• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №02(48) | 17.02.2022 р.

Сорок восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №02(48) | 17.02.2022 р.

Це – вже сорок восьмий (і другий у 2022 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минув майже місяць. За цей час з’явилося багато цікавого та нового, а саме:

 

  • зупинимося на деталях заповнення декларації ФОПа на ЄП 4 групи на 2022 рік;
  • підкреслимо, що помилку в розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва можна виправити тільки в уточнюючій формі;
  • проінформуємо, що всі декларації з єдиного податку будуть оновлені;
  • дізнаємося, як членам фермерського господарства відзвітувати з ЄСВ за 2021 рік;
  • розповімо про затвердження порядку контролю за використанням вивільнених коштів сільськогосподарських товаровиробників;
  • зауважимо, що для продажу харчових продуктів тимчасово хочуть ввести нульову ставку ПДВ.

Гарного вам читання!

***

Помилку в розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва можна виправити тільки в уточнюючій формі
Дніпропетровські податківці підкреслили, що електронний формат Розрахунку передбачає встановлення статусу Розрахунку: «звітний», «звітний новий» та «уточнюючий».

Форма податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи затверджена наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. №578.

Відповідно до затвердженої форми Декларації, Розрахунок (юридичні особи) є невід’ємною частиною податкової декларації.

Отже, подання уточнюючого Розрахунку окремо від декларації не передбачено.

Тож юридична особа – платник єдиного податку четвертої групи при виявленні помилки, що міститься у раніше поданому Розрахунку, може заповнити та подати уточнюючий Розрахунок (у тому числі в електронному форматі) тільки у складі уточнюючої Декларації.

 

Як членам фермерського господарства відзвітувати з ЄСВ за 2021 рік?
З 01.01.2022 р. члени фермерського господарства подають  нову декларацію про майновий стан і доходи, у складі якої формують додаток ЄСВ 1 «Розрахунок сум нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску».

Зазначимо, що саме розподілений дохід (прибуток), отриманий такими платниками від чистого прибутку фермерського господарства у звітному році, що підлягає обкладенню ПДФО, є базою для нарахування ЄСВ. Про це ми писали тут.

 

Затверджено Порядок контролю за використанням вивільнених коштів сільськогосподарських товаровиробників
КМУ постановою від 02.02.2022 р. №69 затвердив Порядок контролю за використанням вивільнених коштів сільськогосподарських товаровиробників.

За ним «вивільнені кошти» - це сума податку на прибуток, що визначається платником податку під час застосування пільги та не сплачується до державного бюджету, а залишається у розпорядженні платника податку під зобов'язання її використання за встановленими напрямами. Визначення суми «вивільнених коштів» проводиться платником податку у додатку ПП до декларації з податку на прибуток.

У Порядку зазначено, що контроль за цільовим використанням вивільнених коштів здійснює ДПС. А контроль за виконанням інших заходів моніторингу щодо використання таких коштів здійснює Мінагрополітики відповідно до покладених завдань.

Періодичність здійснення таких заходів контролю та строки проведення перевірок встановлюються відповідно до періодичності здійснення контролю за розрахунком і сплатою податкових зобов'язань, з якими пов'язано виникнення пільги. Ці правила почали діяти з 4 лютого. Про це ми писали ось тут.

 

Для продажу харчових продуктів тимчасово хочуть ввести нульову ставку ПДВ
4 лютого народний депутат Ігор Фріс з партії «Слуга народа» зазначив, що з разом з іншими нардепами він підготував, підписав та подав на реєстрацію законопроєкт №7023

Ним пропонується внести зміни в підрозділ 2 Розділу XX «Перехідні положення» ПКУ, якими запровадити тимчасово, до 1 січня 2023 року:

  • ПДВ за нульовою ставкою операцій з постачання на митній території України продуктів харчування, вироблених на митній території України (крім зазначених у статті 197 цього Кодексу, які звільнені від оподаткування);
     
  • оподаткування за ставкою у розмірі 7% послуг з постачання та розподілу природного газу (крім скрапленого), постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення.

Про це ми писали тут.

 

Усі декларації з єдиного податку будуть оновлені
2 лютого 2022 року Мінфін опублікував проєкт Наказу «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року № 578» (завантажити). 

У новій редакції пропонується викласти:

  • декларацію платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця (завантажити);
     
  • декларацію платника єдиного податку третьої групи (юридичної особи) (завантажити);
     
  • декларацію платника єдиного податку четвертої групи (завантажити).

Проєктом наказу пропонується доповнити податкові декларації додатком з розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання. Тобто зміст декларацій не зміниться, а лише доповниться новими графами та додатками.

 

І наостанок – аналітика від редакції
До 21 лютого 2022 року включно ФОПи на ЄП групи 4 мають подати декларацію на 2022 рік. Які особливості її заповнення та подання? Про це ми писали тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»