• Посилання скопійовано

Ремонтуємо замортизовані ОЗ: чи потрібно коригувати фінрезультат?

На балансі підприємства є виробничі ОЗ, які повністю замортизовані та їхня залишкова вартість дорівнює нулю. Що відбуватиметься в бухгалтерському та податковому обліку, якщо такі ОЗ будуть відремонтовані?

Ремонтуємо замортизовані ОЗ: чи потрібно коригувати фінрезультат?

Коментар до ІПК ДПС від 20.08.2020 р. №3479/ІПК/99-00-05-05-02-06

Нагадаємо, що податковий облік ОЗ регулюється ст. 138 ПКУ (а те, що в податковому обліку вважається ОЗ, визначено пп. 14.1.138 ПКУ). Відповідно в податковому обліку ОЗ амортизуються до нуля. При цьому обов'язку списувати (ліквідувати) ОЗ в разі, якщо його залишкова вартість дорівнює нулю, немає. 

Згідно з пп. 138.3.1 ПКУ розрахунок податкової амортизації ОЗ здійснюється відповідно до НП(C)БО або МСФЗ з урахуванням обмежень, встановлених  пп. 138.3.2 – 138.3.4 ПКУ.

Зокрема, для розрахунку податкової амортизації визначається вартість основних засобів без урахування їх переоцінки (уцінки, дооцінки), проведеної відповідно до положень бухгалтерського обліку.

При цьому може виникнути ситуація, коли в бухгалтерському обліку дооцінені ОЗ продовжують амортизуватись в межах такої дооцінки (з віднесенням відповідної суми амортизації до складу витрат), а от у податковому обліку на такі ОЗ амортизація вже не нараховується.

У підприємства, яке застосовує податкові різниці, у зв'язку з такою амортизацією, виникнуть такі коригування:

  • фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму амортизації ОЗ, нарахованої в бухобліку;
  • фінансовий результат до оподаткування зменшується на суму амортизації ОЗ, розрахованої в податковому обліку.

 

А якщо замортизовані ОЗ ремонтуються?

Слід зазначити, що в бухгалтерському обліку витрати на ремонт ОЗ потрапляють або до собівартості продукції/робіт/послуг, які були виготовлені/виконані/надані за допомогою таких ОЗ, або до поточних витрат підприємства. Тобто так чи інакше ці витрати зменшують фінансовий результат до оподаткування.

А що ж в податковому обліку? Податківці у ІПК від 20.08.2020 р. №3479/ІПК/99-00-05-05-02-06 зазначають, що ПКУ не передбачено різниць для коригування фінансового результату до оподаткування на суму витрат на ремонт ОЗ. Те саме стосується і тих ОЗ,  у яких залишкова вартість в податковому обліку дорівнює нулю.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»