• Посилання скопійовано

Нерезидент виконує для резидента роботи щодо перевірки товару на якість: що з ПДВ?

Нерезидент за договором підряду із резидентом виконує роботи з перевірки товару і у разі його неналежної якості повертає постачальнику-нерезиденту. Як будуть оподаткуватись роботи, виконані нерезидентом? Консультує ДФС

Нерезидент виконує для  резидента роботи щодо перевірки товару на якість: що з ПДВ?

Нагадаємо, що відповідно до ст. 837 ЦКУ за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу. 

Водночас під постачанням послуг розуміється будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (пп. 14.1.185 ПКУ).

Постачання послуг є об’єктом оподаткування ПДВ згідно з пп. «б» п. 185.1 ПКУ, але лише якщо місце постачання послуг розташоване на митній території України. Таке місце визначається відповідно до ст. 186 ПКУ.

Отже, виконання робіт нерезидентом за договором підряду з метою оподаткування ПДВ вважатиметься послугами і буде об’єктом оподаткування ПДВ лише, якщо за ст. 186 ПКУ місце виконання таких робіт знаходиться на території України.

Пунктами 186.2 – 186.4 ПКУ визначено категорії послуг, місце постачання яких визначається залежно від місця реєстрації постачальника або отримувача відповідних послуг або від місця фактичного надання відповідних послуг. Зокрема, місцем постачання послуг, зазначених у пп. 186.2.1 ПКУ, є місце фактичного постачання послуг, пов'язаних з рухомим майном, у тому числі послуг із проведення експертизи та оцінки рухомого майна (пп. «б» п. 186.2.1 ПКУ). Тобто, виходячи з опису робіт, які виконує нерезидент для резидента, вони можуть вважатися оподаткованими ПДВ у випадку, якщо така експертиза (перевірка якості) проводитиметься фактично на митній території України.

Ось і податківці у консультації від 04.01.2019 р. №57/6/99-99-15-03-02-15/ІПК зазначають, що порядок оподаткування ПДВ операцій з постачання послуг безпосередньо залежить від місця їх постачання.

Наприклад, при отриманні резидентом послуг з перевірки майна на якість і відповідність заявленим параметрам виробника від нерезидента, місце постачання яких визначено за межами митної території України (зокрема, якщо фактичне місце надання таких послуг знаходиться за межами України), операції з постачання таких послуг не є об'єктом оподаткування ПДВ та за такими операціями податкова накладна отримувачем послуг не складається.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»