• Посилання скопійовано

Як оподатковується комісійна винагорода за договором комісії з нерезидентом?

Послуги, надані комісіонером-резидентом у межах договору комісії з нерезидентом (комісійна винагорода), підлягають оподаткуванню ПДВ в загальновстановленому порядку за основною ставкою

Як оподатковується комісійна винагорода за договором комісії з нерезидентом?

Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків інформує, що відповідно до п. 185.1 ПКУ об’єктом оподаткування є операції платників податку, зокрема, з

постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ, у тому числі операції з безоплатної передачі та з передачі права власності на об’єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту, а також з передачі об’єкта фінансового лізингу у володіння та користування лізингоодержувачу/орендарю;

ввезення товарів на митну територію України;

вивезення товарів за межі митної території України.

Пунктом 186.1 ПКУ визначено, зокрема, що місцем постачання товарів є фактичне місцезнаходження товарів на момент їх постачання.

Згідно зі ст. 74 Митного кодексу імпорт – митний режим, відповідно до якого іноземні товари після сплати всіх митних платежів, встановлених законами України на імпорт цих товарів, та виконання усіх необхідних митних формальностей випускаються для вільного обігу на митній території України.

Відповідно до ст. 82 МКУ експорт (остаточне вивезення) – це митний режим, відповідно до якого українські товари випускаються для вільного обігу за межами митної території України без зобов’язань щодо їх зворотного ввезення.

Виходячи з вищевикладеного, оскільки операції з придбання товарів у одного нерезидента і постачання товарів іншому нерезиденту здійснюються за межами митної території України, а самі товари фактично не ввозяться на митну територію України та не вивозяться, то за даними операціями у комісіонера – резидента не виникає об’єкта оподаткування ПДВ.

При цьому, п. 186.4 ПКУ визначено, що місцем постачання послуг є місце реєстрації постачальника, крім операцій, зазначених у пп. 186.2186.3 і 186.3-1 ПКУ.

Тобто послуги, що надані комісіонером – резидентом в межах договору комісії з нерезидентом (комісійна винагорода), підлягають оподаткуванню ПДВ в загальновстановленому порядку за основною ставкою ПДВ.

***

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»