• Посилання скопійовано

«Каса і РРО» №8(48) | 08.10.2021 р.

Сорок восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО

«Каса і РРО» №8(48) | 08.10.2021 р.

Це – восьмий у цьому році (і сорок восьмий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО. За понад місяць, який минув з часу написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого. А саме:

 

  • з’ясуємо, як зазначати штрихкод в чеку РРО при продажу алкоголю в коктейлях і на розлив;
  • розповімо, чи застосовується штраф за порушення правил ведення касових документів;
  • роз’яснимо, чи застосовувати РРО у разі розрахунків через інтернет-банкінг та еквайринг;
  • визначимося, хто має обов'язково встановлювати POS-термінали;
  • підкреслимо, що з 17 вересня діють зміни до правил використання РРО та ПРРО;
  • повідомимо,  в яких випадках необхідно доопрацьовувати РРО після 1 жовтня.

Гарного вам читання!

***

 

Штрихкод в чеку РРО при продажу алкоголю в коктейлях і на розлив: роз’яснення ДПС 
По-перше, обов'язок зазначати цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої визначено Наказом №13 у редакції Наказу №329 та має відображатися у фіскальному чеку у будь-якому випадку при реалізації алкогольних напоїв.

Але в самому Положенні №13 (п. 2 розділу ІІ, реквізит рядка 9 касового чека) є посилання на «випадки, передбачені чинним законодавством».  Тобто обов’язок цією нормою, дійсно, встановлено. Проте випадки, яких цей обов’язок стосується, у цій нормі відсутні. І податківці не кажуть, якими нормами і якого документа встановлені ці випадки.

Тому ми вважаємо відповідь податківців некоректною. 

По-друге, при програмуванні алкогольної продукції, що використовується у приготуванні коктейлів та на розлив, слід забезпечити введення даних/сканування марки для відображення її реквізитів у розрахунковому документі при її відкорковуванні, в межах отримання першої порції для приготування коктейлю або продажу на розлив.

Якщо для приготування однієї порції коктейлю потрібно використати різні порції алкоголю з декількох відкоркованих пляшок, то потрібно зазначати в чеку декілька штрихкодів акцизних марок.

Про це та інші особливості відображення штрихкоду в чеку РРО ми зазначали у своєму коментарі до  ІПК ДПС від 06.09.2021 р. №3349/ІПК/99-00-07-05-01-06.

 

Чи застосовується штраф за порушення правил ведення касових документів?
Податківці навели норму ст. 163-15 КУпАП. Нею визначено відповідальність за порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), у тому числі перевищення граничних сум розрахунків готівкою, недотримання установлених законодавством вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів. Ці дії тягнуть за собою накладення штрафу на фізособу – підприємця, посадових осіб юрособи від 100 до 200 нмдг (від 1700 до 3400).

З огляду на зміст цієї статті, податківці наголосили, що  КУпАП не передбачено адміністративної відповідальності за порушення правил ведення касових документів. Тобто адмінштрафу за таке порушення при перевірках не може бути.

 

Інтернет-банкінг, еквайринг, податкові накладні та РРО: нові роз’яснення ДПС 
В ІПК від 31.08.2021 р. № 3162/ІПК/13-01-07-09-10 податківці чітко говорять, що операції, які здійснені за допомогою платіжного сервісу LiqPay АКБ «Приватбанк» за допомогою банківських платіжних карток, у випадку його застосування продавцем як запропонованого покупцям способу оплати товарів, в межах договорів купівлі–продажу, підпадають під визначення розрахункової операції у розумінні Закону про РРО. А якщо так, то такі платежі реєструються через РРО.

Така ж позиція викладена і в ІПК від 28.08.2021 р. №3152/ІПК/99-00-07-05-02-06 щодо WayForPay.

