• Посилання скопійовано

«Каса і РРО» № 08 (58) | 11.11.2022 р.

П'ятдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО

«Каса і РРО» № 08 (58)  |  11.11.2022 р.

Це – восьмий цього року (п’ятдесят восьмий загалом і сьомий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО. За більше ніж місяць, який минув з часу написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого. А саме:

 

  • нагадаємо, як зареєструвати касира для ПРРО через Е-кабінет;
  • проінформуємо, що ДПС продовжує стежити за торговельним бізнесом, який дробиться на кілька ФОП;
  • дізнаємося, чи можна не застосовувати РРО при наданні ветпослуг у сільській місцевості;
  • розповімо, коли в кінці робочого дня слід проводити операцію «службова видача» на РРО чи ПРРО;
  • зʼясуємо, як здійснюється програмування найменування товарів у ПРРО.

Гарного вам читання!

***

 

Як зареєструвати касира для ПРРО через Е-кабінет
Одеські податківці підкреслили, що суб’єкт господарювання може проводити розрахункові операції на ПРРО самостійно або визначати уповноважених осіб (касирів).

Особа може здійснювати розрахункові операції на ПРРО з використанням електронного підпису такої особи/електронної печатки суб’єкта господарювання, на якого зареєстровано ПРРО, після внесення даних про сертифікати до Реєстру програмних РРО за умови дійсності відповідного сертифіката відкритого ключа.

Дані сертифікатів електронних підписів та/або печаток, що використовуються ПРРО, вносяться до Реєстру програмних РРО на підставі поданих суб’єктами господарювання в електронній формі повідомлень про надання інформації щодо кваліфікованих/удосконалених сертифікатів відкритих ключів, які застосовуються в ПРРО за формою №5-ПРРО.

 

ДПС продовжує стежити за торговельним бізнесом, який дробиться на кілька ФОП
За повідомленням ДПС, під час фактичних перевірок мережі сімейних магазинів податківцями виявлено та задокументовано значні порушення податкового законодавства на загальну суму понад 3,4 млн гривень.

Крім того, встановлено, що діяльність у сфері торгівлі здійснювалась роботодавцями з порушенням законодавства щодо укладення трудового договору та оформлення трудових відносин з найманими особами.

Водночас під час проведення фактичних перевірок мережі магазинів сімейного шопінгу працівниками податкового аудиту проведено хронометражі господарської діяльності несумлінних платників податків, за результатами яких у всіх випадках середньодобовий виторг, проведений через РРО, збільшився від 40 до 1700%.

 

Чи можна не застосовувати РРО при наданні ветпослуг у сільській місцевості?
Полтавські податківці зауважили, що  відповідно до пункту 7 Переліку дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО та/або ПРРО з використанням РК та КОРО при роздрібній торгівлі медичними і фармацевтичними товарами та надання медичних і ветеринарних послуг на території села, селища.

Окремо слід зазначити, що абзацом першим пункту 2 Постанови встановлено граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг), у разі перевищення якого застосування РРО та/або ПРРО є обов'язковим у розмірі 250 тис. гривень на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів (надання послуг).

 

Коли в кінці робочого дня слід проводити операцію «службова видача» на РРО чи ПРРО?
Тернопільські податківці наголосили, що видача чи внесення готівки з місця проведення розрахунків повинна реєструватись через РРО або ПРРО з використанням операцій «службова видача» та «службове внесення», якщо така видача чи внесення не пов’язані з проведенням розрахункових операцій.

Якщо до початку наступного робочого дня на момент реєстрації першої розрахункової операції, що проводиться після виконання Z-звіту, проведено через РРО або ПРРО суму готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків з використання операції «службове внесення», то операція «службова видача» в кінці робочого дня не здійснюється.

 

Як здійснюється програмування найменування товарів у ПРРО?
Податківці у підкатегорії 109.06 ЗІР підкреслили, що у разі реалізації підакцизних товарів суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі, зокрема, зі застосуванням платіжних карток, зобов’язані проводити розрахункові операції через РРО та/або через програмні РРО зі зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, цін товарів та обліку їх кількості, а при роздрібній торгівлі алкогольними напоями – зі зазначенням цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку (серія та номер).

***

Наразі це все.
Більше новин на тему каси та РРО ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Каса і РРО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Каса і РРО»

  • «Каса і РРО» № 03 (74) | 25.04.2024 р.
    Сімдесят четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    25.04.2024119
  • «Каса і РРО» № 02 (73) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    14.03.2024310
  • «Каса і РРО» № 01 (72) | 01.02.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    01.02.2024154
  • «Каса і РРО» № 12 (71) | 20.12.2023 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    20.12.2023149
  • «Каса і РРО» № 11 (70) | 16.11.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    16.11.20233012