• Посилання скопійовано

«Акцизи» № 05 (75) | 04.07.2024 р.

Сімдесят п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку

«Акцизи» № 05 (75) | 04.07.2024 р.
Це – вже сімдесят пʼятий  (пʼятий у 2024 році та двадцять пʼятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку. Від минулої розсилки минуло більше ніж місяць і нам є про що розповісти. А саме:
  • розповімо, що ВРУ підтримала у І читанні законопроєкт щодо збільшення акцизних ставок на пальне;
  • визначимося, що є базою оподаткування акцизом при виробництві та реалізації суміші для кальяну;
  • підкреслимо, що при встановленні МРЦ для інших нікотиновмісних продуктів слід відзвітувати;
  • зауважимо, що зареєстровані АН не є безумовним доказом правомірності операції;
  • повідомимо, що ВРУ підтримала нові правила ліцензування підакцизних товарів;
  • підкреслимо, що на платників акцизу чекає суттєве збільшення ставок акцизу на тютюнові вироби.
Гарного вам читання!
 

ВРУ підтримала у І читанні законопроєкт щодо збільшення акцизних ставок на пальне

4 червня на черговому засіданні ВРУ відбулося голосування за прийняття законопроєкту  №11256-2 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо наближення законодавства України до законодавства Європейського Союзу в частині акцизного податку" у І читанні. 
З таблицею поступового збільшення ставок акцизного податку на пальне до рівнів, передбачених Директивою ЄС за прийнятим у І читанні законопроєкті можна ознайомитися тут.

Що є базою оподаткування акцизом при виробництві та реалізації суміші для кальяну?

Для використання у кальянах призначений товар «тютюн для кальяну», який класифікується у підпозиції 2403 11 групи 24 «Тютюн і промислові замінники тютюну», тобто готова суміш, до складу якої входить тютюн, який є невід’ємною часткою такої суміші та який неможливо відокремити із готової суміші.
Тож базою оподаткування акцизним податком з операцій з реалізації виробленої в Україні суміші для кальяну є вага (нетто) всієї суміші, а для цілей оподаткування акцизом з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі – вартість такого товару за максимальними роздрібними цінами. Про це ми вказували ось тут.

При встановленні МРЦ для інших нікотиновмісних продуктів слід відзвітувати

Запорізькі податківці зазначили, що за п. 220.7 ПКУ установлені виробником або імпортером МРЦ на перелічені у декларації товари (продукцію) не пізніше ніж 10 числа запроваджуються з 15 числа місяця, в якому подається декларація, а установлені не пізніше ніж 25 числа – з 1 числа місяця, що настає за місяцем, у якому декларацію подано ДПС, і діють до їх зміни у порядку, встановленому ПКУ .
У зв’язку із запровадженням з 01.09.2024 оподаткування акцизом інших нікотиновмісних продуктів для орального застосування виробники та імпортери таких продуктів для встановлення на них з 01.09.2024 МРЦ мають подати декларацію не пізніше ніж 25.08.2024.

Зареєстровані АН не є безумовним доказом правомірності операції: позиція ВС

Верховним Судом наголошено, що після оприбуткування нафтопродуктів дані лічильника сумарного обліку паливно-роздавальних колонок, система керування паливно-роздавальними колонками та реєстратори розрахункових операцій діють як одне ціле та не повинні мати розбіжностей даних більше ніж на 0,1 %.
Як наслідок, дані про оприбутковане за даними бухгалтерського обліку пальне повинні відповідати даним РРО, який є носієм доказової інформації про обіг пального на АЗС.
А наявність у позивача акцизних накладних, їх реєстрація, а також інших облікових документів не є безумовним доказом правомірності дій позивача у цих правовідносинах за наявності інших обставин, що свідчать про недостовірність інформації в цих документах.

Нові правила ліцензування підакцизних товарів: прийнято закон

18 червня ВРУ прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт № 10346 про державне регулювання виробництва і обігу підакцизної алкогольної, тютюнової продукції і пального.
За прийнятим законопроєктом пропонується:
  • на підприємствах, на яких здійснюється виробництво тютюнових виробів, будуть встановлені контрольні пости та цілодобова система відеоспостереження;
  • акцизні склади, на території яких виробляється спирт етиловий, біоетанол, будуть обладнані цілодобовою системою відеоспостереження та контрольно-пропускною системою;
  • запроваджується можливість блокування за ініціювання ДПС інтернет-сайтів, які незаконно продають підакцизну продукцію;
  • запроваджуються безстрокові ліцензії для всіх видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню;
  • на певні види роздрібної торгівлі підакцизною продукцією запроваджується автоматичний порядок отримання ліцензій протягом одного робочого дня за днем отримання заяви про отримання ліцензії.

Суттєве збільшення ставок акцизу на тютюнові вироби: ВРУ підтримала у І читанні законопроєкт

4 червня ВРУ прийняла у І читанні законопроєкт №11090 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок акцизного податку на тютюнові вироби». 
Основною метою законопроєкту є:
  • поступове до 2028 року підвищення специфічних ставок акцизного податку з сигарет до досягнення мінімального рівня, встановленого Директивою Ради 2011/64/ЄС. Як підкреслив Железняк, акциз на цигарки привʼязують до євро, а не гривні. Так, у 2025 році акциз зросте на +23%, а потім у 2026 - 2028 рр. буде по +5%. Цього року збільшення буде тільки у випадку девальвації;
  • визначення грошової одиниці виміру ставки акцизного податку на тютюнові вироби у євро задля уникнення впливу інфляції на підвищення ставок акцизного податку;
  • уточнення окремих положень адміністрування акцизного податку з тютюнових виробів задля повноцінного застосування норм права.

Наразі це все.
Більше новин на тему акцизного податку ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»

  • «Акцизи» № 06 (76) | 14.08.2024 р.
    Сімдесят шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    14.08.202419
  • «Акцизи» № 05 (75) | 04.07.2024 р.
    Сімдесят п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    04.07.202416
  • «Акцизи» № 04 (74) | 21.05.2024 р.
    Сімдесят четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    21.05.20249
  • «Акцизи» № 03 (73) | 25.04.2024 р.
    Сімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    25.04.202461
  • «Акцизи» № 02 (72) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    14.03.202439