• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №12(127) | 26.07.2023 р.

Сто двадцять сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №12(127) | 26.07.2023 р.

Це – дванадцятий  з початку року (а загалом сто двадцять сьомий та двадцять девʼятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

 

  • визначимося, хто має право підписувати е-звітність у разі відпустки головбуха;
  • розповімо про затвердження форми податкового розрахунку надходжень на рахунки у банках;
  • нагадаємо, за якою формою ФОП-«єдинник» зараз звітує з ЄСВ за періоди до 2021 року;
  • проінформуємо, як відобразити виплати за договором медстрахування у додатку 4ДФ;
  • наведемо правила заповнення додатка 5 декларації з ПДВ при реалізації імпортного товару;
  • зʼясуємо, чи будуть обовʼязковими електронні ТТН з 1 серпня.

Гарного вам читання!

 

***

Головний бухгалтер у відпустці: хто підписує електронну звітність?
Полтавські податківці зауважили, що у разі тимчасової відсутності (відпустка, лікарняний) керівника (директора) на сформовану податкову звітність в електронному вигляді накладаються КЕП посадових осіб, яким делеговано право підпису, шляхом надсилання Повідомлення, яке прийняте контролюючим органом, у такому порядку:

  • першим – головного бухгалтера;
  • другим – особи, зазначеної у Повідомленні з типом підпису «Директор»;
  • третім – кваліфікована електронна печатка (за наявності).

А от у разі тимчасової відсутності (відпустка, лікарняний) головного бухгалтера на сформовану податкову звітність в електронному вигляді накладаються КЕП керівника (директора) та кваліфікована електронна печатка (за наявності).

 

До уваги «єдинників» ІІІ групи! Затверджено форму податкового розрахунку надходжень на рахунки у банках
Наказом від 19.06.2023 р. №331 Мінфін затвердив форму Податкового розрахунку сум надходжень платника третьої групи єдиного податку на рахунки у банках і сум утриманого з них податку.

Такий розрахунок подається лише у разі зарахування коштів на рахунок платника єдиного податку третьої групи - електронного резидента (е-резидента).

При цьому податкові агенти платників єдиного податку третьої групи - електронних резидентів (е-резидентів) окремо відображають обсяг надходжень на рахунок, що оподатковані за ставкою 5 відсотків від суми зарахованих коштів, та обсяг надходжень на рахунок, що оподатковані за ставкою 15 відсотків від суми зарахованих коштів (у разі перевищення відповідного ліміту).

 

За якою формою ФОП-«єдинник» зараз звітує з ЄСВ за періоди до 2021 року?
Податківці вказали, що починаючи зі звітних періодів 2021 року, у разі необхідності подання звітності з ЄСВ за періоди до 2021 року, яка не була подана, така звітність подається згідно з Додатком 1 у складі декларації за формою, чинною на момент подання.

Саме тому якщо фізособа-«єдинник» ІІІ групи не подавала за минулі періоди до 01.01.2021 р. звіт з ЄСВ за формою Д5 (річна), то вона зобов’язана подати Додаток 1 у складі декларації за формою, чинною на момент подання:

  • з типом «Звітна» – якщо декларація за аналогічний минулий звітний період не подавалась;

  • з типом «Уточнююча» – якщо декларація за аналогічний минулий звітний період була подана.

 

Як відобразити виплати за договором медстрахування у додатку 4ДФ?
Черкаські податківці підкреслили, що згідно з Довідником ознак доходів фізичних осіб, суми пенсійних внесків, що сплачуються роботодавцем-резидентом за свій рахунок за договорами недержавного пенсійного забезпечення платника податку та/або за договорами добровільного медичного страхування в межах 30% нарахованої заробітної плати такому працівнику (пп. «в» пп. 164.2.16 ПКУ), відображаються у додатку 4ДФ до Розрахунку за ознакою доходу «125».

Саме тому сума страхових внесків за договорами добровільного медичного страхування в межах 30% нарахованої заробітної плати відображається в додатку 4 ДФ до Розрахунку за ознакою доходу «125».

 

Правила заповнення додатка 5 декларації з ПДВ при реалізації імпортного товару
За загальними правилами заповнення декларації з ПДВ у графах 6 – 9 таблиці 2 Додатка 5 відображаються обсяги операцій з придбання товарів/послуг, які придбані у поточному та попередніх звітних (податкових) періодах, які у поточному звітному (податковому) періоді використані в пільгових операціях з постачання товарів/послуг, за ставками 20 відс., 7 відс., 0 відс. або 14 відсотків.

Тож у разі реалізації товару, який було звільнено від ПДВ та який було ввезено у митному режимі імпорту, при заповненні граф 6 – 9 таблиці 2 додатка 5 вказується митна вартість товару, зазначена у відповідній митній декларації. Про це ми писали тут.

 

Електронні ТТН з 1 серпня – бути чи не бути?
На початку 2023 року Мінінфраструктури було анонсовано дві події: початок тестування е-ТТН, яке триватиме півроку, і запуск обов’язкових е-ТТН з 1 серпня. А зараз таке:

  1. Поки що е-ТТН знаходиться на стадії тестування.

  2. На час тестової експлуатації використання е-ТТН є добровільним. Поки що, навіть за умови використання електронних форм ТТН всіма трьома учасниками вантажоперевезення, бізнес все одно повинен мати одну паперову копію з усіма підписами. Саме її вимагають для перевірки інспектори Державної служби з безпеки на транспорті.

  3. Після того як використання е-ТТН стане обов’язковим, її не потрібно буде дублювати в паперовій формі. Проте з якої дати це відбудеться, нам наразі невідомо.

Хоча на сайті проєкту і повідомляється, що «використання е-ТТН стане обов’язковим для всіх вантажних перевезень автомобільним транспортом на всій території України з 1 серпня 2023 року (у випадку якщо вантажоотримувачем є юрособа)», але Закон наразі цього не вимагає. Про це ми зазначали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на серпень 2023 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»