• Посилання скопійовано

Відповідальність при заниженні податкового зобов’язання з податку на прибуток

ДФС відповіла на запитання: чи застосовуються штрафні санкції згідно з ст. 123 ПКУ, якщо після перевірки діяльності платника податку на прибуток у 2015 р. встановлено заниження податкового зобов’язання з податку на прибуток

Відповідальність при заниженні податкового зобов’язання з податку на прибуток

Податківці  нагадують (ЗІР, категорія 102.25), що перше подання звітності за формою Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 р. № 897, здійснюється за результатами діяльності за 2015 рік.

Контролюючий орган самостійно визначає суму грошових зобов’язань, якщо дані перевірок результатів діяльності платника податків, крім електронної перевірки, свідчать про заниження чи завищення суми його податкових зобов’язань. При цьому, якщо контролюючий орган самостійно визначає суму зобов’язання, зменшення суми бюджетного відшкодування та/або від’ємного значення суми ПДВ платника податків на підставах, визначених пп. 54.3.154.3.254.3.454.3.554.3.6 п. 54.3 ст. 54 ПКУ, тягне за собою накладення на платника податків штрафу в розмірі 25 % суми визначеного податкового зобов’язання, завищеної суми бюджетного відшкодування.

При повторному порушенні протягом 1095 днів – штраф у розмірі 50 % суми нарахованого податкового зобов’язання, завищеної суми бюджетного відшкодування.

Водночас, п. 31 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ передбачено, що за наслідками діяльності у 2015 р. штрафні (фінансові) санкції до платників податку на прибуток підприємств за порушення порядку обчислення, правильності заповнення податкових декларацій з податку на прибуток підприємств та повноти його сплати не застосовуються.

Отже, якщо за даними перевірки результатів діяльності у 2015 р. контролюючим органом встановлено заниження суми податкового зобов’язання, що виникло внаслідок порушення порядку обчислення, правильності заповнення податкових декларацій з податку на прибуток підприємств, то на підставі п. 31 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ штрафні санкції, передбачені ст. 123 ПКУ, до платника податку на прибуток підприємств не застосовуються.

Разом з цим, на суму донарахованого контролюючим органом грошового зобов’язання нараховується пеня, передбачена ст. 129 ПКУ.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Державна фіскальна служба України

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»