• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №13(148) | 03.09.2024 р.

Сто сорок дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №13(148) | 03.09.2024 р.
Це – тринадцятий з початку року (а загалом сто сорок восьмий та п’ятдесятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло майже три тижні. За цей час сталося чимало, а саме:
 
  • підкреслимо, що з 24 серпня діє нова форма повідомлення про прийняття на роботу;
  • зазначимо, що з 1 липня маємо нові строки зберігання документів за операціями з нерезидентами;
  • наголосимо, що Мінʼюст уточнив правила подання СПФМ даних про бенефіціарів;
  • зауважимо, що  додатки до декларації з податку на нерухомість змінять;
  • розповімо, що з 1 вересня діє новий обовʼязок СПФМ щодо даних про бенефіціарів;
  • нагадаємо, в який строк подати відомості про трудові відносини онлайн для бронювання.
Гарного вам читання!
 

В який строк подати відомості про трудові відносини онлайн для бронювання?

Фахівці ПФУ нагадали про випадки, у яких подається повідомлення про зміни у трудових відносинах:
  • прийняття працівника на роботу;
  • переміщення працівника з одного структурного підрозділу до іншого;
  • переведення на іншу постійну посаду або роботу;
  • звільнення;
  • поновлення на роботі;
  • тимчасове припинення/відновлення дії трудового договору в режимі реального часу.
Термін подання відомостей про трудові відносини – не пізніше ніж протягом наступного дня після настання будь-якого зі зазначених випадків.
Відповідні зміни роботодавець подає в особистому кабінеті страхувальника, скориставшись опцією «Відомості про трудові відносини (оперативне подання інформації)»/«Повідомлення про зміни в трудових відносинах» в пункті меню «Комунікації з ПФУ».

З 24 серпня діє нова форма повідомлення про прийняття на роботу

Ці зміни спрямовані  на забезпечення можливості подання фізичними особами, які уклали трудовий договір з домашніми працівниками, повідомлення про укладення або припинення такого договору до територіальних органів ДПС за установленими формами.
Зокрема, відповідні зміни  щодо домашніх працівників внесені до Порядку й до самої форми повідомлення. 
Тож через цю зміну всі роботодавці отримали нову форму повідомлення. До того ж Постановою №967 затверджено форму повідомлення про припинення трудового договору з домашнім працівником.
Постанова №967 діє з 24 серпня.
Завантажити бланк нового повідомлення можна тут. Зазначимо, що ДПС поки не створила відповідного формату для е-форми.
Про це та про те, які наслідки виникли у роботодавців, ми писали тут.

З 1 липня діють нові строки зберігання документів за операціями з нерезидентами

Львівські податківці підкреслили, що платники податків, які здійснюють виплати доходів нерезидента та нерезиденти, які провадять свою діяльність на території України через відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва, зобов’язані зберігати документи, термін давності яких не минув станом на 01.07.2024, за новими строками (7 років).
Щодо таких платників податків грошові зобов’язання також визначатимуться за новими термінами давності (не пізніше закінчення 2555 дня).

Мінʼюст уточнив правила подання СПФМ даних про бенефіціарів

Наказом від 27.08.2024 №2531/5 Мін'юст затвердив зміни до Порядку №2542/5.
Зокрема, Порядок буде доповнено новими термінами.
Також викладено у новій редакції перелік видів розбіжностей про КБВ та/або структуру власності юрособи, отримані СПФМ у результаті здійснення належної перевірки юрособи, та відповідними відомостями, розміщеними в ЄДР.
 З дня набрання чинності наказу вони будуть такими:
  •  3.1) неповнота відомостей про КБВ;
  •  3.2) неточність у відомостях про КБВ;
  •  3.3) помилка у відомостях про КБВ;
  •  3.4) неповнота відомостей у структурі власності юридичної особи;
  •  3.5) неточність у відомостях структури власності юридичної особи;
  •  3.6) помилка у відомостях структури власності юридичної особи.
Окремо прописано, що не класифікується як вид розбіжностей, якщо в ЄДР відсутні відомості про КБВ та/або структуру власності юрособи.
Зазначимо, що за Порядком до повідомлення СПФМ додає скановані копії відповідних матеріалів та документів (у разі їх наявності), заархівовані в один файл для кожного запису повідомлення. Завдяки змінам деталізовано, що документ, що містить більше однієї сторінки, сканується в один файл. Скановані копії мають бути придатні для сприйняття їх змісту.

З 1 вересня діє новий обовʼязок СПФМ щодо даних про бенефіціарів

З 1 вересня СПФМ повідомлятимуть держателя ЄДР про виявлення розбіжностей між отриманими ними в результаті належної перевірки та розміщеними в ЄДР відомостями про кінцевих бенефіціарів та структуру власності. Строк повідомлення – 10 р. дн.
При цьому на офіційному вебсайті Міністерства юстиції буде створено рубрику «Повідомлення держателя Єдиного державного реєстру про виявлення розбіжностей між отриманими СПФМ в результаті здійснення належної перевірки та розміщеними в Єдиному державному реєстрі відомостями про КБВ та/або структуру власності юридичної особи». В ній будуть розміщені передбачені пунктом 7 Порядку повідомлення сертифікат шифрування та адреса електронної пошти. Про це ми писали тут.

Додатки до декларації з податку на нерухомість змінять: проєкт наказу Мінфіну

22 серпня на сайті ДПС було розміщено проєкт наказу Мінфіну «Про внесення змін до додатків до форми Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки».
Його розроблено з метою приведення цих додатків у відповідність до національного класифікатора НК 018:2023.
Проєктом наказу до Декларації вносяться зміни, згідно з якими у додатках 1 та 2 до Декларації, зокрема, запропоновано у розділі І «Розрахунок податкового зобов’язання» у графі 2 кількість комірок привести  у відповідність до наказу №3573 для зазначення коду згідно з класифікатором НК 018:2023; а також примітку 4 викласти у новій редакції, згідно з якою для зазначення коду типу об’єкта нерухомості платником податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, має застосовуватися класифікатор НК 018:2023. 
Крім того, до додатків 1 та 2 вносяться технічні правки для можливості зазначення узагальненого показника площі об’єкта оподаткування (графа 9 рядка 2.0) та приведення додатка 2 у відповідність до додатка 1 у частині скасування обов’язку зазначати узагальнений показник розміру мінімальної заробітної плати на 01 січня звітного року (графа 15 рядка 2.0). 

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на вересень 2024 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»