• Посилання скопійовано

УВАГА! Мінфін затвердив нові форми ПН й РК, а також декларації з ПДВ разом з додатками

Мінфін затвердив зміни до форми ПН і РК та оновлення форми декларації з ПДВ та додатків до неї. Зміни внесено через нові правила експорту агропродукції. Але використовувати нові форми ПН і декларації треба буде всім. У вересні ще діятимуть старі форми

УВАГА! Мінфін затвердив нові форми ПН й РК, а також декларації з ПДВ разом з додатками

Мінфін своїм наказом від 09.08.2024 №400 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» затвердив нові редакції форм ПН й РК до неї та декларації з ПДВ з додатками. Також оновлено форму уточнюючого розрахунку до декларації з ПДВ

 

Зміни до форми ПН

Наказом Мінфіну №400 передбачено:

1) викладення форми ПН у новій редакції у зв’язку з доповненням її новими реквізитами. А саме щодо:

  • зазначення інформації про договір (контракт), відповідно до якого здійснюється операція з вивезення за межі митної території України товарів, та реквізитів митної декларації за такою операцією;
  • проставлення ознаки «власна сільськогосподарська продукція» у разі складання податкової накладної за операцією з постачання на митній території України та/або вивезення за межі митної території України окремих видів товарів, які є власною сільськогосподарською продукцією у розумінні пп. 14.1.33-1 ПКУ, що класифікується за кодом УКТ ЗЕД, до якого застосовано режим експортного забезпечення.

Зауважується, що зазначення платниками ПДВ у формі податкової накладної вказаної ознаки дозволить визначити обсяг сільськогосподарської продукції, яку платник виробив самостійно. А також забезпечить проведення розмежування власної сільськогосподарської продукції та продукції, яка була придбана в інших виробників, з метою визначення походження товару.

За Наказом №400 вносяться зміни до Порядку №1307.  Зокрема, зауважено, що у верхній лівій частині податкової накладної на експорт:

  • у відповідному рядку графи «Інформація про операцію з вивезення товарів за межі митної території України:» зазначаються дата та номер договору (контракту), відповідно до якого здійснюється операція з вивезення за межі митної території України товарів, та у разі здійснення таких операцій на підставі форвардного контракту у спеціальному полі робиться позначка «X»; 
  • в окремому рядку зазначаються дата та номер відповідної митної декларації.

Це потрібно буде робити всім платникам-експортерам.

 

Зміни до форми декларації з ПДВ та додатків до неї

Наказом №400 передбачено викладення форм податкової звітності з ПДВ у новій редакції. Основні зміни – декларацію та уточнюючий розрахунок буде доповнено новими рядками, в яких підлягатимуть відображенню операції з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту окремих видів товарів та інформація про коригування показників за такими операціями.

Додатків до декларації тепер буде шість!

Зокрема, об’єднуються додатки 2 та 3 до декларації у додаток 2, у зв’язку з чим буде змінено порядкові номери додатків 4, 5, 6, 7 до декларації на додатки 3, 4, 5, 6.   

В об’єднаному додатку 2 до декларації передбачено застосування оновленої таблиці 1, в якій структуровано порядок та змінено хронологію надання платниками податку інформації про розрахунок суми від’ємного значення та суми бюджетного відшкодування, а саме: в розрізі звітних (податкових) періодів, у яких виникло від’ємне значення; податкових накладних, згрупованих за періодами їх складання окремо стосовно кожного постачальника товарів / послуг, за яким сформовано таке значення, а також розрахунків коригування, складених на підставі пп. «в» пп. 97.4 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, у разі якщо таке коригування призвело до виникнення від’ємного значення суми, розрахованої згідно з п. 200.1 ПКУ, яка підлягає бюджетному відшкодуванню.  

При цьому з метою повноти контролю правомірності декларування платниками податку суми від’ємного значення, яка сформована за результатами коригування податкових зобов’язань після завершення розрахунків за відповідною операцією з експорту окремих видів товарів та заявлена до бюджетного відшкодування, додаток 2 до декларації доповнено новою таблицею 1.1. У такій таблиці запропоновано зазначати інформацію про розрахунок сум податку за операціями з придбання товарів / послуг, які було враховано на погашення податкових зобов’язань, визначених за операціями з експорту окремих видів товарів, за умови фактичної сплати сум податку таким постачальникам товарів / послуг або до Державного бюджету України.

Оновлена форма додатка 2 до декларації забезпечить проведення автоматизованої перевірки правильності декларування платниками податків суми від’ємного значення під час проведення електронної камеральної перевірки платників податку з питань достовірності нарахування суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість тощо.

Але при цьому до форми декларації вносяться й косметичні правки. Про них ми докладно писали тут.

 

Щодо набрання чинності та початку застосування нових форм

Цей наказ набирає чинності з 01 числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування. Тож якщо його буде опубліковано у вересні, то нові форми ПН й РК доведеться застосовувати з 1 жовтня, а звітувати з ПДВ за новою формою за правилами п. 46.1 ПКУ потрібно буде за листопад 2024 року. 

Але, звісно, ДПС може мати свою думку щодо початку застосування нових форм. Проте станом на написання новини такого розʼяснення немає. 

З новими формами можна ознайомитися далі за посиланнями:

**

Читайте також:

 УВАГА! Нова форма ПН та РК до неї: аналіз від редакції

Нова форма декларації з ПДВ: аналізуємо Наказ №400

 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»