• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №06(44) | 13.08.2021 р.

Сорок четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №06(44) | 13.08.2021 р.

Це – вже сорок четвертий (і шостий в 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минуло більше місяця, тож нам є про що розповісти. А саме:

  • дізнаємося, чи буде виникати дохід у фізособи-«єдинника» при отриманні процентів за депозитом;
  • проінформуємо, які послуги та як саме надаватиме система Е-підприємець;
  • з’ясуємо, яка сума вважається доходом фізособи-«єдинника» у разі здійснення розрахунків через платіжні термінали;
  • розповімо, коли фізособа-«загальник» може включити до витрат суму сплаченого земельного податку;
  • підкреслимо, що кошти на особисте відрядження ФОПа не є його витратами.

Гарного вам читання!

 

***

Фізособа-«єдинник» отримує від банку проценти за депозитом: чи буде дохід?
Дніпропетровські податківці зазначили, що до доходу фізосіб-«єдинників» не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності (пп. 1 п. 292.1 ПКУ).

Пасивні доходи – це доходи, отримані у вигляді, зокрема, процентів на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок (пп. 14.1.268 ПКУ).

Отже, проценти, отримані від банку за користування коштами на рахунку (як депозитному, так і поточному) не включаються до доходу ФОП – платників єдиного податку першої - третьої груп.

 

Е-підприємець: які послуги та як саме надаватиме система?
Постановою КМУ від 04.08.2021 р. №808 викладено перелік послуг (загалом їх 24), які надаватимуться через систему «е-Підприємець». А також затверджено Порядок надання комплексної електронної публічної послуги «е-Підприємець». Постанова почала діяти з 7 серпня.

Крім того, у документі зауважено, що:

  • фізичні та юридичні особи добровільно приймають рішення щодо участі в експериментальному проєкті щодо спрощення умов для започаткування та провадження підприємницької діяльності шляхом отримання комплексної електронної публічної послуги «е-Підприємець»;
     
  • реалізація експериментального проєкту не впливає на можливість отримання фізичними та юридичними особами зазначених нище послуг в альтернативному порядку, передбаченому законодавством.

Згідно з постановою, «е-Підприємець» складатиметься з різних послуг. Зокрема, з державної реєстрації фізичної особи - підприємця та державної реєстрації змін до відомостей про фізичну особу - підприємця, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

З повним переліком послуг можна ознайомитися у нашій новині.

 

Яка сума вважається доходом фізособи-«єдинника» у разі розрахунків через платіжні термінали?
ДПС в Івано-Франківській області підкреслила, що  згідно з абз. 1 п. 292.6 ПКУ датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платникові єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

Тож у випадку використання POS-терміналів при здійсненні розрахунків за товари/послуги доходом платника єдиного податку третьої групи буде сума, що надійшла на його поточний рахунок.

Датою отримання єдиного податку – доходів при розрахунках через POS-термінал вважатиметься не дата авторизації, а дата надходження коштів на поточний рахунок платника єдиного податку.

 

Кошти на особисте відрядження ФОПа не є його витратами
Дніпропетровські податківці зауважили, що пунктом 177.4 ПКУ визначено перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів ФОП від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування. Проте цей перелік не містить витрат, які понесені фізособою-«загальником» у зв’язку з особистим відрядженням.

Таким чином, фізособа-«загальник» не має права включати до витрат суму коштів, витрачених нею під час особистого перебування у відрядженні, оскільки ці витрати не містяться в переліку витрат, визначених п. 177.4 ПКУ.

 

Коли фізособа-«загальник» може включити до витрат суму сплаченого земельного податку?
Підпунктом 177.4.3 ПКУ визначено перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів ФОП від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування, до якого, зокрема, включаються суми податків, зборів, пов’язаних з проведенням господарської діяльності такої фізособи–підприємця, крім ПДВ для ФОП, зареєстрованого як платник ПДВ, та акцизного податку, ПДФО з доходу від господарської діяльності, податку на нерухоме майно з об’єктів житлової нерухомості.

Якщо фізособа-«загальник» володіє нерухомим майном, яке використовується при здійсненні підприємницької діяльності та розташоване на земельній ділянці, на яку оформлено право власності, то така особа має право включити до своїх витрат суму сплаченого земельного податку за вказану земельну ділянку. Про це читайте тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»