• Посилання скопійовано

Коригування ПК з ПДВ у разі повернення авансу постачальнику

Відсутність зареєстрованого РК на суму передоплати, яка повертається покупцю, не скасовує обов’язку покупця щодо коригування ПК, сформованого на підставі ПН, складеної на суму передоплати

Коригування ПК з ПДВ у разі повернення авансу постачальнику

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків інформує, що при відвантаженні товарів чи наданні послуг у платника виникає обов’язок скласти податкову накладну (далі - ПН) та у встановлений термін зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН). На це вказано у п. 201.1п. 201.7 та п. 201.10 ст. 201 Податкового кодексу України (далі - ПКУ).

ПН виписується на кожне постачання, а також на попередню оплату, що надійшла на банківський рахунок.

Для покупця товарів чи послуг ця ПН є підставою для віднесення сум ПДВ до податкового кредиту (далі – ПК).

У разі якщо після відвантаження таких товарів чи надання послуг змінено будь-які істотні умови щодо кількості чи ціни постачання чи у випадку повернення товарів/коштів суми ПДВ підлягають коригуванню, необхідно скласти до раніше виписаної ПН розрахунок коригування (далі - РК) та зареєструвати в ЄРПН (п. 192.1 ПКУ).

РК до ПН не може бути зареєстрований в ЄРПН пізніше 1095 календарних днів з дати складання ПН, до якої складений такий РК.

РК, складений постачальником товарів/послуг до ПН, складеної на отримувача - платника податку, підлягає реєстрації в ЄРПН:

  • постачальником (продавцем) товарів/послуг, якщо передбачається збільшення суми компенсації їх вартості на користь такого постачальника або якщо коригування кількісних та вартісних показників у підсумку не змінює суму компенсації;
  • отримувачем (покупцем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений РК отримувачу. 

Варто зауважити, що постачальник може зменшити податкові зобов’язання (далі – ПЗ) тільки після реєстрації в ЄРПН коригуючої ПН.

З огляду на наведене вище, якщо повернення передоплати відбулося після закінченя 1095 днів, то як відкоригувати включену до ПК ПН. Пунктом 198.5 ПКУ визначено правила з формування ПЗ, так званого умовного продажу, щодо раніше включених ПН до декларації з ПДВ, якщо такий ПК не використовується в господарській діяльності.

Постановою Кабміну №569 затверджено Порядок електронного адміністрування ПДВ.

Відповідно до Постанови та п. 200 прим. 1.3 ст. 200 прим. 1 Податкового кодексу України, починаючи з 01 липня 2015 року, на підставі ПН та коригуючих ПН до них  розраховується сума реєстраційного ліміту.

Отже, суми ПДВ відповідно до ПН, складених з 1 липня 2015 на платника ПДВ та при їх реєстрації, враховуються при розрахунку реєстраційного ліміту.

Таким чином, у разі повернення передоплати  покупцю постачальник повинен скласти і зареєструвати РК до відповідної ПН. РК не може бути зареєстрований в ЄРПН після закінчення трьох років.

Отже, відсутність зареєстрованого РК на суму передоплати, яка повертається покупцю, не скасовує обов’язку покупця щодо коригування ПК, сформованого на підставі ПН, складеної на суму  передоплати.

У разі якщо передоплата була до 01.07.2015 та відповідно виписана ПН за фактом передоплати, то зменшення ПК потрібно здійснити на підставі бухгалтерської довідки.

Якщо така ПН складена після 01 липня 2015 року, то такий покупець повинен виписати ПЗ на підставі п. 198.5 ПКУ, на суму податку, яка була включена до ПК, та відповідно зареєструвати ПН.

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»