• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №10(18) | 15.06.2018 р.

Вісімнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена питанням податкової та іншої звітності

«Бланки і звітність» №10(18) | 15.06.2018 р.

Це – вже десятий з початку року (і вісімнадцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло тільки два тижні, а нам вже є про що розповісти.

 

Тож сьогодні ми:

  1. зупинимося на правилах заповнення таблиці 2 додатку 7 до декларації з ПДВ;
  2. нагадаємо, що ДФС офіційно повідомила про декларування з ПДВ за новою формою вже за червень;
  3. визначимося, як виправляти помилки у звіті з ЄСВ до граничного строку його подання;
  4. зазначимо, в якому випадку потрібно сплачувати штраф за виправлену арифметичну помилку у декларації;
  5. розповімо, чи слід уточнювати показники декларації з податку на прибуток за звітні податкові періоди перед переходом на МСФЗ;
  6. дізнаємося, чи потрібно подавати звіт з ЄСВ у разі наявності єдиної працівниці-«декретниці»;
  7. …і наостанок – наведемо порядок звітування фізосіб-підприємців з різних податків у разі призупинення діяльності.

Гарного вам читання!

 

***

Офіційно від ДФСУ: З 1 липня додатки 1, 5 та 9 декларації з ПДВ подаємо за новими формами!
31 травня ДФСУ нарешті повідомила, що у зв’язку з набранням чинності з 1 червня 2018 року наказу Мінфіну №381 додаток 1, додаток 5 та додаток 9 до декларації з ПДВ з 1 липня 2018 року подаються платниками за новими формами.

Водночас податківці наголошують: відомості до таблиці 1.2 додатку 1 та додатку 5 до декларації з ПДВ заповнюються платниками одноразово (для платників, які обрали місячний звітний період, – червень 2018 року та платників, які обрали квартальний звітний період, – ІІI квартал 2018 року).

Але ДФС не зазначила, за яким форматом потрібно подавати нову форму в електронному вигляді. Тож чекаємо на подальші роз’яснення.

 

Виявили помилку у звіті з ЄСВ до граничного строку його подання. Як її виправити?
При виявленні помилки у звіті з ЄСВ до закінчення терміну його подання потрібно повторно сформувати та подати звіт у повному обсязі до фіскального органу за місцем обліку.

Наразі за Порядком №435 чинним вважається останній електронний або паперовий звіт, поданий страхувальником до закінчення термінів подання звітності.

 

Зверніть увагу: якщо страхувальником до закінчення терміну подання звіту подаються лише окремі таблиці за поточний звітний період звіту зі статусом «скасовуюча», «додаткова», то цей звіт не вважається звітом, а вважається таким, що не подавався. Тож таке виправлення помилок призведе до штрафу за неподання звіту з ЄСВ. Про це читайте у нашій новині.

 

Страховики будуть оприлюднювати фінзвітність лише на своєму сайті
Нацкомфінпослуг розпорядженням від 22.03.2018 р. №407 внесла зміну до Порядку складання звітних даних страховиків.

Зокрема, виключено вимогу, згідно з якою страховики повинні були у термін до 30 квітня року, наступного за звітним, оприлюднювати річну фінзвітність та річну консолідовану фінзвітність (у разі, якщо страховик відповідно до законодавства складає консолідовану фінансову звітність) разом з аудиторським висновком в періодичних або неперіодичних виданнях. Відповідно страховики зобов’язані оприлюднювати відповідну звітність лише на власному веб-сайті.

Але Розпорядження №407 набрало чинності з 25 травня. Тож вперше страховики свою фінансову звітність не будуть оприлюднювати у відповідних виданнях саме за 2018 рік.

 

Який алгоритм заповнення таблиці 2 додатку 7 до декларації з ПДВ?
Відповідно до встановленої форми таблиці 2 додатка 7:

  1. у графі 2 і 3 Таблиці 2 (Д7) відображаються обов’язкові реквізити зведеної податкової накладної (дата складання – графа 2, реєстраційний номер – графа 3), складеної відповідно до п. 199.1 ПКУ та зареєстрованої в ЄРПН;
  2. у графі 4 і 5 відображаються обов’язкові реквізити розрахунку коригування до податкової накладної, складеної відповідно до п. 199.1 ПКУ та зареєстрованої в ЄРПН;
  3. у графі 6 Таблиці 2 (Д7) відображаються обсяги постачання, що підлягають коригуванню за основною ставкою;
  4. у графі 7 Таблиці 2 (Д7) відображаються обсяги постачання, що підлягають коригуванню за ставкою 7%;
  5. у графі 8 Таблиці 2 (Д7) відображається сума податку, яка збільшує або зменшує (-) суму податкових зобов’язань.

Детальніше про це ми розповідали у своїй новині на підставі роз’яснення ДФС у Івано-Франківській області.

 

Єдиний працівник перебуває у декреті: чи подавати звіт з ЄСВ?
Роботодавець, штатна чисельність якого складається з одного найманого працівника, який знаходиться у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, зобов’язаний формувати таблицю 1 додатка 4 звіту з ЄСВ з прочерками.

При цьому показник «Середньооблікова кількість штатних працівників за звітний період, осіб» не заповнюється, а в реквізиті «Штатна чисельність працівників» проставляється «1». Тож звіт з ЄСВ навіть без сум зарплати та ЄСВ все одно потрібно подавати. За його неподання на роботодавця чекатиме штраф у розмірі 170 грн, за наступні випадки неподання звіту протягом року чекатиме вже штраф у розмірі 1020 грн.

Про це ми пишемо тут.

 

Наостанок – одне роз’яснення ДФС та дві аналітики від редакції
Думку ДФС уточнення податкової декларації з податку на прибуток за звітні податкові періоди, які підлягають ретроспективному коригуванню та повторному формуванню фінзвітності, читайте тут («Платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо відповідні уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявлені».

Отже, уточнення за звітні податкові періоди, що передують переходу на МСФЗ, здійснюється платником у разі виявлення помилок, зокрема, у фінансовій звітності, що призвели до заниження/завищення податкових зобов’язань з податку на прибуток»).

Випадковий зайвий нуль у податковій звітності може призвести до тисячних штрафів від контролюючого органу. Як в такій ситуації відстояти свої права. Про це ми розповіли тут.

А про те, які звіти слід подавати фізособі-підприємцю протягом періоду, коли доходу немає і діяльність не ведеться, читайте у аналітиці (для передплатників).

 

***

«Великий Бухгалтерський Семінар

Великий Бухгалтерський Семінар вже 5 липня!
На головній події літа на вас чекають:

  • кращі лектори та актуальні теми: Тетяна Мойсеєнко, Вікторія Величко, Олександр Смирнов та Мар'яна Кавин;
  • зіркові актори та комедійна вистава: Ольга Сумська, Олексій Вертинський, Віталій Борисюк та інші.

Приєднуйтесь до семінару в залі або online!

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на червень – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»