• Посилання скопійовано

«Неприбуткові організації» №6(46) | 02.09.2021 р.

Сорок шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам

«Неприбуткові організації» №6(46) | 02.09.2021 р.

Це – вже сорок  шостий (і шостий  у 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам. З моменту написання попереднього листа минуло більше двох місяців, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • дізнаємося, як погашається податковий борг комунальними підприємствами;
  • розповімо, коли реалізація рекламної продукції «неприбутківцями» не призведе до втрати статусу неприбутковості;
  • зазначимо, в який строк слід подати заяву до ДПС неприбутківцю, щоби включитися до реєстру;
  • проінформуємо, що громадські організації зможуть подаватися на конкурси проєктів онлайн;
  • зупинимося на особливостях бухобліку та складання фінзвітності ОСББ.

Гарного вам читання!

 

***

Як погашається податковий борг комунальними підприємствами?
Погашення податкового боргу комунальних підприємств має свої особливості.

Згідноз п. 96.1 ПКУ, якщо сума коштів, отримана від продажу внесеного в податкову заставу майна комунального підприємства, не покриває суму його податкового боргу і витрат, пов'язаних з організацією та проведенням публічних торгів, або у разі відсутності у такого боржника власного майна, що відповідно до законодавства України може бути внесено в податкову заставу та відчужено, контролюючий орган зобов'язаний звернутися до органу місцевого самоврядування чи органу виконавчої влади, до сфери управління якого належить майно такого платника податків, з поданням щодо прийняття рішення про виділення коштів місцевого бюджету на сплату податкового боргу такого платника податків або прийняти рішення про ліквідацію чи банкрутство такого платника.

Крім того, слід зауважити, що виникнення у комунального підприємства податкового боргу є підставою для розірвання трудового договору (контракту) з керівником такого підприємства у розумінні п. 96.4 ПКУ. Про це все ми писали тут.

 

Реалізація рекламної продукції «неприбутківцями»: коли не буде наслідків? 
Львівські податківці підкреслили, що благодійні організації мають право здійснювати господарську діяльність без мети одержання прибутку, що сприяє досягненню їх статутних цілей (ч. 4 ст. 16 Закону №5073).

Це відповідає визначенню благодійної діяльності, під якою за п. 2 ч. 1 ст. 1 Закону №5073 слід розуміти добровільну особисту та/або майнову допомогу для досягнення визначених цим Законом цілей, що не передбачає одержання благодійником прибутку, а також сплати будь-якої винагороди або компенсації благодійнику від імені або за дорученням бенефіціара.

Отже, благодійна організація може здійснювати господарську діяльність (зокрема, розповсюджувати рекламну (сувенірну) продукцію) лише на некомерційній основі (без мети одержання прибутку) для досягнення статутних цілей.

 

В який строк слід подати заяву до ДПС неприбутківцю, щоби включитися до реєстру?
Зареєстровані установи та організації (новостворені), які подали в установленому порядку документи для внесення до Реєстру під час або протягом 10 днів з дня державної реєстрації та які за результатами розгляду таких документів внесені до Реєстру, вважаються для цілей оподаткування неприбутковими організаціями з дня їх державної реєстрації (абзац двадцять другий п. 4 Порядку).

З метою отримання статусу неприбуткової організації зареєстровані установи та організації (новостворені) мають подати реєстраційну заяву за формою №1-РН державному реєстратору під час їх державної реєстрації або контролюючому органу за основним місцем обліку протягом 10 календарних днів з дня їх державної реєстрації. Про це докладніше читайте ось тут.

 

Громадські організації зможуть подаватися на конкурси проєктів онлайн 
6 серпня Уряд підтримав постанову, що дозволить брати участь у конкурсах проєктів громадських організацій та творчих спілок онлайн. Незабаром Мінцифра реалізує цю можливість на платформі електронної демократії ВзаємоДія.

«Ми створюємо зручні та прості інструменти е-демократії для українців. Для цього не просто відцифровуємо те, що колись було офлайн, а комплексно покращуємо та спрощуємо процеси, щоб скористатися сервісами е-демократії було так само легко, як зробити замовлення в інтернеті», – зазначила заступниця міністра цифрової трансформації Людмила Рабчинська. 

Більше про ВзаємоДію.

 

Особливості бухобліку та складання фінзвітності ОСББ: роз’яснення Мінфіну
Непідприємницькі установи та організації, які підпадають під критерії мікропідприємств, малих підприємств, подають скорочену за показниками фінансову звітність (Фінансовий звіт малого підприємництва, Фінансовий звіт мікропідприємства) у складі Балансу і Звіту про фінансові результати (форми №1-м, №2-м або №1-мс, №2-мс).

Про це ми вказували тут.

ОСББ згідно з ч. 2 ст. 4 Закону №2866 створюється як непідприємницьке товариство для здійснення функцій, визначених законом. Порядок надходження і використання коштів об'єднання визначається цим Законом та іншими законами України. Отже, діяльність ОСББ відповідно до Закону №2866 має некомерційний характер. Відповідно ОСББ має складати фінзвітність мікропідприємств, оскільки у переліку видів підприємств по цій звітності виокремлені непідприємницькі товариства. Про це все ми докладно розповідали у своєму коментарі до листа Мінфіну.

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності неприбуткових установ читайте тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Неприбуткові організації

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Неприбуткові організації»