• Посилання скопійовано

Придбали активи у нерезидента? Заповнюємо додаток РІ правильно

ДФС нагадала, коли необхідно коригувати фінрезультат до оподаткування на різниці, у разі придбання товару/робіт/необоротних активів у нерезидента. Також податківці розповіли, як правильно заповнити додаток РІ щодо таких різниць

Придбали активи у нерезидента? Заповнюємо додаток РІ правильно

Коментар до ІПК ДФС від 25.04.2019 р. № 1831/6/99-99-15-02-01-15/ІПК

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Такі різниці відображаються у додатку РІ до рядка 03 РІ Декларації (додаток РІ).

Зокрема, пп. 140.5.4 ПКУ визначено різниці, на які збільшується фінансовий результат до оподаткування податкового (звітного) періоду, зокрема, на суму 30% вартості товарів, у тому числі необоротних активів (крім активів з права користування за договорами оренди), робіт та послуг (крім операцій, зазначених у п. 140.2 та пп. 140.5.6 ПКУ, та операцій, визнаних контрольованими відповідно до ст. 39 ПКУ), придбаних у:

  • нерезидентів (у тому числі пов’язаних осіб - нерезидентів), зареєстрованих у державах (на територіях), включених до переліку держав (територій), затвердженого КМУ відповідно до пп. 39.2.1.2 ПКУ (Перелік №1045) - така різниця відображається у рядку 3.1.6.1 додатка РІ;
  • нерезидентів, організаційно-правова форма яких включена до переліку, затвердженого КМУ відповідно до пп. «г» пп. 39.2.1.1 ПКУ (Перелік №480), які не сплачують податок на прибуток (корпоративний податок), у тому числі податок з доходів, отриманих за межами держави реєстрації таких нерезидентів, та/або не є податковими резидентами держави, в якій вони зареєстровані як юридичні особи - така різниця відображається у рядку 3.1.6.2 додатка РІ.

 

Як уникнути задвоєння?

Наприклад, може виникнути ситуація, коли і країна реєстрації нерезидента зазначена у Переліку, і його організаційна форма також міститься у відповідному Переліку. Зокрема, держави Об’єднані Арабські Емірати та Республіка Сінгапур включено до Переліку № 1045 та до Переліку №480 з відповідними організаційно-правовими формами.

З метою забезпечення правильного відображення у додатку РІ операцій з придбання товарів, робіт та послуг у нерезидентів зазначених держав та недопущення задвоєння таких операцій у складі різниць, на які збільшується фінансовий результат до оподаткування, податківці у коментованій консультації рекомендують: «у рядку р. 3.1.6.2 додатка РІ відображати суму 30 відсотків вартості товарів, робіт та послуг, придбаних у нерезидентів Об’єднаних Арабських Еміратів та Республіки Сінгапур, якщо організаційно-правові форми таких нерезидентів включені до Переліку №480».

 

Коли різницю можна не застосовувати?

Податківці нагадали, що вимоги пп. 140.5.4 ПКУ не застосовуються платником податку, якщо операція не є контрольованою та сума таких витрат підтверджується платником податку за цінами, визначеними за принципом «витягнутої руки» відповідно до процедури, встановленої ст. 39 ПКУ, але без подання звіту.

При цьому, якщо ціна придбання товарів, у тому числі необоротних активів (крім активів з права користування за договорами оренди), робіт та послуг перевищує їх ціну, визначену за принципом «витягнутої руки» відповідно до процедури, встановленої ст. 39 ПКУ, коригування фінансового результату до оподаткування здійснюється на розмір різниці між вартістю придбання та вартістю, визначеною виходячи з рівня ціни, визначеної за принципом «витягнутої руки» - така різниця відображається у рядку 3.1.7 додатка РІ.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»