• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №01(67) | 12.01.2024 р.

Шістдесят сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №01(67) | 12.01.2024 р.
Це – вже шістдесят сьомий (перший у 2024 році та девʼятнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минуло більше ніж місяць. За цей час з’явилося достатньо цікавого та нового, а саме:
  • підкреслимо, що у Держземкадастрі зʼявився новий функціонал для сільгоспземель;
  • зауважимо, що у ДАР додано функцію подання е-звітності до органів статистики;
  • зазначимо, що з 5 січня діє оновлена форма розрахунку частки сільгосптоваровиробництва;
  • зʼясуємо, за якою ознакою доходу в додатку 4ДФ відображаються доходи від продажу власної сільгосппродукції;
  • нагадаємо, хто зі сільгосптоваровиробників звільняється від податку на прибуток.
Гарного вам читання!
 

У Держземкадастрі зʼявився новий функціонал для сільгоспземель

З 1 січня 2024 року в Державному земельному кадастрі (ДЗК) реалізовано функціональну можливість перевірки правонабувача при посвідченні цивільно-правових угод щодо земельних ділянок сільськогосподарського призначення.
За допомогою запровадженого функціоналу нотаріуси при посвідченні цивільно-правових угод здійснюватимуть перевірку в ДЗК площ земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які перебувають у власності правонабувача – юридичної особи.
 

У ДАР додано функцію подання е-звітності до органів статистики

Для користувачів Державного аграрного реєстру доступна нова функція – заповнення та подання електронної звітності до органів статистики. 
Наразі подати звітність онлайн через ДАР можна за формою №29-сг (річна) «Звіт про площі та валові збори сільськогосподарських культур, плодів, ягід і винограду» і №24-сг (місячна) «Звіт про виробництво продукції тваринництва та кількість сільськогосподарських тварин».
Детальна інструкція із подання звітів до органів статистики за формою №29-сг та №24-сг доступна за посиланням.
 

З 5 січня діє оновлена форма розрахунку частки сільгосптоваровиробництва

Мінагрополітики наказом від 09.11.2023 №1935 затвердив зміни до Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва.
За наказом Мінагрополітики у розрахунку зʼявився новий рядок 3.8 щодо суми доходу від перерахунку доходів при врегулюванні сумнівної (безнадійної) заборгованості. 
Його було опубліковано в «Офіційному віснику» 5 січня. 
Тож оновлена форма розрахунку діє з 5 січня 2024 року. Саме оновлену форму потрібно буде подавати до ДПС «єдинникам» 4 групи при звітуванні на 2024 рік. Про це ми писали тут.
 

За якою ознакою доходу в додатку 4ДФ відображаються доходи від продажу власної сільгосппродукції?

Запорізькі податківці підкреслили, що згідно з Довідником ознак доходів фізичних осіб у додатку 4ДФ до єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, крім продукції тваринництва груп 1 – 5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД (пп. 165.1.24 ПКУ), відображається за ознакою доходу «148».
 

 

Хто зі сільгосптоваровиробників звільняється від податку на прибуток?

Київські податківці зазначили, що з 1 січня 2022 до 01 січня 2027 року від оподаткування звільняється прибуток сільськогосподарських товаровиробників, які здійснюють виключно такі види діяльності згідно з КВЕД-2010: 
  • клас 01.47 (розведення та вирощування свійської птиці, за виключенням вирощування курей, одержування яєць курей та діяльності інкубаторних станцій з вирощування курей);
     
  • клас 01.49 (в частині розведення та вирощування перепелів і страусів), 
     
  • клас 10.12 (виробництво м'яса свійської птиці, за виключенням виробництва м'яса курей, витоплювання жиру курей, забою, оброблення та фасування м'яса курей), а також здійснюють діяльність з реалізації власно виробленої (вирощеної) такої продукції (за виключенням м'яса курей).

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»