• Посилання скопійовано

Порядок складання РК до зведених ПН - у роз’ясненні податківців

У разі виявлення помилок у зведених податкових накладних або у випадку зміни їх суми платник податку повинен скласти РК до такої накладної

Порядок складання РК до зведених ПН - у роз’ясненні податківців

Нещодавно ми наводили роз'яснення податківців щодо можливості складання РК до зведених податкових накладних. Тепер податківці у ІПК від 05.04.2019 р. №1473/6/99-99-15-03-02-15/ІПК роз'яснили порядок, за яким такі РК складаються (зокрема, до зведених ПН згідно п. 201.4 та 198.5 ПКУ).

 

Порядок складання РК до ПН, складених відповідно до абз. 10 п. 201.4 ПКУ

Нагадаємо, що п. 201.4 ПКУ передбачає складання ПН на перевищення фактичної ціни постачання над фактичною ціною. 

Якщо після складання та реєстрації в ЄРПН такої накладної відбувається коригування суми перевищення (зокрема, у разі зміни ціни реалізації або придбання реалізованого товару), продавець має право скласти розрахунок коригування до такої зведеної податкової накладної.

Розрахунок коригування складається з урахуванням таких особливостей:

  • у заголовній частині розрахунку коригування до зведеної податкової накладної на суму перевищення бази оподаткування над фактичною ціною постачання у полі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» зазначається код ознаки «3»;

  • у розрахунку коригування, складеному починаючи з 01.12.2018 р. до податкової накладної, зареєстрованої в ЄРПН до 01.12.2018 р., у полі «До зведеної податкової накладної» замість позначки «X», яка вказана в податковій накладній, вказується код ознаки «3» (позначка «X» не проставляється);

  • у розділі Б табличної частини розрахунку коригування у випадку збільшення (зменшення) суми перевищення одним рядком зі знаком «-» зазначаються показники граф податкової накладної, які підлягають коригуванню. При цьому у графі 1 вказується номер за порядком рядка податкової накладної, що коригується;

  • другим рядком розрахунку коригування до такої податкової накладної платник податку зазначає виправлені показники. При цьому у графі 1 вказується новий черговий порядковий номер рядка, якого не було у податковій накладній, що коригується;

  • у графі 2 розрахунку коригування у всіх рядках, які заповнюються у зв'язку з таким коригуванням, зазначається код причини коригування «203» – «Коригування податкової накладної, складеної відповідно до абзацу 11 пункту 201.4 статті 201 Кодексу».

Якщо внаслідок коригування сума перевищення бази оподаткування над фактичною ціною визначається такою, що дорівнює нулю, у розрахунку коригування заповнюється один рядок зі знаком «-» та зазначається код причини коригування «203» – «Коригування податкової накладної, складеної відповідно до абзацу 11 пункту 201.4 статті 201 Кодексу».

 

Порядок складання РК до ПН, складених відповідно до п. 198.5 ПКУ

Якщо після складання та реєстрації в ЄРПН такої зведеної ПН платник податку починає в подальшому використовувати товари (послуги) в оподаткованих операціях у межах господарської діяльності або виявляє помилку у такій зведеній податковій накладній, такий платник може скласти РК до такої ПН, з урахуванням наступного:

  • в такому РК зі знаком «-» в тих графах, заповнення яких передбачено, необхідно зазначити дані тих рядків податкової накладної, показники яких змінюються;

  • у графі 1.2 такого розрахунку коригування в обов'язковому порядку вказується номер за порядком рядка зведеної податкової накладної, що коригується;

  • другим рядком розрахунку коригування до такої накладної платник податку зазначає правильні показники. При цьому у графі 1.2 такого розрахунку коригування вказується новий черговий порядковий номер рядка, якого не було в зведеній податковій накладній, що коригується;

  • у графі 2.1 розрахунку коригування у всіх рядках, які заповнюються у зв'язку з таким коригуванням, зазначається код причини коригування «201» – «Коригування зведеної податкової накладної, складеної відповідно до пункту 198.5 статті 198 Кодексу».

Окрім цього, податківці звернули увагу, що в розглянутих вище ситуаціях рядку податкової накладної, що коригується, зазначеному із знаком «-» та новому(им) рядку(ам) з виправленими показниками, що його замінює(ють), присвоюється однаковий порядковий номер групи коригування, який зазначається у графі 2.2 табличної частини розрахунку коригування, та наводиться однакова причина коригування.

У графі 3 «Опис (номенклатура) товарів/послуг, вартість чи кількість яких коригується» розрахунку коригування до такої зведеної податкової накладної зазначаються дати складання та порядкові номери податкових накладних, складених з метою нарахування податкових зобов'язань згідно з п. 198.5 ПКУ, відповідно до яких проводиться коригування.

У розрахунках коригування, складених починаючи з 01.12.2018 р. до податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН до 01.12.2018 р., у полі «До зведеної податкової накладної» замість позначки «X», яка вказана в податковій накладній, вказується відповідний код ознаки (у даному випадку код ознаки «1», позначка «X» не проставляється).

У розрахунках коригування, складених до податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН починаючи з 01.12.2018 р., код ознаки, що вказується у полі «До зведеної податкової накладної», має відповідати коду ознаки «Зведена податкова накладна», який вказано у зведеній податковій накладній, до якої складається розрахунок коригування.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»