• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №14(129) | 30.08.2023 р.

Сто двадцять дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №14(129) | 30.08.2023 р.

Це – чотирнадцятий  з початку року (а загалом сто двадцять девʼятий та тридцять перший під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

 

  • зазначимо, що Мінфін оновив декларацію акцизного податку, форми АН/РК та заяви для платників акцизу;
  • проінформуємо, що Держстат відновив можливість приймання звітності в е-формі;
  • зʼясуємо, чи несе СГ відповідальність за нестворення щоденних Z-звітів під час війни;
  • зауважимо, що з 2024 року діятиме нова форма декларації про відходи;
  • розповімо, що Мінфін підкоригує додаток РІ до декларації з податку на прибуток;
  • підкреслимо, що повідомлення про вакансії №3-ПН стане не обовʼязковим;
  • наведемо перелік найпоширеніших помилок при заповненні єдиної звітності.

Гарного вам читання!

 

***

Мінфін оновив декларацію акцизного податку, форми АН/РК та заяви для платників акцизу
Мінфін наказом від 28.07.2023 р. №414 (зі змінами, внесеними згодом ще наказом Мінфіну від 18.08.2023 р. № 444) затвердив зміни до:

  • форми декларації акцизного податку та Порядку її заповнення та подання;

  • форми Довідки про цільове використання легких та важких дистилятів, а також скрапленого газу та бутану, ізобутану як сировини у виробництві етилену;

  • форми Довідки про сплату суми акцизного податку, яка розрахована за ставками на готову продукцію (для алкогольних напоїв, для виробництва яких використовується спирт етиловий неденатурований);

  • форми заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового та/або акцизних складів,

  • акцизної накладної форми «П», акцизної накладної форми «С» та РК до них, а також Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового,

  • форм заявки на поповнення (коригування) залишку пального та на поповнення (коригування) залишку спирту етилового.

Метою змін є приведення нормативно-правових актів у відповідність до вимог Закону №2888-IX та виправлення окремих технічних і логічних неузгодженостей. Про це докладніше ми зазначали тут.

 

Увага! Держстат відновив можливість приймання звітності в е-формі
23 серпня Держстат на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив про відновлення роботи приймального шлюзу системи електронної звітності органів державної статистики. Наразі подання/приймання електронної звітності відбувається у штатному режимі.

Окремо Держстат попросив подати звіти в повному обсязі відповідно до календаря подання форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності на 2023 рік в електронній формі, які не було змоги подати під час проведення технічних робіт у системі електронної звітності органів державної статистики, починаючи з 5 липня поточного року.

 

Чи несе СГ відповідальність за нестворення щоденних Z-звітів під час війни?
Вінницькі податківці зауважили, що тільки у випадку нестворення (несвоєчасного створення) щоденних Z-звітів на РРО та ПРРО з причин потенційного/аварійного відключення електроенергії суб’єкти господарювання не нестимуть відповідальності, але є умова. Потрібне підтвердження такого факту належними доказами, зокрема інформацією, розміщеною на вебпорталах енергопостачальних компаній, про відключення електроенергії у відповідній місцевості чи неможливості її постачання через пошкодження енергетичних мереж тощо.

 

З 2024 року діятиме нова форма декларації про відходи
Кабмін постановою від 19.08.2023 р. № 876 вніс зміни до постанови КМУ від 07.05.2022 р. №556 «Деякі питання подання декларації про відходи». Зокрема:

1) у новій редакції викладено форму декларації про відходи;

2) підкориговано Порядок подання декларації про відходи. А саме уточнено, що:

- декларація подається утворювачами або власниками відходів, діяльність яких призводить до утворення небезпечних відходів, або власниками відходів, що не є небезпечними, річний обсяг утворення яких перевищує 50 тонн;

- дія Порядку не поширюється на домогосподарства;

- формування декларації припиняється за допомогою програмних засобів системи, якщо зазначені у заяві відомості:

  •  надані не в повному обсязі;
  • не відповідають вимогам арифметичного та формато-логічного контролю.

Ця постанова набере чинності з 1 січня 2024 року. Про це ми вказували тут.

 

Мінфін підкоригує додаток РІ до декларації з податку на прибуток
22 серпня ДПСУ оприлюднила проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до додатка РІ до рядка 03 РІ Податкової декларації з податку на прибуток підприємств» (завантажити).

Його розроблено з метою приведення додатка РІ до рядка 03 РІ Податкової декларації з податку на прибуток підприємств у відповідність до Закону України від 30.06.2023 р. №3219. Про зміни у частині податку на прибуток, які вніс цей закон, ми розповідали в окремій аналітиці.

Звісно, такі зміни знову призведуть до появи оновленої форми декларації, за якою доведеться звітувати всім платникам податку на прибуток.

 

Повідомлення про вакансії №3-ПН стане не обовʼязковим: законопроєкт
21 серпня на сайті ВРУ Г. Третьяковою та групою народних депутатів було зареєстровано законопроєкт №9630 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення національної системи кваліфікацій відповідно до актуальних потреб ринку праці та інших питань.

Ним пропонується скасувати зобов’язання роботодавця подавати центрам зайнятості інформацію про попит на робочу силу (вакансії), а надати можливість подавати зазначену інформацію.

Відповідні зміни буде внесено до статті 50 Закону «Про зайнятість населення». Зокрема:

  1. Абзац другий пункту четвертого частини третьої виключать (щодо обовʼязку подання звіту).

  2. Частину четверту доповнять пунктом одинадцятим (щодо нового права подання звіту про вакансії).

 

ДПС навела перелік найпоширеніших помилок при заповненні єдиної звітності
Інформація з Повідомлення щодо допущених помилок у відомостях про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого ПДФО та ВЗ за формою 4ДФ формується автоматично (за кодом форми J1490504) та надсилається платнику в електронному вигляді.

Вона може використовуватись  платниками для заповнення «Звітного нового» та «Уточнюючого» Податкових розрахунків.

Ознайомитись зі змістом Повідомлення (у т.ч. з повним переліком кодів помилок) можна як у системі «Електронний кабінет» (Перегляд звітності-Повідомлення (Квитанція) (cabinet.tax.gov.ua), так і в програмному забезпеченні «М.Е.Doc». Ці нюанси та приклади помилок ми наводили тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на вересень 2023 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»