• Посилання скопійовано

Виправлення «невартісних» помилок при складанні ПН/РК

ДПСУ в ІПК роз’яснила, як виправити помилку у РК до ПН у разі невірного заповнення дати складання РК та що робити з незначними орфографічними помилками в ПН та РК

Виправлення «невартісних» помилок при складанні ПН/РК

Коментар до ІПК ДПС від 02.09.2024 р. №4297/ІПК/99-00-21-03-02 ІПК

Коментар до ІПК ДПС від 02.09.2024 р. №4301/ІПК/99-00-21-03-02 ІПК

Помилка в даті складання РК

Податківці у коментованій ІПК від 02.09.2024 №4297/ІПК/99-00-21-03-02 ІПК зазначили, що згідно з пунктом 201.1 ПКУ дата складання податкової накладної належить до обов'язкових реквізитів податкової накладної.

Відповідно до пункту 21 Порядку №1307 у разі здійснення коригування сум податкових зобов'язань, а також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, не пов'язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, відповідно до статті 192 ПКУ постачальник (продавець) товарів/послуг складає РК до ПН.

Проте і у виправленні помилок є свої обмеження. Зокрема, в коментованій ІПК податківці наполягають, що виправити помилку в даті РК шляхом складання ще одного РК неможливо. 

Аргументують свою позицію вони наступним чином. 

Порядок складання РК та його реєстрації в ЄРПН аналогічний порядку, передбаченому для податкових накладних, крім випадків, передбачених Порядком №1307.

При цьому не допускається виправлення даних щодо дати складання податкової накладної та її порядкового номера.

А оскільки порядок складання РК та ПН майже ідентичний і виключень щодо виправлення дати в РК Порядком №1307 не встановлено, заборона на таке виправлення поширюється і на РК! 

Тому податківці у ІПК №4297 зазначили, що помилка, допущена у даті складання РК до ПН, виправленню не підлягає.

А як же бути в такому випадку? Особливо якщо цей РК був зареєстрований в ЄРПН? У обох сторін договору одразу виникають дві проблеми: щодо складання декларації з ПДВ і щодо реєстраційного ліміту. 

Звісно, найпростіше було б анулювати реєстрацію такого РК і взагалі про нього забути (скласти інший РК з правильними даними). Але чинними нормами податкового законодавства не передбачено можливості анулювання (виключення) з ЄРПН зареєстрованих ПН та РК, у тому числі тих, що містять помилки у даті їх складання. 

РК, який містить помилку у даті його складання, не відповідає первинним документам, на підставі яких платник формує показники податкової звітності, оскільки не дає змоги ідентифікувати операцію. Тобто, однозначно: в декларації коригування ПЗ та ПК на підставі такого РК відображати не слід. Податківці підтверджують це і радять скласти новий, правильний РК.

Висновок податківців такий: якщо при коригуванні показників ПН були допущені помилки, такі помилки платник ПДВ може виправити шляхом складання РК з урахуванням зареєстрованих до неї розрахунків коригування. Для цього доцільно використовувати інформацію щодо показників ПН з урахуванням усіх зареєстрованих до неї РК (остаточних показників податкової накладної, які на поточну дату обліковуються в ЄРПН), яка міститься в Е-кабінеті.

Єдине «але»: якщо не анулювати РК з помилкою в даті, складання і реєстрація нового РК немає сенсу - за попереднім РК в зміст ПН вже були внесені правильні зміни (лише неправильною датою). 

Тож, на нашу думку, скласти і зареєструвати треба все ж таки два РК: 

  • першим анулювати РК з невірною датою (тобто, повторити дані цього РК датою виявлення помилки із протилежним знаком в числових значеннях табличної частини)
  • другий скласти правильно. Тобто внести до ПН необхідні коригування, але з правильною датою РК (тоді, коли виникли підстави для коригування ПЗ). 

Таким чином, і ліміт реєстрації ПН/РК вирівнюється, і в декларації можна буде показувати коригування на підставі РК без помилок (третього). 

Але, пам’ятайте: якщо коригування передбачає збільшення ПЗ, то показати таке збільшення в декларації слід датою його виникнення, незалежно від того, був зареєстрований РК на нього чи ні, і незалежно від того, чи правильно був складений цей РК.

А от якщо коригування передбачає зменшення ПЗ, то відобразити в декларації таке зменшення можна буде лише у місяці реєстрації правильно складеного РК. 

Як працює остання норма, податкова думка вже відома: постачальник має право зменшити податкові зобов’язання на підставі РК, своєчасно зареєстрованого отримувачем в ЄРПН, у податковій декларації з ПДВ  того звітного (податкового) періоду, в якому його складено. Якщо РК зареєстрований в ЄРПН з порушенням терміну реєстрації, то постачальник має право зменшити податкові зобов’язання у податковій декларації з ПДВ того звітного періоду, в якому його зареєстровано в ЄРПН. 

 

Орфографічна помилка в ПН/РК

В іншій ІПК податківців спитали про наявність підстав для визнання податкової накладної, при заповненні якої допущено орфографічну помилку, такою, що складена з порушенням норм ПКУ.

У відповіді податківці наголосили, що помилки в обовʼязкових реквізитах (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов'язань, не можуть бути причиною неприйняття ПН в електронному вигляді.

Тобто якщо складені постачальником товарів/послуг та зареєстровані в ЄРПН на покупця ПН або РК до неї містять орфографічну помилку, яка не заважає ідентифікувати здійснену операцію (її зміст, період, сторони, суму нарахованого податку тощо), то така орфографічна помилка не може бути єдиною підставою для визнання ПН або РК до неї такими, що складені з порушенням норм ПКУ.

Проте податківці порадили що робити, якщо сторони договору (постачальник та покупець) не хочуть ризикувати і сперечатися при документальних перевірках. 

Так, з метою виправлення помилок, не пов’язаних зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, платник ПДВ може скласти і зареєструвати в ЄРПН розрахунок коригування до ПН та РК, в яких припуститися помилки. Про те, як його скласти, читайте в нашій новині за посиланням

Автор: Брік Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»