• Посилання скопійовано

«Акцизи» №10(14) | 05.11.2018 р.

Чотирнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизам: на алкоголь, тютюн, паливо тощо

«Акцизи» №10(14) | 05.11.2018 р.

Це – вже чотирнадцятий (і десятий у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку.

Від минулої розсилки пройшов цілий місяць; подій за цей час сталося не дуже багато, та все ж нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • визначимося, який алкоголь обов'язково слід маркувати;
  • з’ясуємо, чи може акцизна накладна за щоденними підсумками включати обсяг за всіма АЗС;
  • поговоримо про плани депутатів збільшити акциз на тютюн;
  • дізнаємося, чи потрібно подавати акцизну декларацію у разі відсутності діяльності;
  • нагадаємо, чи треба реєструватися платником акцизу у разі заправки пальним техніки, зданої в оренду;
  • наведемо перелік підстав анулювання алкогольної ліцензії за рішенням ДФС.

Гарного вам читання!

***

 

Який алкоголь обов'язково слід маркувати?
Дніпропетровські податківці навели норми  п. 226.1 ПКУ. За ним у разі виробництва на митній території України алкогольних напоїв і тютюнових виробів чи ввезення таких товарів на митну територію України платники податку зобов’язані забезпечити їх маркування марками встановленого зразка. При цьому це потрібно зробити у такий спосіб, щоб марка акцизного податку розривалася під час відкупорювання (розкривання) товару.

Але за п. 226.6 ПКУ маркуванню підлягають усі алкогольні напої з вмістом спирту етилового понад 8,5% об’ємних одиниць. Маркування вироблених в Україні алкогольних напоїв із вмістом спирту етилового до 8,5% об’ємних одиниць не здійснюється.

Саме тому маркуванню підлягають усі алкогольні напої, які реалізуються в Україні, з вмістом спирту етилового понад 8,5% об’ємних одиниць.

Вироблені в Україні або імпортовані алкогольні напої з вмістом спирту етилового 8,5% об’ємних одиниць маркуванню марками акцизного податку не підлягають.

 

Акцизна накладна за щоденними підсумками може включати обсяг за всіма АЗС
В індивідуальній консультації від 27.09.2018 р. №4190/6/99-99-15-03-03-15/ІПК податківці зазначили, що при складанні акцизної накладної за щоденним підсумком підприємство має право включити до неї загальні обсяги реалізованого за всіма пунктами відпуску пального окремо за кожним кодом товарної підкатегорії УКТ ЗЕД.

Водночас податківці акцентують увагу, що відповідно до Заяви про реєстрацію платником акцизного податку з реалізації пального, поданої підприємством (яке розглядається у коментованій консультації) за формою №1-АКП, пунктам, через які здійснюється відпуск пального (три АЗС) не делеговано право щодо реєстрації акцизних накладних.

Тож, якщо, наприклад, одна з АЗС має статус відокремленого підрозділу та наділена правом складання і реєстрації акцизних накладних, ситуація зміниться. Податківці будуть наполягати, що на обсяг реалізованого пального таким відокремленим підрозділом акцизні накладні він має створювати і реєструвати самостійно.

 

Коли ДФС має право анулювати ліцензію на продаж алкоголю?
Податківці з «Віснику» навели ст. 15 Закону №481/95. Нею передбачені всі підстави для анулювання ліцензій на роздрібну торгівлю алкогольними напоями. А саме:

  • заява суб’єкта господарювання;

  • рішення про скасування державної реєстрації суб’єкта господарювання;

  • несплата чергового платежу за ліцензію протягом 30 календарних днів від моменту призупинення ліцензії;

  • рішення суду про встановлення факту незаконного використання суб’єктом господарювання марок акцизного податку (щодо імпортерів);

  • рішення суду про встановлення факту торгівлі суб’єктом господарювання алкогольними напоями або тютюновими виробами без марок акцизного податку;

  • рішення суду про встановлення факту переміщення суб’єктом господарювання алкогольних напоїв або тютюнових виробів поза митним контролем;

  • порушення вимог ст. 15-3 цього Закону щодо продажу алкогольних напоїв, тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років, або у не визначених для цього місцях.

Звертаємо увагу: ліцензія анулюється та вважається недійсною з моменту одержання суб’єктом господарювання письмового розпорядження про її анулювання.

 

На тютюн пропонують збільшити акциз
10 жовтня 2018 року у Верховній Раді зареєстровано урядовий законопроект №9188 «Про внесення змін до підрозділу 5 розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо фіскального механізму запобігання реалізації підакцизних товарів нижче суми податків».

Зокрема, до 31 грудня 2024 року включно пропонується запровадити запобіжний фіскальний механізм у вигляді застосування коефіцієнта 1,4 до мінімального акцизного податкового зобов’язання у разі декларування платником податку максимальної роздрібної ціни у розмірі, меншому ніж мінімальне акцизне податкове зобов’язання із застосуванням коефіцієнта 1,65.

Додатково, для унеможливлення уникнення виконання запропонованої норми, пропонується запровадити обмеження щодо зниження цін на тютюнові вироби в роздрібній мережі – не більше 5% від максимальної роздрібної ціни.

Про це ми розповідали тут, а про реєстрацію на сайті ВРУ альтернативного законопроекту ось тут.

Про те, що Рада провалила закон про підвищення з 2019 року акцизу на алкоголь і тютюн, читайте тут.

 

Не продавали алкоголь у звітному періоді: що з декларуванням?
Згідно з п. 4 розділу ІІІ Порядку №14 платник, який має діючі (у тому числі призупинені) ліцензії на продаж алкоголю, зобов’язаний подавати декларацію за кожний звітний період незалежно від того, чи провадив такий платник господарську діяльність у цьому періоді, чи ні.

Тому дніпропетровські податківці вважають: якщо платник акцизного податку протягом звітного періоду не провадив господарську діяльність, то він зобов’язаний за цей період подати декларацію, показники якої заповнюються у цифровому форматі з метою уникнення помилки.

 

І наостанок – роз’яснення від ДФС
Щодо необхідності реєстрації платником акцизного податку у разі отримання компенсації вартості за витрачене пальне при здійсненні операцій зі заправки пальним техніки, зданої в оренду, читайте тут («У ситуації, коли Товариство, як орендодавець передало іншому суб'єкту господарювання техніку за договором оренди на певний строк та за власний рахунок здійснює заправку такої техніки власним пальним при цьому отримує від суб'єкта господарювання відшкодування вартості використаного пального, то операція з передачі (відпуску, відвантаження, заправки) палива від Товариства до іншого суб'єкта господарювання є операцією з реалізації пального і відповідно у Товариства виникає обов'язок зареєструватись платником акцизного податку з реалізації пального та складати акцизні накладні на такі обсяги переданого (відпущеного, відвантаженого) пального, а також на обсяги пального, що використовується для власного споживання, зареєструвавши акцизні накладні в Єдиному реєстрі акцизних накладних»).

***

Наразі це все.
Більше новин на тему акцизного податку ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»

  • «Акцизи» № 03 (73) | 25.04.2024 р.
    Сімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    Сьогодні 06:2521
  • «Акцизи» № 02 (72) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    14.03.202431
  • «Акцизи» № 01 (71) | 31.01.2024 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    31.01.202418
  • «Акцизи» № 11 (70) | 19.12.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    19.12.202337
  • «Акцизи» № 10 (69) | 15.11.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    15.11.202325