• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №7(10) | 18.08.2018 р.

Десятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №7(10) | 18.08.2018 р.

Це – вже десятий (і сьомий у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минув цілий місяць і за цей час з’явилося багато цікавого та нового.

 

Цього разу ми:

  • з’ясуємо, як Мінагрополітики планує зменшити кількість класів непродовольчого зерна;
  • визначимося, які нові основні принципи та вимоги до органічного виробництва встановлено за підписаним Законом №2496-VIIІ;
  • зазначимо, від яких податків звільнено «єдинника» IV групи;
  • дізнаємося, на яку компенсацію можуть претендувати сільгоспвиробники у 2018 році;
  • поговоримо, які наслідки для «єдинника» IV групи за собою тягне поява нових ділянок с/г угідь;
  • розповімо про підписання Президентом Закону щодо включення фермерів-підприємців до платників єдиного податку IV групи;
  • …а наостанок – проконсультуємо, до чого призведе наявність на 1 січня податкового боргу у «єдинника» IV групи.

Гарного вам читання!

 

***

Яких податків не платить платник єдиного податку IV групи?
Тернопільські податківці нагадали, що відповідно до п. 297.1 ПКУ «єдинники» четвертої групи звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з таких податків:

  • податку на прибуток;
  • земельного податку (крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються платниками-«єдинниками» четвертої групи для ведення с/г товаровиробництва);
  • рентної плати за спеціальне використання води.

 

При появі нових ділянок с/г угідь «єдинникам» IV групи слід подати уточнюючу декларацію
У разі набуття протягом поточного року права власності або користування на площі с/г угідь та/або земель водного фонду у новій адміністративно-територіальній одиниці, «єдинник» четвертої групи зобов’язаний подати до ДФС:

  • за своїм місцезнаходженням – уточнюючу загальну податкову декларацію разом з додатком «Відомості про наявність земельних ділянок», а також підтверджуючі документи щодо земельних ділянок та їхньої нормативної грошової оцінки;

  • за місцем розташування земельної ділянки – податкову декларацію з аналогічними документами: з типом «Звітна». У випадку, якщо податкова декларація до такого контролюючого органу не подавалася або з типом «Уточнююча звітна», якщо до такого контролюючого органу подавалася «Звітна» податкова декларація.

Таке уточнення має здійснюватися протягом 20 к.дн. місяця, що настає за звітним кварталом появи нових ділянок.

 

Яку компенсацію отримують сільгоспвиробники і за що саме
Володимир Гройсман на власній сторінці Фейсбук розповів про розміри компенсації для сільгоспвиробників.

Зі слів Прем'єр-міністра України, компенсується 25% вартості української сільгосптехніки підприємствам, а фермерам – 40%. На кожне теля виділяється 2500 грн приватному господарю, 1500 грн – господарству. До того ж держава компенсує 25–30% вартості будівництва тваринних комплексів. Садівники отримують 80% вартості саджанців, а фермери – 100% вартості насіння.

Нашу новину про це читайте тут.

 

Президент підписав Закон щодо основних принципів та вимог до органічного виробництва
30 липня 2018 року Президент підписав Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» від 10.07.2018 р. №2496-VIII.

Законом встановлюються основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, засади правового регулювання органічного виробництва, обігу органічної продукції та функціонування ринку такої продукції. Також визначено правові основи діяльності центральних органів виконавчої влади, суб’єктів ринку органічної продукції та напрями державної політики у зазначених сферах.

Наша новина про це – за посиланням.

Щоправда, того ж дня Президент повернув на дооопрацювання закон про єдине вікно на митниці та підтримку с/г виробників. Про це та про те, що було причиною повернення, ми розповідали тут.

А ось 10 серпня Президент підписав Закон України від 10.07.2018 р. №2497-VIII щодо включення фермерів-підприємців до платників єдиного податку IV групи. Про умови такого включення ми писали ось тут.

 

Мінагрополітики планує зменшити кількість класів непродовольчого зерна
«Рішення щодо перегляду стандарту зумовлене необхідністю його оновлення – для оптимізації процесів виробництва, зберігання та переробки зерна пшениці. При цьому обов’язковим при опрацюванні нової редакції є збалансування та врахування інтересів вітчизняного виробника, борошномельної та хлібопекарської галузей, а також створення сприятливих умов ведення бізнесу і міжнародної торгівлі», – прокоментувала перегляд держстандарту на пшеницю ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови» заступник Мінагрополітики Олена Ковальова.

Зокрема, в рамках роботи над стандартом наразі розглядаються пропозиції щодо зменшення кількості класів непродовольчого зерна, а також обговорюється коригування окремих показників якості пшениці, наближення до міжнародних вимог до пшениці.



Наостанок – аналітика від редакції
Як на практиці застосовується заборона «єдинникам» IV групи мати податковий борг? Який порядок відмови від спрощеної системи оподаткування у разі виявлення податкового боргу? Про це ми розповідаємо ось тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»