• Посилання скопійовано

«Неприбуткові організації» 02(51) | 28.04.2022 р.

П'ятдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам

«Неприбуткові організації» 02(51) | 28.04.2022 р.

Це – вже п’ятдесят перший  (другий у 2022 році та перший під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам. З моменту написання попереднього листа минуло майже три місяці, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • з’ясуємо, за якою датою неприбуткова організація втратить статус у разі наявності декількох порушень;
  • дізнаємося, які зміни відбулися в оподаткуванні неприбутківців під час війни;
  • розкажемо, що змінилося у діяльності неприбутківців через війну;
  • розповімо про пільги в наданні благодійної допомоги неприбутковими організаціями під час війни;
  • наголосимо, що у лютому було запропоновано внести зміни до законодавства щодо ОСББ.

Гарного вам читання!

 

***

Запропоновано внести зміни до законодавства щодо ОСББ
Ще до початку війни до ВРУ на розгляд було внесено законопроєкт №7029  щодо спрощення управління багатоквартирними будинками.Зокрема, зміни вносяться до таких законодавчих актів:

Законопроєктом передбачається можливість проведення зборів у режимі відеоконференції, що дозволяє бачити та чути учасників. Така онлайн-форма буде можлива для обговорення питань порядку денного установчих зборів, а також зборів співвласників.

 

З 16 квітня діють нові правила оподаткування податком на прибуток: що і для кого змінилося?
Законом України від 01.04.2022 р. №2173-IX  передбачено новації щодо оподаткування податком на прибуток підприємств.

Зокрема, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану, неприбуткові організації зможуть надавати за рахунок своїх доходів благодійну допомогу стороннім особам, зазначеним у п. 63 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ, навіть якщо надання такої допомоги не передбачено їх статутними документами без загрози втрати статусу неприбутковості. Про це ми писали тут.

 

Що змінилося у діяльності неприбутківців через війну: роз'яснення ДПС
Дніпропетровські податківці наголосили, що за Законом №2120 неприбутковим організаціям незалежно від ознаки неприбутковості, які мали у довоєнний період власні цілі за їх установчими документами, під час дії війни надано можливість здійснювати без податкових наслідків на добровільних засадах благодійну підтримку. Докладніше про це ми писали тут.

 

Неприбуткова організація має декілька порушень: за якою датою їй скасують особливий статус?
Харківські податківці наголосили, що під час виключення неприбуткової організації з Реєстру присвоєна їй ознака неприбутковості скасовується:

  • з першого числа місяця, що настає за місяцем, в якому відбулося недотримання вимог п. 133.4 ПКУ, а для релігійної організації – вимог, визначених абзацом другим пп. 133.4.1 і пп. 133.4.2 ПКУ;
     
  • з дати припинення юридичної особи (в результаті її ліквідації, злиття, приєднання, поділу або перетворення);
     
  • з дати надходження до контролюючого органу заяви неприбуткової організації про виключення з Реєстру за власною ініціативою.

А от за наявності декількох підстав для виключення неприбуткової організації з Реєстру датою скасування ознаки неприбутковості вважається дата тієї події, що відбулася раніше.

 

Які зміни відбулися в оподаткуванні неприбутківців під час війни?
Законом №2120 звільнено від оподаткування благодійну допомогу, що надається благодійниками:

  • учасникам бойових дій за переліком, наведеним у абзаці другому пп. «в» п. 165.1.54 ПКУ;
     
  • працівникам підприємств, установ, організацій, сил цивільного захисту, які залучаються та беруть безпосередню участь у здійсненні заходів зі забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, перебуваючи безпосередньо в районах проведення бойових дій та у період здійснення бойових дій, у порядку, встановленому законодавством, або на користь членів їх сімей;
     
  • фізичним особам, які мешкають на території населених пунктів, де проводяться бойові дії, та/або які вимушено покинули місце проживання у зв’язку з проведенням бойових дій в таких населених пунктах.

Також не оподатковується допомога від міжнародних благодійних організацій (за переліком КМУ), отримана фізичними особами, які мешкають на території населених пунктів, де проводяться бойові дії під час дії воєнного стану, та/або вимушено покинули місце проживання (тимчасово переміщені особи) у зв’язку з форс-мажорними обставинами у тому числі у зв’язку з введенням воєнного стану чи надзвичайного стану.

Про це ми розповідали докладніше тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності неприбуткових установ читайте тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Неприбуткові організації

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Неприбуткові організації»