• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №03(69) | 04.04.2024 р.

Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №03(69) | 04.04.2024 р.
Це – вже шістдесят девʼятий (третій у 2024 році та двадцять перший під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минуло більше ніж місяць. За цей час з’явилося достатньо цікавого та нового, а саме:
  • зʼясуємо, чи може «єдинник» 4 групи подати уточнюючий розрахунок частки сільгосптоваровиробництва;
  • підкреслимо, що оновлено механізми надання грантової підтримки на розвиток власної справи;
  • дізнаємося, як відзвітувати з МПЗ, якщо ДПС не підтвердила статус платника ЄП 4 групи;
  • зазначимо, що у ВРУ зареєстровано законопроєкт про Державний агрореєстр;
  • проінформуємо, що з 2025 року почне діяти Закон про запровадження електронних аграрних розписок.
Гарного вам читання!
 

Чи може «єдинник» 4 групи подати уточнюючий розрахунок частки сільгосптоваровиробництва?

Запорізькі податківці зазначили, що формою розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва, затвердженого наказом Мінагрополітики від 26.12.2011 №772, не передбачено його подання з уточненими показниками.
Проте електронний формат Розрахунку передбачає встановлення типу Розрахунку: «звітний», «звітний новий» та «уточнюючий».
Тож в е-формі Розрахунок подається як додаток до Декларації. При цьому у таблиці «До декларації додаються» платник проставляє позначку у рядку 4 про поданий Розрахунок.

Оновлено механізми надання грантової підтримки на розвиток власної справи

  • максимальний розмір гранту та відсоткове співвідношення фінансування проєкту;
  • спосіб, яким Мінагрополітики повідомляє уповноважений банк, Мінекономіки та отримувача щодо рішення про скасування гранту;
  • додаткові вимоги щодо моніторингу стану посадки насаджень чи будівництва модульної теплиці уповноваженим банком; 
  • передбачено, що оплата витрат, пов’язаних з реалізацією проєкту висадки насаджень або будівництва модульної теплиці, проводиться  у період не більше 12 місяців з моменту зарахування гранту на рахунок.
Про це ми писали тут.

ДПС не підтвердила статус платника ЄП 4 групи: що з МПЗ?

Якщо сільськогосподарські товаровиробники самостійно відмовляються від статусу платника єдиного податку четвертої групи на 2024 рік (переходять на сплату інших податків і зборів) або контролюючі органи за результатами камеральних перевірок приймають рішення про непідтвердження статусу платника єдиного податку, то такі суб’єкти господарювання мають обов’язок визначити МПЗ за 2023 рік.
На сьогодні ДПС доопрацьовано програмне забезпечення, яке надає можливість платникам єдиного податку четвертої групи (юридичним особам) під час подання Декларації сформувати Додаток 3 за два різних податкових періоди.

У ВРУ зареєстровано законопроєкт про Державний агрореєстр: що він передбачає?

4 березня Уряд зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №11063 «Про Державний аграрний реєстр». Ним пропонується вдосконалити механізм надання підтримки за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, міжнародної технічної допомоги, грантів у сільському господарстві чи іншої допомоги. 
Розширюється коло користувачів ДАРу. Зокрема, надається можливість реєструватись організаціям водокористувачів, суб’єктам агропромислового комплексу, підприємствам вітчизняного машинобудування для АПК. 
Законопроєкт також передбачає можливість формування витягів з Державного аграрного реєстру суб’єктам ДАРу стосовно інформації про себе. Ця можливість також надається третім особам, зокрема державним органам, банкам та іншим фінансовим установам, щодо реєстрової інформації про суб’єктів ДАР за згодою цих суб’єктів та в обсягах, що визначені цими суб’єктами.

З 2025 року почне діяти Закон про запровадження електронних аграрних розписок

5 березня Зеленський підписав Закон №3586. Він почне діяти з 1 січня 2025 року. Цей закон регулюватиме електронні аграрні розписки як неемісійні цінні папери в електронній формі. 
При цьому він не скасовує дію Закону «Про аграрні розписки», а запроваджує, поряд із традиційними паперовими аграрними розписками, новий фінансовий інструмент кредитування сільськогосподарського виробництва.
Докладно про новий фінансовий інструмент кредитування аграріїв - аграрні ноти, ми розповіли тут

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»