• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №04(139) | 12.03.2024 р.

Сто тридцять дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №04(139) | 12.03.2024 р.
Це – четвертий  з початку року (а загалом сто тридцять девʼятий та сорок перший під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло три тижні. За цей час сталося чимало, а саме:
  • дізнаємося, в яких випадках авансові звіти щодо відрядження не складаються;
  • розповімо, що вже зʼявилися е-формати для подання оновленої форми декларації з прибутку;
  • зазначимо, з якого періоду потрібно звітувати з прибутку за новою формою;
  • розкажемо, коли подавати до ПФУ корегуючі заяви-розрахунки;
  • нагадаємо про правила заповнення додатка 5 до декларації з ПДВ при застосуванні пільг;
  • повідомимо, що затверджено нову форму Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній.
Гарного вам читання!
 

Затверджено нову форму Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній

Мінфін наказом від 09.02.2024 №58:
  • виклав у новій редакції форму Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній,
  • вніс зміни до Порядку складання Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній.
У Порядку уточнено, що платники податків, які є учасниками відповідної МГК та у звітному році здійснювали контрольовані операції, зобов'язані подавати Повідомлення до 01 жовтня року, що настає за звітним. Якщо останній день строку подання Повідомлення припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.
Також деякі зміни торкнулися порядку заповнення Повідомлення, який прописаний у розділі II.

В яких випадках авансові звіти щодо відрядження не складаються?

Дніпровські податківці нагадали: якщо під час відрядження або виконання окремих цивільно-правових дій працівник застосував платіжні інструменти, включаючи корпоративні (бізнесові) платіжні інструменти або особисті платіжні інструменти, чи їх реквізити, для проведення розрахунків у безготівковій формі та/або для отримання готівки в межах суми добових витрат, та за відсутності оподатковуваного доходу авансовий звіт не складається і не подається.

З якого періоду потрібно звітувати з прибутку за новою формою: розʼяснення від ДПС

ДПСУ  листом від 20.02.2024 №4564/7/99-00-21-02-01-07 з метою належного адміністрування податку на прибуток та забезпечення податкового контролю цього податку проінформувала про перше звітування з податку на прибуток за новою формою.
Так, грунтуючись на нормі п. 46.6 ПКУ, податківці зауважили, що платники податку на прибуток матимуть змогу подати декларацію за оновленою формою, починаючи зі звітного періоду – півріччя 2024 року.

Зʼявилися е-формати для подання оновленої форми декларації з прибутку

Оновлені електронні форми декларації з податку на прибуток з додатками розміщено на вебпорталі ДПС у рубриці Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр електронних форм податкових документів за ідентифікаторами форм:
  • J0100125 – для юридичних осіб;
  • F0100725 – для фізичних осіб;
  • J0100925 – для інститутів спільного інвестування;
  • J0100525 – для виробників сільгосппродукції за рік (річний податковий (звітний) період починається з 01 липня минулого звітного року і закінчується 30 червня поточного звітного року).
Але застосовувати їх потрібно буде за перше півріччя 2024 року. Про це ми писали тут.

Корегуючі заяви-розрахунки: які види та коли подавати?

 У корегуючій заяві-розрахунку передбачено три типи корегування – вибір з трьох значень:
  • «Корегування збільшення» – при необхідності здійснення доплати.
  • «Корегування зменшення» – після повернення зайво отриманих коштів.
  • «Корегування несумових параметрів» – кількість днів, страховий стаж тощо.
До корегуючої заяви-розрахунку обов’язково мають бути додані скан-копії документів: «Лист-пояснення причин проведення корегування», а до заяви-розрахунку «Корегування зменшення» також має бути додано «Платіжне доручення на повернення коштів».
Про це читайте у новині ось тут.

Нюанси заповнення додатка 5 до декларації з ПДВ при застосуванні пільг

Податківці з Офісу великих платників підкреслили, що у рядку 5.1 (з рядка 5) декларації вказуються обсяги операцій (у тому числі операцій з постачання на митній території України лікарських засобів, медичних виробів) (з урахуванням їх коригування), які звільнені від оподаткування ПДВ. Коригування обсягів за такими операціями окремо відображається у рядку 5.1.1 (з рядка 5.1) декларації.
Для платників податку, які заповнюють рядок 5 декларації, обов'язковим є подання додатка 5.
А згідно з п. 2 розділу V1 Порядку №21 відомості про суми ПДВ, не сплаченого платником податку до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг, розраховані у порядку, визначеному цим розділом, зазначаються у таблиці 2 додатка 5 до декларації за операціями, звільненими від оподаткування податком відповідно до коду пільги, визначеного згідно з довідником пільг.

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на березень 2024 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»