• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №07(142) | 07.05.2024 р.

Сто сорок другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №07(142) | 07.05.2024 р.
Це – сьомий з початку року (а загалом сто сорок другий та сорок четвертий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні. За цей час сталося чимало, а саме:
 
  • розповімо про нюанси подання квартальної фінзвітності за І квартал 2024 року;
  • дізнаємося, чи подавати додатки разом з нульовою декларацією з податку на прибуток;
  • розповімо, що ДПСУ оновила «Єдине вікно подання електронної звітності»;
  • зауважимо, що Держстат оновив чимало своїх звітів на 2025 рік;
  • наведемо правила відображення в ІКП уточнених сум податків;
  • повідомимо, що адміністрування ЄСВ не передаватимуть до ПФУ.
Гарного вам читання!

Адміністрування ЄСВ не передаватимуть до ПФУ: ВРУ відхилила законопроєкт

25  квітня  ВРУ провалила прийняття законопроєкту №9569 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». 
Нагадаємо, що ним було заплановано об’єднати адміністративні структури та покласти адміністрування ЄСВ на Пенсійний фонд України.
Таким чином, взяття на облік страхувальників, забезпечення збору та обліку страхових коштів, контроль за повнотою та своєчасністю їх сплати, ведення Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, у тому числі персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб, мав би здійснювати ПФУ.
 

Правила відображення в ІКП уточнених сум податків

Дані Документів звітності зі статусом «Повністю введено», поданих платниками після настання граничного строку сплати грошового зобов’язання, а також дані уточнюючих Документів звітності та дані Документів звітності, поданих за звітний (податковий) період, на який припадає дата ліквідації платника, відображаються в ІКП датою подання таких Документів звітності до податкового органу, якщо інше не визначено в алгоритмі відображення (рознесення) даних первинних показників в ІКП для форми Документа звітності.
При цьому за уточнюючими Документами звітності в ІКП відображається різниця між грошовим зобов’язанням, зазначеним у поданому раніше Документі звітності, та грошовим зобов’язанням, розрахованим з урахуванням виявлених платником помилок, штрафу та пені (у разі заниження грошового зобов’язання), визначені самостійно платником, якщо інше не передбачено формою Документа звітності.
Про це ми писали тут.
 

Держстат оновив кілька десятків своїх звітів

Держстат продовжує щорічне оновлення форм державних статистичних спостережень. 
Спочатку 23 квітня зʼявилася інформація про оновлення 15 звітів (серед них №1-ПВ, №3-борг, №1-відходи тощо). 
А 29 квітня ми проінформували про оновлення ще 10 звітів (серед них №9-ЗЕЗ, №3-ЗЕЗ, №4-мтп тощо). 
За новими формами потрібно буде звітувати з 2025 року
 

Квартальна фінзвітність за І квартал 2024 року: поради від редакції

Проміжна фінансова звітність складається за результатами I кварталу, першого півріччя, дев’яти місяців – наростаючим підсумком з початку року. 
Відповідно до п. 5 Порядку №419, проміжна фінансова звітність (I квартал, перше півріччя, дев’ять місяців), крім консолідованої, подається підприємствами органам, зазначеним у п. 2 (крім органів Казначейства), не пізніше 30 числа місяця, що настає за звітним кварталом. 
Це такі органи, як:
  • органи, до сфери управління яких належать підприємства;
  • трудові колективи, яким фінзвітність подається на їх вимогу;
  • власники (засновники) відповідно до установчих документів;
  • а також згідно зі законодавством – інші органи та користувачі, зокрема органи державної статистики.
Проміжна фінансова звітність за І квартал 2024 р. подається підприємствами до податкових органів у строки, передбачені ПКУ. А саме: у складі (як додаток) декларації з податку на прибуток, яка подається до 10 травня 2024 року (включно).
Докладніше про це все ми писали у своїй аналітиці ось тут.
 

Чи подавати додатки разом з нульовою декларацією з податку на прибуток?

Житомирські податківці підкреслили, що у декларації платник податку повинен зазначити усі передбачені в ній показники.
Якщо будь-який рядок декларації або додатка до декларації не заповнюється через відсутність показників, то у разі подання декларації у паперовому вигляді такий рядок прокреслюється, в електронному вигляді – не заповнюється.
Додатки до окремих рядків декларації, не заповнені через відсутність показників, контролюючим органам не подаються.
 

ДПСУ оновила «Єдине вікно подання електронної звітності»

Податківці оновили «Єдине вікно» до версії 1.32.4.0 станом на 26.04.2024.  Зокрема, додано з метою забезпечення отримання та обробки запитів про отримання витягу щодо стану розрахунків з бюджетом та сплати єдиного внеску:
  • F/J 1300207 – Запит про отримання витягу щодо стану розрахунків з бюджетом та сплати єдиного внеску за даними органів ДПС;
     
  • F/J 1400207 – Витяг з інформаційно-комунікаційної системи ДПС щодо стану розрахунків платника з бюджетом та сплати єдиного внеску.

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на травень 2024 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»