із ввезення на митну територію України та з постачання на митній території України електрокарів, що зазначені у товарній підкатегорії 8703 90 10 10 згідно з УКТ ЗЕД (в тому числі вироблених в Україні). А також з 01.01.2019 р. до 31.12.2022 р. звільнено від оподаткування операції із ввезення на митну територію України товарів, зазначених у товарних підкатегоріях 8502 31 00 00, 8541 40 90 00, 8504 23 00 00, 8504 40 88 00 згідно з УКТ ЗЕД (зміна п. 64);

4) до 1 січня 2020 року надається розстрочення (рівними частинами) сплати ПДВ при ввезенні на митну територію України з поміщенням в митний режим імпорту не тільки обладнання а й комплектуючих до нього, що класифікується за товарними підкатегоріями згідно з УКТ ЗЕД, зазначеними у п. 65. Також цю норму доповнено товарними підкатегоріями УКТ ЗЕД – 69 02 10 00 00; 69 02 20 99 00; 69 03 90 90 00; 84 16 20 80 00.

***

Читайте також: З 2019 року індивідуальний податковий номер стане обов'язковим реквізитом ПН

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»