• Посилання скопійовано

Уряд зобовʼязали провести аудит СМКОР: рішення РНБО

Рішенням РНБО, зокрема, доручено КМУ провести аудит системи моніторингу ризиків і критеріїв для блокування податкових накладних та процедур і критеріїв їх розблокування

Уряд зобовʼязали провести аудит СМКОР: рішення РНБО

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) вітає рішення Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) «Про невідкладні заходи із забезпечення економічної безпеки на період дії правового режиму воєнного стану». Цим рішенням РНБО, зокрема, доручила Кабінету Міністрів провести аудит системи моніторингу ризиків і критеріїв для блокування податкових накладних та процедур і критеріїв їх розблокування.

НАЗК ще в грудні 2023 року повідомляло про наявну проблему у процедурі реєстрації податкових накладних. Тоді команда Національного агентства презентувала власне дослідження як комплексне вирішення питання, напрацьоване спільно з народними депутатами, представниками бізнес-спільноти, Ради бізнес-омбудсмена, Спілки українських підприємців, BRDO, Української ради бізнесу, Економічної експертної платформи, суддів, членів профільних громадських організацій тощо.

Національне агентство спрямувало рекомендації за результатами дослідження до Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, Міністерства фінансів, Державної податкової служби України та Міністерства економіки та наголошує на необхідності впровадження ефективних антикорупційних запобіжників у цій сфері.

Нагадаємо, у дослідженні ідентифіковано низку корупційних ризиків. Це, зокрема:

  • непрозора робота системи автоматизованого моніторингу відповідності податкових накладних / розрахунків коригування критеріям оцінки ступеня ризиків (СМКОР) на користь «ручного режиму» регулювання;
  • необґрунтоване зупинення реєстрації податкових накладних;
  • неврахування таблиць даних платника ПДВ.

За підсумками широкого обговорення з представниками бізнесу та влади напрацьовано спільні рекомендації, зокрема для Міністерства фінансів України:

  • здійснити аналіз ефективності роботи СМКОР за період 2017 - 2023 років з оприлюдненням таких результатів; 
  • розглянути можливість залучення до аналізу ефективності роботи СМКОР Міністерства цифрової трансформації України, зокрема для реінжинірингу бізнес-процесів; 
  • за результатами аналізу запропонувати шляхи вирішення виявлених проблем у діяльності СМКОР.

Сподіваємось, що при проведенні зазначеного аудиту Кабінет Міністрів візьме до уваги ідентифіковані корупційні ризики та рекомендації НАЗК, надані у дослідженні, а органи Державної податкової служби в подальшому належним чином забезпечать імплементацію наданих рекомендацій.

***

Читайте також:

Джерело: Національне агентство з питань запобігання корупції

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»