• Посилання скопійовано

В чому основна причина неврахування таблиць даних платників ПДВ?

У ІІ кварталі 2024 року, за спостереженнями Ради, прослідковується тенденція включення підприємств у переліки ризикових платників та неврахування таблиць даних суто через недостатнє, на думку ДПС, податкове навантаження з ПДВ, та податку на прибуток

В чому основна причина неврахування таблиць даних платників ПДВ?

Рада Бізнес-омбудсмена постійно відстежує зміни в системі ПДВ та їх вплив на бізнес. Рада підтримує зв’язок з Міністерством фінансів і Державною податковою службою, у розмові з якими піднімає питання конкретних кроків для усунення недоліків у СМКОР та покращення взаємодії податкових органів з  платниками.

Протягом останнього року Рада відзначала важливі зміни:

  1. Введено процедуру адміністративного оскарження рішень щодо ризиковості платника та відмов у врахуванні таблиць даних (врахована рекомендація РБО 2019 року).
  2. Покращено функції аналізу та прогнозування змін законодавства, що сприяло зменшенню кількості блокувань податкових накладних.
  3. Залучено Верховну Раду України для отримання зворотного зв’язку щодо пропозицій бізнесу.
  4. Удосконалено форму рішень про ризиковість платника та неврахування таблиць даних.
  5. Обмежено період для розгляду операцій при визначенні ризиковості платника до 180 днів
  6. Розширено перелік показників позитивної податкової історії.
  7. Започатковано роботу щодо профілю платника податків.
  8. Створено регіональні комунікаційні платформи і «гарячі лінії» для платників та громадських організацій.

Проте, незважаючи на помірні формальні зміни, платники податків все ще залишаються під прицілом податківців як в контексті роботи СМКОР, так і по перевірках. Позитивна тенденція зменшення кількості блокувань ПН/РК, що ми спостерігали протягом І кварталу 2024 року, не продовжилась протягом ІІ кварталу. У результаті у червні кількість зупинених ПН/РК (0,78%) майже повернулась до рівня січня цього року (0,83%), а сума заблокованого ПДВ у червні (2,23%) майже досягла показників січня-лютого цього року (2,30%, 2,33% відповідно). Більше аналітики плануємо надати після отримання додаткової статистичної інформації від ДПС України у наступні місяці.

Блокування накладних все ще стосується близько 10% платників ПДВ, з тенденцією до зменшення: 10,31% у січні до 8,74% у червні 2024 року. Кількість скарг бізнесу до Ради щодо СМКОР продовжує зменшуватись: з 58% у I кв. 2024 року до 53% у II кв. 2024 року, але є поле для вдосконалення підходів податкової до бізнесу.

У ІІ кварталі 2024 року, за спостереженнями Ради, прослідковується тенденція включення підприємств у переліки ризикових платників та неврахування таблиць даних головним чином суто через недостатнє, на думку податкової, податкове навантаження як з ПДВ, так і з податку на прибуток. При цьому, у рішеннях про відмову у виключенні з ризикових та про неврахування таблиць даних часто вказуються зовсім інші (формальні) підстави, що призводить до успішного оскарження в судах.

Рада зауважує, що актуальними залишаються наступні рекомендації зі звіту щодо СМКОР:

  1. Справжня автоматизація та ризикоорієнтованість
  2. Аналіз та прогнозування, зокрема в дослідженні податкової інформації щодо платників
  3. Проміжні етапи перед застосуванням негативних наслідків до платників
  4. Ризиковість платника: прозорість, пропорційність, ефективність процедур
  5. Коригування адміністративної практики
  6. Доступність даних про ключові показники
  7. Зважене ставлення до платників та дотримання принципів належного урядування.

Рада вкотре закликає Мінфін та ДПС до більш рішучих кроків для полагодження СМКОР, щоб підприємці могли зосередитися на своїй економічній діяльності. 

Про подальший прогрес у врегулюванні податкових проблем бізнесу Рада надалі повідомлятиме у звітах.

Джерело: Рада бізнес-омбудсмена України

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»