• Посилання скопійовано

«Неприбуткові організації» №7(36) | 19.08.2020 р.

Тридцять шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам

«Неприбуткові організації» №7(36) | 19.08.2020 р.

Це – вже тридцять шостий (і сьомий у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам. З моменту написання попереднього листа минув майже місяць, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • дізнаємося, чи може обслуговуючий кооператив мати статус неприбутковості;
  • розповімо, до чого призведе порушення неприбутковою організацією закону про свою діяльність;
  • зауважимо, що з 17 серпня неприбуткові організації при реєстрації в ЄДР можуть одразу подати заяву для включення у реєстр ДПС;
  • проінформуємо, що Кабмін затвердив Порядок збору, обробки і аналізу інформації від суб'єктів фінмоніторингу;
  • зупинимося на роз’ясненні Мінфіну щодо правомірності перебування у Реєстрі комунальних закладів охорони здоров'я у разі отримання та розподілу орендної плати за оренду майна таких підприємств.

Гарного вам читання!

 

***

Чи може обслуговуючий кооператив мати статус неприбутковості?
Податківці у підкатегорії 102.04 «ЗІР» зауважили, що відповідно до пп. 133.4.1 ПКУ не є платниками податку на прибуток неприбуткові підприємства, установи та організації, що одночасно відповідають вимогам, визначеним у пп. 133.4.1 ПКУ, серед яких є заборона розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників) та визначення в установчих документах неприбуткової організації порядку передачі активів у разі припинення неприбуткової організації як юридичної особи.

Положеннями Закону №1087 передбачена можливість розподіляти отримані доходи (прибутки) або їх частину серед членів обслуговуючих кооперативів через здійснення кооперативних виплат та виплат на паї (ст. 2526 Закону №1087).

Таким чином, враховуючи вищезазначене, обслуговуючі кооперативи та сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи можуть перебувати в Реєстрі за умови відповідності їх установчих документів вимогам пп. 133.4.1 ПКУ та дотримання ними під час здійснення господарської діяльності вимог пп. 133.4.2 ПКУ. Про це ми докладніше розповідали ось тут.

 

Неприбуткова порушила закон про свою діяльність: що зі статусом?
Порушення неприбутковою організацією, яка перебуває у Реєстрі, вимог закону, який регулює її діяльність, що призводить до порушення вимог п. 133.4 ПКУ, є підставою для виключення такої організації з Реєстру з нарахуванням податкового зобов’язання з податку на прибуток відповідно до пп. 133.4.3 і 133.4.4 ПКУ та переходом до сплати податку на прибуток у порядку, встановленому розд. ІІІ ПКУ для платників цього податку.

Але податківці у роз’ясненні у підкатегорії 102.04 «ЗІР» зауважили, що кожний конкретний випадок, який стосується особливостей діяльності відповідної неприбуткової організації залежно від закону, який регулює її діяльність, потребує аналізу договорів та первинних документів.

 

Кабмін затвердив Порядок збору, обробки і аналізу інформації від суб'єктів фінмоніторингу
8 серпня 2020 року набрала чинності постанова КМУ від 05.08.2020 р. №690,  якою затверджено Порядок збору, обробки і аналізу інформації щодо результатів діяльності суб’єктів фінансового моніторингу, інших державних органів, що беруть участь у роботі системи запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, схвалення та оприлюднення результатів національної оцінки ризиків та здійснення заходів за її результатами

Зокрема, за цим порядком ДФС і СБУ забезпечують збір та подання Держфінмоніторингу до 30 червня останнього року звітного періоду інформації, необхідної для оцінки ризиків використання неприбуткових організацій з метою легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансування тероризму, за період, охоплений національною оцінкою ризиків.

Держфінмоніторинг до 30 листопада останнього року звітного періоду аналізує, узагальнює, уніфікує подану учасниками національної оцінки ризиків інформацію та готує звіт про її проведення.

 

З 17 серпня можна обрати спрощену систему та стати платником ПДВ при реєстрації в ЄДР 
За інформацією Мін’юсту, з 17 серпня 2020 року після впровадження оновленого програмного забезпечення ЄДР планується запровадити можливість обрання спрощеної системи оподаткування та/або добровільної реєстрації як платника податку на додану вартість та/або включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій шляхом заповнення відповідних сторінок заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань відповідно до положень наказу Міністерства юстиції України від 19.05.2020 р. №1716/5.

Отже, під час державної реєстрації створення юридичної особи (у тому числі в результаті виділу, злиття, перетворення, поділу) вже не потрібно заповнювати та подавати окремі заяви. Для цього необхідно лише заповнити відповідну сторінку заяви у сфері державної реєстрації.

 

І наостанок – роз’яснення від Мінфіну
Щодо питання правомірності перебування у Реєстрі неприбуткових організацій комунальних некомерційних підприємств закладів охорони здоров'я у разі отримання та розподілу орендної плати за оренду майна таких підприємств, закріплених за ними на праві оперативного управління читайте тутОбов'язковими умовами перебування комунального некомерційного підприємства в статусі неприбуткової організації є, зокрема, заборона розподілу доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів таких організацій, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов'язаних з ними осіб та використання своїх доходів (прибутків) виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

Отже, спрямування комунальним некомерційним підприємством частини надходжень за оренду майна, закріпленого за ним на праві господарського відання або оперативного управління, до відповідних місцевих бюджетів або органів місцевого самоврядування - засновників таких підприємств, є розподілом отриманих доходів»).

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності неприбуткових установ читайте тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Неприбуткові організації

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Неприбуткові організації»