• Посилання скопійовано

Розбіжність у ПН на одну копійку та відсутність нулів в ІПН покупця: чи буде право на ПК?

Розбіжність на 0,01 та 0,02 грн між сумами ПДВ в первинних документах та у ПН за рахунок арифметичних округлень не може бути єдиною підставою для невизнання ПК. Наявність або відсутність у ПН нулів, з яких починається ІПН платника податку, не заважає ідентифікувати здійснену операцію. Принаймні, так зараз консультує ДПС

Розбіжність  у ПН на одну копійку та відсутність нулів в ІПН покупця: чи буде право на ПК?

Коментар до ІПК ДПС від 24.06.2021 р. № 2520/ІПК/99-00-21-03-02-06,
 від 25.06.2021 р. № 2536/ІПК/04-36-18-03-15

Товариство отримало від енергопостачальних компаній зведені подані податкові накладні, у яких сума ПДВ не відповідає первинним бухгалтерським документам (платіжні доручення, видаткові накладні, акти) на 1 копійку (2 копійки). Контрагенти-постачальники відмовляються виправляти таку невідповідність, обгрунтовуючи відсутністю істотної помилки, яка заважає ідентифікувати господарську операцію.

Що буде з податковим кредитом в такій ситуації? А вона є досить поширеною та трапляється не лише у разі споживання комунальних послуг.

 

Відповідь ДПС

Податківці у ІПК №2520/ІПК/99-00-21-03-02-06 наводять норми п. 198.3201.1 ПКУ та вказують, що за ними  та за нормами п. 185.1, пунктів 198.1, 198.2, 198.3201.1, 201.7 та 201.10 ПКУ право на віднесення сум ПДВ до податкового кредиту виникає у платника податку - покупця товарів/послуг на підставі податкової накладної, складеної з дотриманням податкового законодавства та зареєстрованої в ЄРПН платником податку - постачальником товарів/послуг на такого покупця за фактом здійснення господарської операції з постачання товарів/послуг на дату «першої події». Показники такої податкової накладної мають відповідати первинним (бухгалтерським) документам, складеним за такою господарською операцією.

Зауважимо, що за п. 201.10 ПКУ помилки в реквізитах, визначених п. 201.1 ПКУ (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов’язань, не можуть бути причиною неприйняття податкових накладних в електронному вигляді (п. 201.10 ПКУ).

Також нагадаємо, що сума округлення не належить до об’єктів оподаткування ПДВ, а тому податкова накладна на таку суму не складається. Тобто податкова накладна повинна бути складена, виходячи з фактичної вартості товару або послуги, що підлягають оподаткуванню без врахування подальшого округлення при здійсненні готівкових розрахунків за такі товари або послуги. Про це ми писали тут, а загалом про правила округлення готівкових розрахунків тут.

На підставі всіх цих особливостей визнання ПК податківці зробили в ІПК  № 2520/ІПК/99-00-21-03-02-06 такий висновок: «Якщо розбіжність на 0,01 та 0,02 грн між вартістю послуги з урахуванням ПДВ та сумою попередньої оплати (авансу) та/або між сумою ПДВ в первинних документах та сумою ПДВ у ПН  виникла за рахунок арифметичних округлень, то така розбіжність не може бути єдиною підставою для невизнання податкового кредиту на підставі такої податкової накладної. Відповідно на підставі такої податкової накладної (за умови дотримання інших правил, визначених ПКУ для формування податкового кредиту) платник податку має підстави включити суму ПДВ до складу податкового кредиту».

Зауважимо, що у цій консультації не було зазначено, якими критеріями керуються податківці при визначені того, на скільки помилка заважає ідентифікувати здійснену операцію. І також попереджаємо, що  це лише індивідуальна податкова консультація, що призначається лише для платника податківців, який її отримав. Тому обережним платникам податку радимо все ж таки отримати власну ІПК з цього питання і діяти вже за нею.

 

В ІПН покупця не вистачає нулів: чи матиме він податковий кредит?

ТОВ звернулося з питанням порядку віднесення до податкового кредиту сум ПДВ, зазначених у податкових накладних, у яких в індивідуальному податковому номері (ІПН) покупця не зазначено нулів, з яких починається такий ІПН.

 

Відповідь ДПС

Податківці в ІПК №2536/ІПК/04-36-18-03-15 зазначили, що при реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування, складених на покупця – платника ПДВ, здійснюється звіряння даних щодо перебування покупця/продавця  у реєстрі платників ПДВ.

Якщо реєстрація документа відбулася без проблем, то покупця ідентифікували. Адже алгоритм контролю реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних не дає можливості реєстрації в ЄРПН податкових накладних, у яких ІПН платника ПДВ не внесено до реєстру платників ПДВ, а наявність чи відсутність в податковій накладній перед 10-значним ІПН нулів не впливає на її реєстрацію в ЄРПН.

Саме тому, якщо податкова накладна складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку, то ІПН такого платника, зазначений в ПН, є актуальним. Наявність або відсутність у податковій накладній нулів, з яких починається ІПН платника податку, не заважає ідентифікувати здійснену операцію. І проблем із податковим кредитом виникати не повинно.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»

  • Як розблокувати ПН/РК: правила і поради
    Враховуючи останні зміни щодо оскарження реєстрації ПН/РК в ЄРПН, варто нагадати про важливі моменти взаємодії з податковими органами та використання механізмів з розблокування, наведених у ПКУ, із зразками документів та порадами
    23.04.20242 1531
  • На яку суму БЕБ запобігло незаконному відшкодуванню ПДВ за І квартал?
    Загалом за І квартал 2024 року аналітики БЕБ надіслали 210 рекомендацій до державних органів та розпорядників державних коштів щодо недопущення втрат бюджетних коштів. Частина з них стосувалась незаконного відшкодування ПДВ на суму 575 млн грн
    22.04.202452
  • Як сплачувати штраф з ПДВ: з СЕА ПДВ чи з рахунку банку?
    Сплата до бюджету узгоджених ПЗ з ПДВ, задекларованих у поданій звітності з ПДВ, здійснюється з рахунку у СЕА ПДВ платника, а сплата штрафних санкцій – з рахунку у банку або небанківському надавачу платіжних послуг до відповідного бюджету
    22.04.2024203
  • Підприємство продає БПЛА: які наслідки з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ?
    22.04.202460
  • Чи обовʼязково мати витяг з Реєстру платників ПДВ?
    Ви зареєстровані платником ПДВ. Це означає, що дані про вас податківці внесли до Реєстру платників цього податку. Чи обовʼязково отримувати витяг з цього Реєстру?
    19.04.2024180