• Посилання скопійовано

«Каса і РРО» №12(40) | 10.12.2020 р.

Сороковий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО

«Каса і РРО» №12(40) | 10.12.2020 р.

Це – дванадцятий у цьому році (і сороковий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО. За місяць, який минув з часу написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого. А саме:

  • дізнаємося, що буде за непрограмування найменування товарів в РРО;
  • повідомимо про підписання та опублікування закону щодо відтермінування роботи з РРО для «єдинників» 2-4 груп;
  • з’ясуємо, чи повідомляти ДПС про відсутність операцій через РРО протягом дня;
  • наголосимо, що за позицією ДПС запровадження РРО – дієвий механізм виведення бізнесу з тіні;
  • підкреслимо, що за роз’ясненням НБУ платежі в системі LiqPay є безготівковими.

Гарного вам читання!

 

***

Не програмуєте найменування товару в РРО: які штрафи? 
Податківці у підкатегорії 109.12 «ЗІР» зауважили, що у разі проведення розрахункових операцій через РРО без використання режиму попереднього програмування найменування кожного товару, який не є підакцизним, та/або послуги, ціни товару (послуги) та обліку їх кількості до суб’єктів господарювання, за рішенням ДПС застосовуються фінансові санкції у розмірі 5 нмдг.

Крім того, зазначені правопорушення тягнуть за собою накладення адміністративного штрафу на осіб, які здійснюють розрахункові операції, від 2 до 5 нмдг і на посадових осіб – від 5 до 10 нмдг.

Дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу на осіб, які здійснюють розрахункові операції, від 5 до 10 нмдг і на посадових осіб – від 10 до 20 нмдг.

Про це все ми писали тут.

 

З 10 грудня частково набрав чинності закон про відтермінування обов’язкових РРО для ФОП-«єдинників»
7 грудня Президент В. Зеленський підписав, а 9 грудня офіційно опубліковано Закон України від 01.12.2020 р. №1017-ІХ.

Він визначає граничні обсяги доходів, неперевищення яких є однією з умов застосування суб’єктами спрощеної системи оподаткування відповідних груп платників єдиного податку, зважаючи на встановлені законом розміри мінімальної заробітної плати, що дасть змогу враховувати під час реалізації відповідних норм зміни в економічній ситуації.

Крім того, виключено норми щодо застосування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих до суб’єктів господарювання штрафних (фінансових) санкцій.

До 1 січня 2022 року відтерміновано обов’язкове застосування РРО (ПРРО) для ФОП, які є платниками єдиного податку другої – четвертої груп та обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує граничного обсягу доходу, встановленого для першої групи платників єдиного податку, крім тих, які провадять діяльність у сферах з істотними ризиками ухилення від оподаткування.

Про це ми розповідали тут.

 

Відсутні операції через РРО протягом дня: чи повідомляти ДПС? 
Податківці у підкатегорії 109.12 «ЗІР» підкреслили, що інформація про відсутність проведення протягом дня розрахункових операцій в автоматичному режимі передається до сервера обробки інформації.

Якщо суб’єкт господарювання не здійснює діяльності у конкретні дні (вихідні, святкові дні, ремонт на господарській одиниці, тощо), що підтверджується відповідним наказом, то РРО та/або ПРРО не застосовуються та інформація по дротових або бездротових каналах зв’язку не подається. Про це ми вказували ось тут.

 

Запровадження РРО – дієвий механізм виведення бізнесу з тіні, – ДПС 
ДПС вказала, що визначено високу ефективність запровадження з 01.01.2019 р. обов’язковості застосування РРО при продажу лікарських засобів в аптеках усіма без винятку суб’єктами господарювання.

Так, у зв’язку з введеними в дію змінами законодавства в період з 01.01.2019 р. по 01.07.2020 р. додатково зареєстровано 3,8 тис. РРО для використання при проведенні розрахунків в аптеках.

При порівнянні податкових зобов’язань по вищевказаним суб’єктам господарювання в ІІ півріччі 2018 року (до запровадження РРО) та І півріччі 2020 року спостерігається суттєве збільшення суми самостійно визначеного до сплати ПДВ на 49,7 млрд грн, або на  159,8 %.

 

Платежі в системі LiqPay є безготівковими: відповідь від НБУ 
Нацбанк послався на Інструкцію про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, яка визначає поняття безготівкових розрахунків.

Від себе додамо, що готівкові розрахунки відбуваються лише, якщо для розрахунку застосовується готівка – грошові знаки національної валюти України – банкноти і монети, у тому числі розмінні, обігові, пам’ятні монети, які є платіжними засобами (див. п. 3 Положення №148 та ст. 3 Закону №2346). При розрахунках через LiqPay готівка не застосовується.

Платіжна картка, з якої здійснюється платіж в системі LiqPay – це лише інструмент доступу до рахунку, з якого ініціюється безготівковий переказ коштів. Механізм такого переказу ми розглядали тут на рисунку 4, а також у аналітиці.

Виходячи з цього, Нацбанк доходить очевидного висновку, що розрахунки за допомогою LiqPay – це безготівкові розрахунки. Але (і це досі дивує суб’єктів господарювання) деякі безготівкові операції потребують застосування РРО. Адже вони, виходячи зі Закону про РРО, належать до розрахункових операцій.

Тобто те, що розрахунки через LiqPay безготівкові, від застосування РРО, на жаль, не рятує. Про це все ми вказували у своєму аналітичному матеріалі.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему каси та РРО ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Каса і РРО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Каса і РРО»

  • «Каса і РРО» № 02 (73) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    14.03.2024306
  • «Каса і РРО» № 01 (72) | 01.02.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    01.02.2024152
  • «Каса і РРО» № 12 (71) | 20.12.2023 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    20.12.2023148
  • «Каса і РРО» № 11 (70) | 16.11.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    16.11.20233002
  • «Каса і РРО» № 10 (69) | 11.10.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    11.10.20231 353