• Посилання скопійовано

Уряд попередньо схвалив законопроект про податок на виведений капітал

Сьогодні, 4 жовтня, на урядовому засіданні Кабмін підтримав законопроект про запровадження податку на виведений капітал

Уряд попередньо схвалив законопроект про податок на виведений капітал

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман зауважив, що цей законопроект є дуже важливим документом, напрацьованим Міністерством фінансів та експертним середовищем. Міністерство фінансів забезпечило абсолютно відкритий і прозорий процес його підготовки. Всі зацікавлені сторони могли долучитися до роботи над проектом.

 

У чому суть законопроекту?

Як зазначили у Мінфіні, головна мета цього законопроекту - запровадити оподаткування прибутку підприємств, розподіленого у формі дивідендів чи прирівняних до них платежів та відмовитися від податку з доходів нерезидентів. 

На думку Міністерства, запровадження податку на виведений капітал замість податку на прибуток стане стимулом для бізнесу реінвестувати кошти у виробництво та розвиток. Це також спростить правила оподаткування та процедуру адміністрування і покращить інвестиційний клімат в країні. 

Щоправда, реалізація норм законопроекту у 2018 році призведе до втрат державного бюджету в сумі 26,0 млрд грн та місцевих бюджетів – 5,4 млрд гривень. 

Міністерство фінансів зауважило, що підтримує запровадження податку на виведений капітал, якщо державний бюджет залишиться збалансованим. Можливі шляхи компенсації бюджетних втрат - це значне підвищення ставок податків або скорочення видатків. Мінфін виступає категорично проти підвищення ставок податків та вважає єдиним шляхом для пошуку компенсаторів скорочення державних витрат та більш ефективне використання бюджетних коштів. 

 

Що далі?

Уряд прийняв рішення відправити проект закону на розгляд Національної ради реформ, щоб знайти оптимальне рішення щодо того, які саме витрати будуть скорочуватися.

"Вчора ми його розглядали на урядовому комітеті, у нас є одноголосне розуміння і підтримка. Єдине, що ми вважаємо правильним - попередньо схвалити і направити його до Нацради реформ, щоб там провести обговорення та визначити, з якого року ми можемо це запровадити", - зазначив В. Гройсман на засіданні КМУ.

***

Нагадаємо, що проект Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податку на виведений капітал" оприлюднений Мінфіном для обговорення вперше на початку липня 2017 р., а повторно - 17 липня 2017 року. Докладно про зміни, які ним пропонуються, ми розповідали в аналітиці ось тут>>

Усі новини на тему>>

***

 Відео засідання КМУ 04.10.2017 р.

(про податок на виведений капітал - з 58.49 хв).

 ">

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»