• Посилання скопійовано

«Неприбуткові організації» 05(54) | 01.09.2022 р.

П'ятдесят четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам

«Неприбуткові організації» 05(54) | 01.09.2022 р.

Це – вже п’ятдесят четвертий (пʼятий у 2022 році та четвертий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам. З моменту написання попереднього листа минуло більше ніж місяць, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • нагадаємо, чи треба профспілкам подавати звіт про використання доходів;
  • підкреслимо, що ВРУ розширила напрямки волонтерської діяльності в Україні;
  • зʼясуємо, чи треба подавати заяву за ф. №1-РН при зміні видів діяльності;
  • визначимося, чи потрібно громадському обʼєднанню без статусу юрособи перебувати на обліку в ДПС;
  • дізнаємося, чи будуть наслідки у неприбутківця у разі виплати доходу члену за ЦПД.

Гарного вам читання!

 

***

Чи треба подавати заяву за ф. №1-РН при зміні видів діяльності?
Дніпропетровські податківці наголосили, що неприбуткова організація має подати за основним місцем обліку реєстраційну заяву за формою №1-РН з позначкою «зміни» у разі зміни організаційно-правової форми неприбуткової організації, внесення змін до її установчих документів (або установчих документів організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону).

Відомості про зміну видів діяльності (КВЕД), розміру статутного капіталу, засновників, місцезнаходження, керівника організації оновлюється в ДПС на підставі відомостей, отриманих з ЄДР.

Тож подавати заяву за ф. №1-РН у такому разі не потрібно.

 

Чи потрібно громадському обʼєднанню без статусу юрособи перебувати на обліку в ДПС?
Львівські податківці підкреслили, що для обліку громадських об’єднань та забезпечення загального доступу до інформації про громадські об’єднання уповноважений орган з питань реєстрації веде Реєстр громадських об’єднань. Основні відомості Реєстру громадських об’єднань є відкритими для безоплатного доступу на офіційному вебсайті уповноваженого органу з питань реєстрації та містять відомості про тип запису: громадське об’єднання (зі статусом юридичної особи) або громадське об’єднання (без статусу юридичної особи).

Враховуючи зазначене, громадські об’єднання, які включені до Реєстру громадських об’єднань без статусу юридичної особи, не підлягають взяттю на податковий облік у контролюючих органах.

 

Чи треба профспілкам подавати звіт про використання доходів?
Ще з 23 травня 2020 року діє оновлена редакція п. 46.2 ПКУ. З нього вилучено преференцію щодо подання професійними спілками, їх об’єднаннями та організаціями профспілок звіту про використання доходів лише у разі порушень вимог п. 133.4 ПКУ.

Саме тому професійні спілки, їх об’єднання та організації профспілок, починаючи зі звітного (податкового) періоду – 2020 рік подають Звіт та річну фінансову звітність протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року. Про це ми писали тут.

 

ВРУ розширила напрямки волонтерської діяльності в Україні
15 серпня 2022 року ВРУ прийняла Закон «Про внесення змін до Закону України «Про волонтерську діяльність» щодо підтримки волонтерської діяльності» (законопроєкт №7363).

Ним заплановане розширення напрямів волонтерської діяльності в умовах війни, дії окремих норм Закону «Про волонтерську діяльність», зважаючи на широкомасштабну військову агресію російської федерації проти України.

Зокрема, передбачено такі додаткові напрями волонтерства в умовах війни:

  • сприяння центральним і місцевим органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам та організаціям, об'єднанням громадян, а також фізичним особам, які здійснюють соціальний патронаж, у проведенні заходів, спрямованих на соціальну адаптацію осіб, які відбули покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, а також звільнені від подальшого відбування зазначених видів покарань на підставах, передбачених законом;
     
  • надання волонтерської допомоги, пов’язаної зі захистом та рятуванням тварин.

Також новий Закон забезпечує можливість для розробки та імплементації загальнодержавних цільових програм з підтримки розвитку волонтерства та інших заходів з метою підтримки волонтерської діяльності в Україні.

 

Неприбуткова установа виплатила дохід члену за ЦПД: чи є порушення?
Дніпропетровські податківці наголосили, що не вважаються порушенням вимог пп. 133.4.2 ПКУ та розподілом доходу (прибутків) виплати неприбуткової організації засновнику (учаснику), працівнику або члену такої організації за виконані роботи (надані послуги) на підставі цивільно-правового договору, якщо такі витрати є фінансуванням видатків на своє утримання, реалізацію мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами такої неприбуткової організації.

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності неприбуткових установ читайте тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Неприбуткові організації

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Неприбуткові організації»