• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №10(145) | 02.07.2024 р.

Сто сорок п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №10(145) | 02.07.2024 р.
Це – десятий з початку року (а загалом сто сорок пʼятий та сорок сьомий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло три тижні. За цей час сталося чимало, а саме:
  • дізнаємося, чи треба в єдиній звітності зазначати донарахований ЄСВ за результатами перевірки ДПС;
  • наведемо нюанси отримання Довідки про відсутність заборгованості з платежів;
  • розповімо, що нові форми скарг на відмову в реєстрації ПН/РК вже є в Єдиному вікні;
  • підкреслимо, що до 10 липня слід відзвітувати щодо заброньованих працівників;
  • зауважимо, що у роботодавців при бронюванні зʼявиться новий обовʼязок – інформувати ПФУ про рух працівників;
  • розкажемо, як у декларації з ПДВ відобразити коригування раніше нарахованих компенсуючих ПЗ.
Гарного вам читання!
 

За результатами перевірки ДПС донараховано ЄСВ: чи зазначати його у додатку 1 до єдиної звітності?

За Порядком №4 якщо податкові органи донараховують або зменшують суму єдиного внеску на суму заробітної плати (доходу), нарахованої (нарахованого) у попередніх звітних (податкових) періодах, застосовуються коди типу нарахувань 11 та 12:
  • 11 – сума заробітної плати (доходу), нарахована у попередніх звітних (податкових) періодах на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу), на яку (який) під час перевірки податковими органами донараховано суму єдиного внеску;
     
  • 12 – сума заробітної плати (доходу), нарахована у попередніх звітних (податкових) періодах на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу), на яку (який) під час перевірки податковими органами зменшено зайво нараховану суму єдиного внеску.
На підставі цих норм іванофранківські податківці зробили висновок: якщо за результатами перевірки контролюючим органом донараховано своєчасно не нарахований єдиний внесок за минулі періоди, то страхувальнику потрібно подати додаток 1 до Розрахунку.
При цьому суми донарахованого єдиного внеску відображаються у додатку 1 до Розрахунку у тому місяці звітного (податкового) кварталу, в якому узгоджено такі донараховані суми.
 

Нюанси отримання Довідки про відсутність заборгованості з платежів: відповіді від ДПС

Податківці з Офісу великих платників зауважили, що для отримання Довідки платник подає заяву про надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи. За формою згідно з додатком 2 до Порядку надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, затвердженого наказом Мінфіну 03.09.2018 №733.
Заява подається платником (на його вибір):
  • у паперовій формі – до державної податкової інспекції за основним місцем обліку такого платника або до відповідного контролюючого органу, уповноваженого здійснювати заходи з погашення податкового боргу. Якщо Заяву подано до державної податкової інспекції, її передають до відповідного контролюючого органу, уповноваженого здійснювати заходи з погашення податкового боргу;
     
  • в електронній формі – на адресу уповноваженого органу через приватну частину електронного кабінету, розміщеного на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням, з дотриманням вимог законів «Про електронні документи та електронний документообіг»«Про електронні довірчі послуги».

 

Два оновлення в «Єдиному вікні» - для платників ПДВ та податку на прибуток

ДПСУ оприлюднила оновлення до спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» до версії 1.32.7.0 станом на 17.06.2024.
На виконання наказу Мінфіну від 13.06.2024  №703 додано:
  • F/J 1313205 - Скарга щодо рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/ розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних;
  •  F/J 1315902 - Скарга щодо рішення про неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість;
  • F/J 1316002 - Скарга щодо рішення про відповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку;
  • F/J 1417801 - Повідомлення щодо участі платника податку в режимі відеоконференції у розгляді матеріалів скарги щодо рішення про відмову в реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, про неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість, про відповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку.
Підкреслимо, що наприкінці червня було ще одне оновлення Єдиного вікна до версії 1.32.8.0 станом на 27.06.2024. Зокрема, додано оновлені форми декларації з податку на прибуток (J0100126, J0100526, J0100926, F0100726), а також Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній (J1800103).

 

Як у декларації з ПДВ відобразити коригування раніше нарахованих компенсуючих ПЗ?

Тернопільські податківці зазначили: якщо товари/послуги, необоротні активи надалі починають використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності, у тому числі переведення невиробничих необоротних активів до складу виробничих необоротних активів, платник податку може зменшити суму нарахованих раніше компенсуючих ПЗ з ПДВ.
Таке коригування податкових зобов’язань, нарахованих відповідно до п. 198.5 ПКУ за операціями, що оподатковуються:

 

До 10 липня слід відзвітувати щодо заброньованих працівників

Наявність заброньованих працівників передбачає й щоквартальне звітування для роботодавців. 
Зокрема, за п. 14 Порядку №76 органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації щокварталу складають звіт про чисельність військовозобов’язаних, які заброньовані станом на 1 число місяця, що настає за звітним кварталом.
Тобто за IІ квартал 2024 року слід було скласти звіт про всіх, хто заброньований станом на 1 липня 2024 року.
До звіту включаються зведені показники за юрособами, тобто з відомостями за підпорядкованими їм структурними підрозділами і філіями, незалежно від їх місцезнаходження. 
Форму звіту затверджено додатком 6  до Порядку бронювання №76. Про це все ми докладно зазначали тут.

 

У роботодавців при бронюванні зʼявиться новий обовʼязок – інформувати ПФУ про рух працівників

7 червня Кабінет Міністрів оновив підходи до бронювання працівників. Йдеться про Постанову №650. Її опубліковано в «Урядовому курʼєрі» від 08.06.2024. 
За п. 3 Постанови №650 не пізніше ніж протягом наступного дня після прийняття працівника на роботу, переміщення його з одного структурного підрозділу до іншого або переведення на іншу постійну посаду або роботу, звільнення, поновлення на роботі, тимчасового припинення/відновлення дії трудового договору подають ПФУ відповідні відомості через портал е-послуг в е-формі.
Звісно, поки що невідомо, як буде реалізовано цю послугу. Як тільки зʼявиться відповідний проєкт ПФУ, ми одразу про це повідомимо.
Перелік роботодавців, які подаватимуть такі відомості, також встановлено Постановою №650. До них належать:
  •  органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування;
  • підприємства, установи та організації, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань в особливий період;
  • підприємства, установи та організації, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на липень 2024 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»