• Посилання скопійовано

«Каса і РРО» №2(42) | 04.03.2021 р.

Сорок другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО

«Каса і РРО» №2(42) | 04.03.2021 р.

Це – другий у цьому році (і сорок другий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО. За понад місяць, який минув з часу написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого. А саме:

 

  • зауважимо, що Уряд скасував перелік текстилю та автозапчастин для обов'язкового застосування РРО;
  • роз’яснимо, в яких випадках та як скасовується реєстрація ПРРО;
  • розкажемо, чи потрібно реєструвати РРО у разі взяття його в оренду;
  • нагадаємо, як оформляється порядок видачі готівкових коштів з каси підприємства;
  • проінформуємо, що ДПС планує врегулювати порядок передачі інформації від ПРРО до фіскального сервісу.

Гарного вам читання!

 

***

В яких випадках та як скасовується реєстрація ПРРО
Луганські податківці підкреслили, що реєстрація ПРРО скасовується на підставі Заяви про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою №1-ПРРО (ідентифікатор форми J/F 1316602) з позначкою «Скасування реєстрації». Вона подається засобами Електронного кабінету чи засобами телекомунікацій, або на підставі Повідомлення про виявлення несправностей програмного реєстратора розрахункових операцій за формою №2-ПРРО (ідентифікатор форми J1316701) з позначками «несправність» або «крадіжка пристрою чи компрометація ключа».

До подання Заяви про скасування реєстрації ПРРО суб’єкт господарювання має забезпечити передачу всіх копій створених ПРРО розрахункових документів з присвоєними їм у режимі офлайн фіскальними номерами до фіскального сервера, електронних фіскальних звітних чеків та повідомлень, передбачених Порядком №317.

 

Чи потрібно реєструвати РРО у разі взяття його в оренду
Черкаські податківці вказали, що первинна реєстрація проводиться, коли реєстрація  РРО здійснюється вперше. Первинній реєстрації підлягають моделі (модифікації) РРО, що містяться у першій частині Реєстру РРО та раніше не були зареєстровані, тобто які не експлуатувалися (нові).

Інформацію про РРО, первинну реєстрацію яких заборонено, містить друга частина Реєстру РРО.

Отже, якщо РРО на момент його придбання (взяття в оренду) суб’єктом господарювання, знаходиться у другій частині Реєстру РРО, то такий РРО не підлягає реєстрації в контролюючих органах.

 

Як оформляється порядок видачі готівкових коштів з каси підприємства
Запорізькі податківці наголосили, що документи на видачу готівки підписуються керівником і головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником. До видаткових ордерів додаються заяви на видачу готівки, розрахунки.

Підпис керівника установи або підприємства на видаткових касових ордерах не обов’язковий, якщо на доданих до видаткових касових ордерів документах, заявах, рахунках є його дозвільний напис.

Підприємства, що займаються закупівлею товарів сільськогосподарської продукції, проведення розрахунків за які не врегульовано законодавством України, здійснюють видачу готівки здавальникам такої сільськогосподарської продукції за відомостями, у яких зазначаються прізвища здавальників, їх адреси, обсяги зданої продукції і сума виплаченої готівки, що підписуються здавальником.

 

ДПС планує врегулювати порядок передачі інформації від ПРРО до фіскального сервісу 
25 лютого на офіційному вебпорталі розміщено проєкт наказу Міністерства фінансів України. Розроблено його з метою  забезпечення  виконання  вимог Закону №1017.

Законом №1017 внесені техніко-юридичні правки до положень, пов’язаних із застосуванням програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – ПРРО), зокрема, врегульовано можливість застосовувати в ПРРО у тому числі удосконалений електронний підпис та/або удосконалену електронну печатку для засвідчення особою, яка проводить розрахункову операцію, розрахункових документів та передачі інформації від ПРРО до фіскального сервера ДПС.

У зв’язку з чим Вимоги щодо створення контрольної стрічки в електронній формі у РРО, ПРРО та модемів для передачі даних та Порядок передачі електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків РРО, ПРРО дротовими або бездротовими каналами зв’язку до органів ДПСУ, затверджені наказом МФУ від 08.10.2012 р. №1057, потребують внесення змін.

 

Уряд скасував перелік текстилю та автозапчастин для обов'язкового застосування РРО 
Нагадаємо, що минулого року через появу Законів №128 та 129 передбачалося, що з 1 січня 2021 року по 01 квітня 2021 року РРО та/або програмні РРО не будуть застосовувати фізособи – підприємці – платники єдиного податку другої – четвертої груп, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000 000 грн, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується КМУ. Цей перелік було затверджено постановою від 22.07.2020 №634

Але згодом 10 грудня набрав чинності Закон №1017 щодо відтермінування обов'язкових РРО для фізосіб-«єдинників» до 2022 року.

До 1 січня 2022 року відтерміновано обов’язкове застосування РРО (ПРРО) для фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку другої – четвертої груп та обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 МЗП, крім тих, які здійснюють:

  • реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

  • реалізацію лікарських засобів та виробів медичного призначення.

Про це ми писали тут.

Саме через це Уряд своєю постановою від 24.02.2021 р. №136 прийняв рішення про скасування й переліку текстилю та автозапчастин, оскільки практичне його застосування не має обгрунтування.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему каси та РРО ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Каса і РРО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Каса і РРО»

  • «Каса і РРО» № 02 (73) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    14.03.2024261
  • «Каса і РРО» № 01 (72) | 01.02.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    01.02.2024143
  • «Каса і РРО» № 12 (71) | 20.12.2023 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    20.12.2023145
  • «Каса і РРО» № 11 (70) | 16.11.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    16.11.20232972
  • «Каса і РРО» № 10 (69) | 11.10.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    11.10.20231 350