• Посилання скопійовано

Медичні огляди та лабораторні дослідження: правила оподаткування ПДВ

ДПС надав роз’яснення щодо порядку застосування пільги з ПДВ щодо операцій з проведення профілактичних медичних оглядів та лабораторних бактеріологічних досліджень

Медичні огляди та лабораторні дослідження: правила оподаткування ПДВ

Коментар до листа від 20.10.2020 р. №4317/ІПК/99-00-05-06-02-06

Податківці в коментованій ІПК нагадали, що послуги з проведення лабораторних бактеріологічних досліджень можуть надаватися як окремий вид послуг, так і як складова частина послуги із проведення медичних оглядів. 

Медичні огляди також бувають різними. Зокрема, вони оплачуються, якщо  проводяться:

  1. за зверненням громадян, що надаються без направлення лікарів;
  2. за зверненням громадян, які самостійно сплачують за обов'язковий медичний огляд без направлення з місця роботи;
  3. за зверненням громадян, які самостійно сплачують за обов'язковий медичний огляд та мають направлення з місця роботи, але роботодавець відмовляється оплачувати медичний огляд працівника.

ДПС також зазначила, що профілактичні медичні огляди замовляють роботодавці (юридичні та фізичні особи), які використовують працю найманих працівників зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці, та які є обов’язковими відповідно до ст. 17 Закону №2694, а також працівників, професії яких визначено  Переліком №559. Крім того, до цієї категорії відносяться громадяни, які займаються індивідуальною та підприємницькою діяльністю. Під обов’язкові медичні огляди підпадають також особи, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення, які передбачені Порядком №246.

Різноманітність послуг, які може надавати медичний заклад, призводить до необхідності з’ясувати, як такі послуги оподатковуються ПДВ. 

 

Пільга з ПДВ: на які медпослуги вона поширюється?

Відповідно до пп. 197.1.5 ПКУ операції з постачання послуг з охорони здоров'я закладами охорони здоров'я, що мають ліцензію на постачання таких послуг, а також постачання послуг реабілітаційними установами для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, що мають ліцензію на постачання таких послуг відповідно до законодавства, звільняються від оподаткування ПДВ.

Проте пільга не поширюється на послуги, перелічені в пп. «а» – «о» пп. 197.1.5 ПКУ. Послуги з проведення лабораторних бактеріологічних досліджень за зверненнями громадян, що надаються без направлення лікарів, не включені до цього переліку, тому операції з їх проведення звільняються від оподаткування ПДВ. 

Якщо послуги з проведення лабораторних бактеріологічних досліджень при проведенні медичних оглядів є складовою частиною послуги з проведення медичного огляду, то такі лабораторні бактеріологічні дослідження не визнаються як окрема послуга, та питання застосування пільги з оподаткування розглядається стосовно послуги з проведення медичних оглядів в цілому.

Відповідно до пп. «в» п. 197.1.5 ПКУ послуга з проведення профілактичних медичних оглядів із підготовкою висновку про стан здоров'я на прохання громадян оподатковується ПДВ на загальних підставах.

У разі віднесення попередніх (при зарахуванні на роботу) та періодичних медичних оглядів, які проводяться, до обов'язкових, операції по проведенню таких медичних оглядів звільняються від оподаткування ПДВ згідно з пп. 197.1.5 ПКУ, оскільки не підпадають під виключення, зазначені в даному підпункті.

Таким чином, якщо організація проведення та фінансування медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці, для роботодавця є обов'язком та медичні огляди проводяться закладами охорони здоров'я, які мають ліцензію на такі послуги, то операції з їх проведення звільняються від оподаткування ПДВ згідно з пп. 197.1.5 ПКУ незалежно від того, хто їх оплачує: сам працівник (громадянин) чи роботодавець.

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»