• Посилання скопійовано

Порядок підтвердження витрат на придбання пально-мастильних матеріалів

Лист ДПСУ від 28.02.2012 р. №3535/6/15-1415 «Щодо підтвердження витрат на придбання пально-мастильних матеріалів»

ДПСУ розглянула лист щодо підтвердження витрат платників податку на прибуток на придбання пально-мастильних матеріалів.

Витрати на придбання пально-мастильних матеріалів можуть відноситись до складу витрат платника. При цьому у податковому обліку витрати класифікуються залежно від використання ОЗ, зокрема, придбання пально-мастильних матеріалів (загальновиробничі, адміністративні, витрати на збут) (пп. «г» пп. 138.8.5 п. 138.8, пп. «в» пп. 138.10.2, пп. «є» та пп. «ж» пп. 138.10.3 п. 138.10 ст. 138 ПКУ).

Згідно з пп. 2.1 п. 2 Інструкції про порядок застосування подорожнього листа службового легкового автомобіля та обліку транспортної роботи (наказ Держкомстату від 17.02.98 р. №74) перевізники, які експлуатують службові легкові авто — власні чи орендовані (без водія), мають при випуску автомобіля з гаража видати водієві оформлений відповідно до вимог цієї Інструкції подорожній лист за ф. №3. Застосування будь-яких інших форм подорожніх листів для обліку роботи службових легкових автомобілів не допускається.

Подорожній лист форми №3 оформлюється тільки на 1 робочий день (зміну) і видається за умови здачі водієм подорожнього листа за попередній день роботи. На довший строк подорожній лист форми №3 видається у випадках транспортного обслуговування у міжміському сполученні понад 1 добу відповідно до наказу чи розпорядження перевізника. Видача подорожнього листа форми №3 реєструється у диспетчерському журналі за певними реквізитами: дата видачі, №, прізвище та ініціали водія, його підпис при одержанні листа та дата його повернення, підпис відповідальної особи.

Отже, якщо підприємство надає автомобіль для використання зі службовою метою більше ніж на добу, то підставою для врахування витрат на придбання пально-мастильних матеріалів є подорожній лист форми №3, оформлений відповідно до вимог Інструкції про порядок застосування подорожнього листа службового легкового автомобіля та обліку транспортної роботи (наказ Держкомстату України від 17.02.98 р. №74), та наказ чи розпорядження керівника підприємства-перевізника.

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»