• Посилання скопійовано

Постачаєте раніше повернутий лізингоодержувачем товар: що з ПДВ?

У разі постачання товарів, які були повернуті лізингоодержувачем у зв’язку з невиконанням договору, та при цьому лізингодавцем за операцією з повернення таких товарів до податкового кредиту не включалися суми податку, базою оподаткування є позитивна різниця між ціною постачання та ціною придбання таких товарів

 Постачаєте раніше повернутий лізингоодержувачем товар: що з ПДВ?

Податківці у підкатегорії 101.06 «ЗІР» зауважили, що відповідно до п. 189.5 ПКУ у разі постачання товарів, які були повернуті лізингоодержувачем лізингодавцю за договором фінансового лізингу у зв’язку з його невиконанням чи неналежним виконанням (у тому числі повернуті на підставі виконавчого напису нотаріуса), та при цьому лізингодавцем за операцією з повернення таких товарів до складу податкового кредиту не включалися суми податку, базою оподаткування є позитивна різниця між ціною постачання та ціною придбання таких товарів.

Ціна придбання визначається як вартість товарів, за якою такі товари були повернуті лізингодавцю, а саме як первісна вартість товарів (об’єкта фінансового лізингу) за вирахуванням сплачених лізингових платежів у частині компенсації вартості об’єкта фінансового лізингу. У разі придбання товарів у платника податку ціна придбання визначається з урахуванням ПДВ.

Якщо за товарами, база оподаткування при постачанні яких визначалася як позитивна різниця між ціною постачання та ціною придбання, в майбутніх податкових періодах суми податку за операцією з повернення таких товарів були включені до складу податкового кредиту лізингодавця, застосовується положення п. 198.5 ст. 198 ПКУ.

При цьому у разі подальшого постачання товару, повернутого за договором з фінансового лізингу постачальник (лізингодавець) складає податкову накладну на позитивну різницю між ціною постачання та ціною придбання таких товарів.

Така податкова накладна складається в загальному порядку відповідно до Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 р. №1307, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 26.01.2016 за №137/28267 із змінами і доповненнями.

При цьому у графі 2 податкової накладної (опис (номенклатура) товарів/послуг продавця) зазначається об’єкт фінансового лізингу.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»