• Посилання скопійовано

ПН/РК, отримані за період перебування у спецгрупі 2%: консультує ДПСУ

Чи враховуються в обрахунку показника SНаклОтр суми ПДВ за отриманими платником ПДВ ПН/РК, що складені за операціями, дата виникнення ПЗ за якими припадала на період, протягом якого платник був на ЄП 2%?

ПН/РК, отримані за період перебування у спецгрупі 2%: консультує ДПСУ

Податківці в ЗІР зазначають, що особливості застосування спрощеної системи оподаткування встановлені розд. XIV та підрозд. 8 і 10 розд. ХХ Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ).

Пунктом 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ встановлено, що тимчасово, з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, положення розд. XIV «Спеціальні податкові режими» ПКУ застосовуються з урахуванням особливостей, визначених зазначеним пунктом.

Згідно з п.п 9.5 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ, звільняються від обов’язку нарахування та сплати ПДВ за операціями з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, а також від подання податкової звітності з ПДВ, а їх реєстрація платником ПДВ є призупиненою.

Під призупиненням реєстрації платником ПДВ для цілей п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ розуміється, що для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ, призупиняються права та обов’язки, встановлені розд. V та підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ (у тому числі щодо формування податкового кредиту) на період використання особливостей оподаткування, встановлених п.п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ.

Операції, здійснені платником єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ, вважаються такими, що не є об’єктом оподаткування ПДВ.

Для осіб, реєстрація яких платником ПДВ є призупиненою відповідно до цього пункту, обрахунок показників, визначених ст. 200 прим.1 ПКУ, призупиняється на період використання особливостей оподаткування, встановлених цим пунктом.

Не враховуються в обрахунку показника SНаклОтр суми ПДВ за отриманими платником ПДВ податковими накладними та/або розрахунками коригування до таких податкових накладних, зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних, що складені за операціями, дата виникнення податкових зобов’язань за якими припадає (припадала) на період, протягом якого платник податку застосовував спрощену систему оподаткування з урахуванням особливостей оподаткування, встановлених цим пунктом (п.п. 9.5 п. 9 підрозд 8 розд ХХ ПКУ).

 

Від редакції:
У цій консультації податківці нагадують, що податкові накладні, складені на покупця – платника ПДВ з призупиненим статусом, не збільшують ліміт такого призупиненого платника та відповідно, не можуть бути враховані у складі його податкового кредиту.
Звісно, якщо платник ПДВ перейшов на ЄП за ставкою 2%, то його реєстрація платником ПДВ не анулюється, а тільки призупиняється, адже ставка ЄП 2% є тимчасовою і ось-ось має бути скасована (чекаємо набрання чинності Законом № 3219, який зараз перебуває на підписі у Президента).
 Призупинення реєстрації платника ПДВ на період сплати ЄП за ставкою 2% передбачає, зокрема, таке:
  • ІПН платника ПДВ зберігається, його реєстрація не анулюється;
  • Ліміт реєстрації ПН «заморожується», тому він не змінюється від того, що на такого платника за його ІПН хтось зареєструє ПН/РК, перша подія за якими настала у період сплати ЄП за ставкою 2%;
  • Всі операції, здійснені платником під час перебування на ЄП за ставкою 2%, вважаються такими, що не є об’єктом оподаткування ПДВ.
Але постачальники такого «призупиненого» платника ПДВ не мають підстав вважати його неплатником ПДВ, адже його реєстрація та ІПН не скасовуються. Постачальники повинні реєструвати свої податкові накладні на такого покупця за загальними правилами – як на платника ПДВ. У реквізиті «Отримувач» у податковій накладній наводиться найменування покупця та його діючий ІПН.
А ось в реєстрі отримувача така ПН буде відображатися як «Реєстрацiя ПН - отриманої призупиненим (не коригує лiмiт)», і ліміт отримувача, відповідно, не збільшується.
Отже, в разі проведення операцій, за якими складаються податкові накладні і перша подія за якими припадає на той період, коли покупець є платником ЄП за ставкою 2% і має призупинений статус платника ПДВ:
  • для постачальника нічого не змінюється. Він складає та реєструє ПН/РК на такого покупця як на платника ПДВ. Внаслідок такої реєстрації у постачальника збільшуються ПЗ з ПДВ та зменшується ліміт реєстрації ПН;
  • покупець бачить такі ПН/РК у себе в реєстрі операцій в розділі СЕА ПДВ Кабінету платника з типом операції «Реєстрацiя ПН - отриманої призупиненим (не коригує лiмiт)», і відповідно його ліміт не змінюється;
  • всі такі придбання для покупця вважаються такими, що здійснені без ПДВ, він не має права на податковий кредит за ними.
***

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»