• Посилання скопійовано

«Акцизи» №5(44) | 09.07.2021 р.

Сорок четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку

«Акцизи» №5(44) | 09.07.2021 р.

Це – вже сорок четвертий (і п’ятий у 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку. Від минулої розсилки минуло більше місяця і нам є про що розповісти. Сьогодні ми:

 

  • зазначимо, що Мінекономіки знову підвищило середню вартість бензину і дизпалива;
  • дізнаємося, хто може здійснювати продаж алкогольних напоїв на розлив;
  • розповімо, що формат е-документів для наповнення Єдиного держреєстру витратомірів-лічильників і рівнемірів-лічильників удосконалять;
  • повідомимо, що Мінцифри презентувало пілот е-акцизної марки;
  • з’ясуємо, що робити у разі втрати ліцензії на операції з підакцизними товарами.

Гарного вам читання!

***

 

Мінекономіки підвищило середню вартість бензину і дизпалива (станом на 30 червня)
2 липня  Мінекономіки оприлюднило оновлену інформацію про середню вартість 1 літра дизельного палива ULSD та бензинів автомобільних GASOLINE 10 ppm.

Згідно з новою інформацією станом на 30 червня визначено середню вартість 1 літра дизельного палива ULSD 10 ppm, яка становить 22,55 гривень, та 1 літра бензинів автомобільних GASOLINE 10 ppm, яка становить 26,64 гривень.

Дані станом на 24 червня ми наводили тут.

При цьому спеціальні строки застосування новооприлюднених середніх цін в Постанові №1236 не передбачені. Тож, на нашу думку, свіжі середні ціни запрацювали з 2 липня 2021 року.

Але оскільки в повідомленні від Мінекономіки дата дії нових середніх цін не зазначена, то кожному СГ краще звернутися з питанням про цю дату до самого міністерства (а відповідь отримати в письмовому вигляді).

 

Хто може здійснювати продаж алкогольних напоїв на розлив?
Одеські податківці вказали, що продавати алкогольні напої на розлив має право виключно заклад (підприємство) РГ або спеціалізований відділ, що має статус суб’єктів господарювання громадського харчування, суб’єктів господарювання з універсальним асортиментом товарів за умови наявності ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та зареєстрованими видами економічної діяльності за кодами класифікації КВЕД-2010 – 56.10 – 56.30 незалежно від того, чи є у назві слова «кафе», «бар» або «ресторан».

 

Формат е-документів для наповнення Єдиного держреєстру витратомірів-лічильників і рівнемірів-лічильників удосконалять
29 червня 2021 року ДПСУ оприлюднила проєкт наказу Мінфіну, яким пропонує затвердити:

  • Формат даних та структуру Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників і рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі;
     
  • форму довідки про розпорядника акцизного складу пального, акцизні склади пального, розташовані на них резервуари пального, витратоміри та рівнеміри;
     
  • форму довідки про фактичні залишки пального на початок та кінець звітного періоду та про фактичні обсяги отриманого та реалізованого пального за звітний період;
     
  • форму довідки виробника про фактичні залишки пального на початок та кінець звітної доби та про добові фактичні обсяги отриманого та реалізованого пального;
     
  • форму довідки виробника про фактичні залишки пального на початок та кінець звітного місяця та про фактичні обсяги отриманого та реалізованого пального за звітний місяць;
     
  • форму довідки про фактичні залишки пального на початок та кінець звітного періоду на акцизному складі, який є місцем роздрібної торгівлі пальним, на який отримано ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним, та про фактичні обсяги отриманого та реалізованого пального за звітний період;
     
  • Порядок заповнення електронних документів, якими з витратомірів-лічильників і рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі електронними засобами зв’язку до контролюючих органів передаються облікові дані щодо обсягу обігу та залишку пального.

 

Мінцифри презентувало пілот е-акцизної марки
15 червня Мінцифри та ДПС  презентували представникам European Business Association пілотний проєкт «Електронна акцизна марка».

Комітетом з питань імпорту та торгівлі алкогольними напоями Асоціації було зазначено, що бізнес у перспективі підтримує ідею скасування марок акцизного податку для алкогольних напоїв у тому вигляді, в якому вони є зараз, а також спрощення чи переведення звітності щодо марок акцизного податку у електронний вигляд, що безумовно спростить адміністрування цих процесів.

При цьому було наголошено, що бізнес виступає категорично проти запровадження будь-яких інструментів, спрямованих на облік кожної окремої пляшки алкогольного напою на всіх етапах руху товару. Адже відслідковування в ланцюжку поставок кожної пляшки з урахуванням обсягів поставок компаній потребуватиме значного додаткового ресурсу – людського, технічного і фінансового. Більше того, це одночасно спричинить значні ризики можливих помилок, пов’язаних з людським фактором.

 

Втратили ліцензію на операції з пальним: що робити? 
Дніпропетровські податківці вказали, що у разі втрати або пошкодження ліцензії на підставі заяви суб’єкта господарювання протягом трьох робочих днів ДПС видає суб’єкту господарювання дублікат ліцензії. Строк дії дубліката ліцензії не може перевищувати строку дії, зазначеного у втраченій або пошкодженій ліцензії.

За видачу дубліката ліцензії на оптову торгівлю, роздрібну торгівлю, зберігання справляється плата у розмірі 780 грн, яка зараховується до бюджету згідно з чинним законодавством.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему акцизного податку ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»

  • «Акцизи» № 02 (72) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    14.03.202423
  • «Акцизи» № 01 (71) | 31.01.2024 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    31.01.202413
  • «Акцизи» № 11 (70) | 19.12.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    19.12.202335
  • «Акцизи» № 10 (69) | 15.11.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    15.11.202325
  • «Акцизи» № 09 (68) | 11.10.2023 р.
    Шістдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    11.10.202380