• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №06(83) | 21.04.2021 р.

Вісімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №06(83) | 21.04.2021 р.

Це –  шостий з початку року (і вісімдесят третій загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

  • нагадаємо, які строки встановлено для проведення виїзних планових та позапланових перевірок ДПС;
  • наголосимо, що з 16 квітня діють нові типові форми документів для перевірок органів ринкового нагляду;
  • проінформуємо, що Уряд залишив керівником ДПС Олексія Любченка;
  • дізнаємося, скільки коштує неофіційне працевлаштування працівників;
  • підкреслимо, що з 17 квітня діє адмінштраф за недопуск ДСНС до перевірок з пожежної безпеки;
  • з’ясуємо, які штрафи можуть бути накладені у разі здійснення інших трудових помилок.

Гарного вам читання!

 

***

Які строки проведення виїзних планових та позапланових перевірок ДПС
Одеські податківці наголосили, що камеральні та документальні перевірки проводяться контролюючими органами в межах їх повноважень виключно у випадках та у порядку, встановлених ПКУ, а фактичні перевірки – ПКУ та іншими законами України, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи.

Зокрема, планова перевірка не повинна перевищувати 30 робочих днів для великих платників податків, щодо суб’єктів малого підприємництва – 10 робочих днів, інших платників податків – 20 робочих днів.

А от тривалість документальної планової перевірки не повинна перевищувати 30 робочих днів для великих платників податків, щодо суб’єктів малого підприємництва – 10 робочих днів, інших платників податків – 20 робочих днів.

 

З 16 квітня — нові типові форми документів для перевірок органів ринкового нагляду
Мінекономіки наказом від 29.01.2021 р. №173 виклало у новій редакції типові форми документів у сфері державного ринкового нагляду і державного контролю продукції, затверджених наказом МЕРТ від 19.04.2019 р. №667. Зокрема:

  • типову форму акта перевірки характеристик продукції (форма  №2);

  • типову форму акта перевірки додержання вимог щодо представлення продукції за місцем проведення ярмарку, виставки, показу чи демонстрації в інший спосіб продукції, що не відповідає встановленим вимогам (форма №3);

  • типову форму акта перевірки стану виконання суб'єктом господарювання рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів (форма №4);

  • типову форму рішення про внесення змін до рішення (форма №9);

  • типову форму рішення про скасування рішення (форма №10).

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Наказ №173 опубліковано в "Офіційному віснику" 29 від 16.04.2021 р. Відповідно нові форми почали діяти з цієї дати.  Про це ми зазначали тут.

 

Уряд залишив керівником ДПС Олексія Любченка 
14 квітня Кабінет Міністрів на своєму засіданні ухвалив низку важливих кадрових рішень. В цей день було затверджено відповідні розпорядження.

За одним з них Уряд призначив Любченка Олексія Миколайовича головою Державної податкової служби.

Також посаду заступника голови ДПС обійняв Євген Олейніков.

Тобто в керівництві ДПС нічого не змінилося.

 

Скільки коштує неофіційне працевлаштування працівників
Фахівці Держпраці пікреслили, що за допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час при його повній зайнятості на підприємстві, виплату зарплат «в конверті» підприємство/ФОП на І-ІІІ групі оподаткування отримає лише попередження, а підприємство/підприємець на ІV групі або загальній системі оподаткування сплатить 10 мінімальних заробітних плат (з 01.01.2021 року – це 60 тис. грн). За повторне порушення протягом двох років доведеться сплатити 30 мінімальних заробітних плат (180 тис. грн відповідно).

За недопущення до проведення інспекційного відвідування з питань виявлення неоформлених працівників та зарплати «у конвертах» штраф – 16 мінімальних заробітних плат (96 тис. грн).

Адміністративна відповідальність передбачена ст. 41 КУпАП.

Фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), допуск до роботи іноземця або особи без громадянства без дозволу на застосування праці іноземця або особи без громадянства карається штрафом від 500 до 1000 н.м.д.г. (від 8,5 тис. до 17 тис. грн).

 

З 17 квітня діє адмінштраф за недопуск ДСНС до перевірок з пожежної безпеки
14 квітня Президент В. Зеленський підписав Закон від 30.03.2021 р. №1367-ІХ «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за перешкоджання у проведенні перевірок з питань техногенної та пожежної безпеки». А діяти почав Закон почав вже з 17 квітня.

Законом доповнено КУпАП новою ст. 185-14. За нею, створення перешкод у діяльності уповноважених посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державного нагляду (контролю) у сфері пожежної та техногенної безпеки, пов’язаній з проведенням перевірок, тягне за собою накладення штрафу від 100 до 200 н.м.д.г. (1700-3400 грн).

 

І наостанок – аналітика від редакції «Дебет-Кредит»
Роботодавці, як правило, побоюються при перевірках від Держпраці великих штрафів за неоформлених працівників та зарплату «у конвертах». Проте зараз не меншу загальну суму штрафів можна заплатити за дрібні порушення. Про них ми докладно розповідали тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»