• Посилання скопійовано

Особливості нарахування компенсуючих ПЗ з ПДВ після скасування спецгрупи ЄП

Протягом якого періоду визначаються компенсуючі ПЗ? Якою датою має бути складена зведена ПН? Скільки зведених ПН може бути складено? Докладно про це поговоримо далі

Особливості нарахування компенсуючих ПЗ з ПДВ після скасування спецгрупи ЄП

Південне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків розповідає про визначення податкових зобов’язань з ПДВ, передбачених п. 198.5 ПКУ, за товарами, необоротними активами, які були придбані/виготовлені/ввезені на митну територію України з ПДВ до початку використання спрощеної системи з особливостями оподаткування та використані (поставлені, реалізовані) в період застосування спрощеної системи з особливостями оподаткування.

 

Протягом якого періоду визначаються такі податкові зобов’язання?

За товарами, необоротними активами, які були придбані/виготовлені/ввезені на митну територію України з ПДВ до початку використання спрощеної системи з особливостями оподаткування та використані (поставлені, реалізовані) в період застосування спрощеної системи з особливостями оподаткування, податкові зобов’язання, передбачені п. 198.5 ПКУ, нараховуються протягом серпня – жовтня 2023 року, але не пізніше 31 жовтня 2023 року.

 

Якою датою має бути складена зведена податкова накладна відповідно до п. 198.5 ПКУ?

Відповідна зведена податкова накладна має бути складена будь-якою датою, що припадає на звітні (податкові) періоди серпень, вересень, жовтень 2023 року, але не пізніше 31.10.2023.

 

У податковій звітності за який звітний період мають бути відображені такі податкові зобов’язання?

У податковій звітності за серпень/вересень/жовтень 2023 року (залежно від того, у якому з цих періодів платником нараховано податкові зобов’язання та складено відповідну податкову накладну). Жовтень 2023 року є останнім звітним (податковим) періодом, у податковій звітності за який такі податкові зобов’язання можуть бути задекларовані.

 

Як визначається база оподаткування при нарахуванні таких податкових зобов’язань з ПДВ?

Базою оподаткування для нарахування таких податкових зобов’язань є: за товарами, придбаними на митній території України, – вартість їх придбання; за товарами, ввезеними на митну територію України, – митна вартість таких товарів згідно з відповідною митною декларацією; за необоротними активами – балансова (залишкова) вартість, що склалася станом на перше число місяця, в якому вони були використані (поставлені, реалізовані).

 

Скільки податкових накладних має бути складено при нарахуванні податкових зобов’язань з ПДВ за такими товарами, необоротними активами (одна зведена податкова накладна чи декілька податкових накладних)?

Кількість зведених податкових накладних, які мають бути складені при нарахуванні податкових зобов’язань з ПДВ за такими товарами та необоротними активами, не обмежена.

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»