• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №07(53) | 28.07.2022 р.

П'ятдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №07(53) | 28.07.2022 р.

Це – вже п'ятдесят третій (сьомий у 2022 році та пʼятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минуло більше ніж місяць і за цей час з’явилося достатньо цікавого та нового, а саме:

 

  • дізнаємося, як діяти у разі звільнення заброньованого працівника;
  • з’ясуємо, які товари для зберігання зерна хочуть звільнити від ввізного мита;
  • підкреслимо, що Уряд скасував ліцензії на експорт пшениці;
  • зазначимо, що спрощено процедуру отримання дозволів для реєстрації пестицидів та агрохімікатів на час війни;
  • проінформуємо, що Уряд спростив процедуру оформлення фітосанітарного сертифіката.

Гарного вам читання!

 

***

Забронювали працівника, а потім він звільнився: які подальші дії?
Мінагрополітики наголосило, що необхідно вчасно подавати інформацію щодо звільнених працівників підприємств, установ, організацій аграрного комплексу для анулювання броні та відстрочки від призову, які були заброньовані.

Для цього при звільненні з роботи заброньованого працівника слід надавати інформацію до Мінагрополітики зі супровідним листом, не пізніше одного робочого дня з дати звільнення.

 

Які товари для зберігання зерна хочуть звільнити від ввізного мита?
21 липня у ВРУ зареєстровано законопроєкт №7548-1 «Про внесення зміни до розділу XXІ "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України щодо звільнення від оподаткування ввізним митом товарів, що використовуються для забезпечення зберігання зернових та/або олійних культур». Він є альтернативним до законопроєкту №7548, про який ми писали тут.

Ним пропонується звільнити у період дії воєнного стану та протягом 30 днів з дня його припинення чи скасування при ввезенні на митну територію України від оподаткування ввізним митом вироби та обладнання для зберігання, перевезення, завантаження і розвантаження зернових та/або олійних культур:

  • полімерні рукави та мішки об'ємом не менше 0,8 метрів кубічних для зберігання сільськогосподарської продукції, які класифікуються у товарних підкатегоріях 3917 31 00 90, 3917 32 00 90, 3917 39 00 90, 3923 21 00 00, 3923 29 90 00, 3923 90 00 00, 5407 20 11 00, 5407 20 19 00, 6305 32 11 00, 6305 32 19 00 згідно з УКТ ЗЕД;
     
  • причепи і напівпричепи з самозавантаженням або саморозвантаженням для перевезення сільськогосподарської продукції, які класифікуються у товарній підкатегорії 8716 20 00 00 згідно з УКТ ЗЕД.

Про це ми писали тут, а 26 липня цей законопроєкт Комітетом з податкової політики ВРУ було рекомендовано прийняти за основу.

 

Уряд скасував ліцензії на експорт пшениці
Завдяки рішенню Уряду пшеницю і суміш пшениці та жита (меслин) (код УКТЗЕД1001) виключено з переліку товарів, обов’язкових до ліцензування.

Крім того, скасовано заборону на експорт та введено ліцензування на овес (код УКТЗЕД1004).

Водночас постановою вводиться заборона на експорт мінеральних або хімічних, азотних добрив (код УКТЗЕД 3102).

Про це ми зазначали ось тут.

 

Спростили процедуру отримання дозволів для реєстрації пестицидів та агрохімікатів на час війни
Уряд спростив процедуру оформлення дозвільних документів для реєстрації пестицидів та агрохімікатів на період воєнного часу.

За порядком, щоб отримати можливість продавати та використовувати пестициди й агрохімікати весь пакет документів подавали до Міндовкілля, а потім до Держпродспоживслужби для отримання висновку про проведення санітарно-епідеміологічної експертизи.

Але на час воєнного стану і на 90 днів після його скасування бізнесу під час реєстрації пестицидів та агрохімікатів не потрібно звертатися до Держпродспоживслужби за висновком про проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи.

Ми писали  про це у новині.

 

Уряд спростив процедуру оформлення фітосанітарного сертифіката
22 липня було прийнято постанову КМУ №818«Про внесення змін до Порядку проведення інспектування, огляду, фітосанітарної експертизи (аналізів), повторної фітосанітарної (арбітражної) експертизи (аналізів), нагляду, обстеження, моніторингу, знезараження об’єктів регулювання, оформлення сертифікатів, передбачених Законом України «Про карантин рослин», контролю за проведенням огляду в частині відбору зразків та вибіркового контролю за проведенням фітосанітарної експертизи (аналізів)».

Зокрема:

  • скасовано вимогу оформлення карантинного сертифіката при переміщенні вантажів з імпортованим насінням. Карантинний сертифікат є обов'язковим виключно у разі вивезення рослинної продукції з карантинної зони та за умови, що така продукція може поширювати карантинний організм, щодо якого запроваджено карантинний режим;
     
  • спрощено процедуру переоформлення фітосанітарного сертифіката, необхідного при експорті с/г продукції рослинного походження, а саме для переоформлення зазначених сертифікатів висновок фітосанітарної експертизи (аналізів) потрібен не завжди, а лише у разі зміни країни призначення вантажу, за умови, якщо фітосанітарні заходи такої країни вимагають відсутність шкідливих організмів, на наявність яких фітосанітарна експертиза (аналізи) не проводилась;
     
  • передбачено оформлення фітосанітарного сертифіката та фітосанітарного сертифіката на реекспорт в електронній формі, а не виключно у паперовій формі, як це є на сьогодні.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»