• Посилання скопійовано

Розбіжність у ПН на одну копійку: чи буде право на ПК?

Податківці роз’яснили, чи буде у покупця право на ПК, якщо за рахунок арифметичних округлень у податкових накладних виникла розбіжність між ціною та кількістю товару, зазначеними у видатковій та податкових накладних

Розбіжність у ПН на одну копійку: чи буде право на ПК?

Коментар до ІПК ДПС від 26.03.2020 р. №1272/6/99-00-07-03-02-06/ІПК

Насамперед нагадаємо, що сума округлення не належить до об’єктів оподаткування ПДВ, а тому податкова накладна на таку суму не складається. Тобто податкова накладна повинна бути складена, виходячи з фактичної вартості товару або послуги, що підлягають оподаткуванню без врахування подальшого округлення при здійсненні готівкових розрахунків за такі товари або послуги. Про це ми писали тут, а загалом про правила округлення готівкових розрахунків тут.

Що ж до різниці між ПН та первинними документами на 1-2 копійки, то у попередній своїй консультації (яку ми наводили тут) податківці надавали доволі «фіскальну» відповідь: «покупець не має права включити до податкового кредиту суму ПДВ, зазначену у податковій накладній, у якій допущено помилку в обов’язкових реквізитах визначених п. 201.1 ПКУ, якщо помилки в реквізитах такої накладної заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст, навіть за умови реєстрації такої податкової накладної в ЄРПН».

На жаль, у цій консультації не було зазначено, якими критеріями керуються податківці при визначені того, на скільки помилка заважає ідентифікувати здійснену операцію. Не зазначають вони і те, чи буде відхилення від первинного документа на 1 копійку такою помилкою, що буде заважати ідентифікувати здійснену операцію.

А от у свіжій ІПК від 26.03.2020 р. №1272/6/99-00-07-03-02-06/ІПК підхід податківців мало того, що більш конкретний, так ще й на користь платника податку. Зокрема, як і в попередній консультації акцентується увага, що показники податкової накладної мають відповідати первинним (бухгалтерським) документам, складеним за такою господарською операцією.

Водночас зазначається, що розбіжність (на 1, 2 копійки) між обсягом постачання та сумою ПДВ, зазначеними у видатковій накладній та такими ж показниками податкових накладних, яка виникла за рахунок арифметичних округлень, не може бути єдиною причиною для невизнання податкового кредиту.

Відповідно на підставі такої податкової накладної (за умови дотримання інших правил, визначених ПКУ для формування податкового кредиту) платник податку має підстави включити суму ПДВ до складу податкового кредиту.

Проте варто звернути увагу, що це лише індивідуальна податкова консультація, що призначається лише для платника податківців, який її отримав. Тому обережним платникам податку радимо все ж таки отримати власну ІПК з цього питання і діяти вже за нею.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»