• Посилання скопійовано

РК за результатами річного перерахунку ПДВ: чи буде штраф за порушення термінів?

Податківці розповіли, чи варто очікувати на штрафи за порушення строків реєстрації розрахунків коригування, які підлягають складанню за результатами річного перерахунку ПДВ

РК за результатами річного перерахунку ПДВ: чи буде штраф за порушення термінів?

ДФС у ІПК від 16.01.2019 р. №175/6/99-99-15-03-02-15/ІПК нагадала, що результати перерахунку сум податкових зобов'язань відображаються у податковій декларації за останній податковий період року (п. 199.5 ПКУ). 

Коригування податкових зобов'язань здійснюється шляхом складання розрахунків коригування до податкових накладних, складених протягом року відповідно до п. 199.1 ПКУ.

Терміни реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН встановлено п. 201.10 ПКУ, згідно з яким така реєстрація повинна здійснюватися з урахуванням граничних строків:

  • для ПН/РК, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, - до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені;
  • для ПН/РК, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, - до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені.

Тобто зазначений термін реєстрації встановлено для всіх ПН та РК (окрім РК на зменшення, що реєструється покупцем).

У разі порушення таких строків застосовуються штрафні санкції, які передбачені ст. 120-1 ПКУ.

Водночас податківці нагадали й про лист Мінфіну від 14.04.2017 р. №11310-09-10/10306, за яким зазначені штрафи за порушення термінів реєстрації ПН чи РК не застосовуються лише до ПН (чи РК), для яких одночасно виконуються дві умови:

  • такі ПН/РК не надаються отримувачу;
  • їх складено на операції, які оподатковуються за нульовою ставкою або звільнені від оподаткування ПДВ.

Зважаючи на те, що і норми п. 120-1.1 ПКУ, і положення листа №10306 не передбачають виключень, штрафні санкції застосовуються і за несвоєчасну реєстрацію (відсутність реєстрації) в ЄРПН ПН/РК, складених відповідно до ст. 199 ПКУ.

Зверніть увагу! Нещодавно податківці зазначали, що незалежно від факту реєстрації такого РК платник податку відображає результати такого перерахунку у декларації за останній звітний період 2018 року.

Про нюанси проведення річного перерахунку ПДВ ми писали у нашій аналітиці, а алгоритм складання таких РК від податківців ми наводили тут>>

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»