• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №09(55) | 07.10.2022 р.

П'ятдесят п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №09(55) | 07.10.2022 р.

Це – вже п'ятдесят п’ятий (і дев’ятий у 2022 році та сьомий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минуло більше ніж  місяць. За цей час з’явилося достатньо цікавого та нового, а саме:

 

  • дізнаємося, як господарям теплиць та садів отримати грант;
  • розповімо, чи може «єдинник» 4 групи надавати фіндопомогу;
  • зʼясуємо, чи можуть «єдинники» 4 групи після переходу на спецгрупу використати надміру перераховані кошти;
  • проінформуємо про затвердження нової форми податкового повідомлення-рішення за формою «МПЗФ»
  • зупинимося на новому законопроєкті щодо підтримки аграріїв під час воєнного стану;
  • зауважимо, що відтепер бронювання працівників здійснюється в е-формі.

Гарного вам читання!

 

***

Відтепер бронювати працівників потрібно в е-формі
Наприкінці вересня Мінагрополітики повідомило про створення електронного сервісу – електронний кабінет запитів на бронювання військовозобов’язаних.

Як подати заявку?

1. Увійдіть у кабінет запитів на бронювання.

2. Авторизуйтесь за допомогою особистого ключа КЕП. Після цього ви зайдете в особистий кабінет і отримаєте детальну покрокову інструкцію щодо подальших дій.

3. При першій авторизації у системі необхідно заповнити та зберегти реєстраційні дані в картці «Профіль організації».

4. Після внесення цієї інформації можна розпочати формування запиту на бронювання або розбронювання. Увага! Система не дозволяє вносити військово-облікові спеціальності, які не підлягають бронюванню.

5. Сформований запит необхідно підписати КЕП, після чого його автоматично буде надіслано на розгляд до Мінагрополітики.

 

Як господарям теплиць та садів отримати грант?
Заяву подає особисто заявник виключно через портал «Дія».

У заяву не можна буде внести зміни після її підписання. До заяви обов’язково додається документ – «Проект висадки насаджень» або «Проект будівництва теплиці».

Вказаний проєкт не є бізнес-планом – йдеться саме про повноцінний проєкт. Розробляти цей документ може будь-яка фізична особа, яка має відповідний кваліфікаційний сертифікат, або юридична особа, що має сертифікованих фахівців. Проєкт має бути обов’язково затверджений проєктантом та замовником. Він має містити підписи і, за наявності, печатки.

Заявка на створення теплиць повинна містити проєкт модульної теплиці з детальним описом: характеристикою плівки, фундаменту, каркасу.

Обмежень у подачі заявок немає. Кожен заявник, якщо він першочергово допустив помилки в оформленні заявки, може усунути недоліки та подати її повторно скільки завгодно разів.

Докладніше про це у нашій новині.

 

Чи може «єдинник» 4 групи надавати фіндопомогу?
Вінницькі податківці підкреслили, що нормами ПКУ не передбачено обмежень щодо надання фінансової допомоги (поворотної або безповоротної) платниками єдиного податку четвертої групи.

Отже, юридичні особи-платники єдиного податку четвертої групи можуть надавати фінансову допомогу.

 

Чи можуть «єдинники» 4 групи після переходу на спецгрупу використати надміру перераховані кошти?
Дніпропетровські податківці зауважили: платники - «єдинники» четвертої групи, які в період дії воєнного стану скористаються правом обрати спецгрупу ЄП, після закінчення періоду дії такого стану автоматично перейдуть на четверту групу єдиного податку.

У такому разі вони матимуть можливість використати суму надміру сплачених податкових зобов’язань з єдиного податку четвертої групи на погашення грошового зобов’язання з єдиного податку четвертої групи майбутніх періодів.

 

Затверджено нову форму податкового повідомлення-рішення за формою «МПЗФ»
Мінфін наказом від 25.08.2022 р. №258  затвердив зміни до Порядку надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків. Щоправда, згодом наказом від 14.09.2022 р. №289 ще трішки підкоригував цей Порядок.

Порядок доповнено новим додатком 31 «Податкове повідомлення-рішення за формою МПЗФ».

Уточнено, що це ППР складається для платників податків – фізичних осіб, якщо відповідно до законодавства контролюючий орган самостійно визначає податкове зобов’язання з позитивного значення різниці між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів для фізичних осіб – власників, орендарів, користувачів на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, не переданих такими особами в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування на підставі договорів, укладених та зареєстрованих відповідно до законодавства (додаток 31).

Надсилається (вручається) воно платнику податків у терміни, встановлені ПКУ для визначення загального мінімального податкового зобов’язання фізичним особам - власникам, орендарям, користувачам на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь.

 

Як держава ще підтримуватиме аграріїв під час воєнного стану: новий законопроєкт
13 вересня 2022 р. у ВРУ зареєстровано законопроєкт №8025 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сільського господарства та експорту агропродукції під час воєнного стану».

Законом передбачається:

  • запровадження окремої державної підтримки в частині капітального будівництва експортної інфраструктури (шляхом субсидування частини плати та процентів за кредитами);
     
  • запровадження окремої державної підтримки в частині оновлення парку зерновозів, зернових контейнерів, обладнання з навантаження та розвантаження;
     
  • запровадження страхування об’єктів зберігання або переробки сільськогосподарської продукції від ризиків у виді бойових та воєнних дій;
     
  • механізм підтримки виробників вітчизняної техніки та обладнання (зерновози, причепи, контейнери), шляхом її закупівлі з наступним безоплатним наданням у користування сільгоспвиробникам;
     
  • надання міжнародним неприбутковим організаціям статусу операторів мультимодальних перевезень в частині експорту агропродукції.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім підпункту 4 пункту ІV, який набере чинності з 1 січня 2024 року.

Нашу новину про це читайте тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»