Відповідно використання будь-якого еквайрингового сервісу (LiqPay, Portmone, Interkassa, WayForPay тощо), POS-терміналів потребує застосування РРО. При цьому таке використання неможливе без попереднього підключення продавця до такого сервісу. Ми докладно писали про РРО та еквайринг у матеріалах тут та тут. Про це все ми також зазначали тут.

 

Хто має обов'язково встановлювати POS-
термінали?

ДПСУ наголосила, що СГ має застосовувати POS-термінали у разі використання РРО та відповідати  хоча б одному з критеріїв:

  • реалізувати підакцизні товари (алкогольні напої, тютюнові вироби, пальне);
     
  • використовувати господарську одиницю з торгівельною площею понад 20 м2;
     
  • здійснювати господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення, що перевищує 25 тис. осіб;
     
  • здійснювати перехід на використання POS-терміналів установ банків та забезпечити обов’язкове приймання спеціальних платіжних засобів для здійснення розрахунків за продані товари (виконані роботи, надані послуги).

 

З 17 вересня діють зміни до правил використання РРО та ПРРО
Мінфін наказом від 26.07.2021 р. №427 затвердив зміни до деяких своїх нормативно-правових актів з питання застосування РРО та/або ПРРО. Загалом внесено зміни до семи нормативних документів. Наказ набрав чинності з 17 вересня. 

Завдяки цим змінам тепер:

  • ДПС не може відмовляти у реєстрації РРО, якщо має відомості про анулювання ліцензії на право здійснення відповідної господарської діяльності. Тобто відсутність ліцензії не заважатиме зареєструвати РРО (вилучено абзац шостий п. 8 гл. 2 розд. ІІ);
     
  • роботи з введення реєстраторів в експлуатацію виконуватимуться ЦСО протягом трьох робочих днів, а не трьох діб, як було раніше (оновлено п. 12 гл. 2 розд. II). Аналогічні зміни внесено до п. 6 розд. II Порядку опломбування РРО, затвердженого Наказом №547: ці три робочі доби розраховуватимуться від дати отримання ЦСО довідки про резервування фіскального номера, надісланого до ЦСО ДПС;
     
  • у новій редакції викладено додаток 1 до Порядку. Ним затверджено заяву про реєстрацію РРО. Тобто з дати набрання чинності наказу слід буде застосовувати вже нову форму заяви;
     
  • з обов’язків СГ прибрано забезпечення відповідності сум готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, яка зазначена в денному звіті РРО, а у випадку використання розрахункової книжки, – загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями, виданими з початку робочого дня.

Докладно про всі зміни ми розповідали у своїй аналітиці тут.

 

В яких випадках необхідно доопрацьовувати РРО після 1 жовтня?
У ІПК від 16.09.2021 р. №3469/ІПК/18-28-07-06-23 податківці проконсультували, що обов’язково мають бути доопрацьовані їх виробниками (постачальниками) для можливості виконання вимог щодо форми і змісту розрахункових документів/ електронних розрахункових документів, які формують РРО, ті РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення яких перебували у Державному реєстрі РРО до набрання чинності Наказу №306 (до 01.08.2021 р.), проте не були на обліку в органах ДПС.

Такі РРО мають бути доопрацьовані для можливості відображення у касових чеках:

  • найменування суб’єкта господарювання;
  • цифрового значення штрихового коду товару;
  • округлення суми до сплати;
  • зазначення валюти операції;
  • найменування платіжної системи;
  • QR-коду.

Про це та про інші нюанси необхідності доопрацювання РРО ми писали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему каси та РРО ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Каса і РРО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Каса і РРО»

  • «Каса і РРО» № 02 (73) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    14.03.2024261
  • «Каса і РРО» № 01 (72) | 01.02.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    01.02.2024143
  • «Каса і РРО» № 12 (71) | 20.12.2023 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    20.12.2023145
  • «Каса і РРО» № 11 (70) | 16.11.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    16.11.20232972
  • «Каса і РРО» № 10 (69) | 11.10.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    11.10.20231 350