• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №16(70) | 09.09.2020 р.

Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №16(70) | 09.09.2020 р.

Це – шістнадцятий  з початку року (і сімдесятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість.

З моменту написання попередньої розсилки минуло понад два тижні, і нам є про що розповісти:

 

  • зазначимо, що Положення про реєстрацію платників ПДВ зазнає змін;
  • розповімо, як правильно платникам ПДВ заповнювати таблицю даних;
  • проінформуємо, що Гетманцев передав до ДПС 42 скарги щодо заблокованих ПН;
  • зауважимо, що якщо платник ПДВ не подав форму №20-ОПП, то його можуть визнати ризиковим;
  • з’ясуємо, як зберігати ПН та РК в електронній формі;
  • наголосимо, що незабаром мають з’явитися нові декларація з ПДВ та податкова накладна.

Гарного вам читання!

 

***

Положення про реєстрацію платників ПДВ зазнає змін
21 серпня ДПС оприлюднила проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість».

Його розроблено з метою приведення наказу Мінфіну від 14.11.2014 р. №1130 у відповідність до статей 183, 184 розділу V ПКУ зі змінами, внесеними Законом №466.

Зокрема, новостворені суб’єкти господарювання під час реєстрації бізнесу можуть заявити про своє бажання та бути зареєстрованими платниками ПДВ без подання реєстраційної заяви платника ПДВ за формою №1-ПДВ.

Про це та про інші новації Положення про реєстрацію платників ПДВ читайте у новині.

 

Нові декларація з ПДВ та податкова накладна – у проєкті Мінфіну 
4 вересня ДПСУ  оприлюднила проєкт наказу Мінфіну (завантажити), яким викладено у новій редакції:

  • форму податкової накладної (завантажити) та Розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної  (завантажити);

  • Повідомлення про делегування філіям (структурним підрозділам) права складання податкових накладних та розрахунків коригування (завантажити);

  • декларацію з ПДВ (завантажити) з додатками.

Як зазначають податківці, у межах реалізації вимог Закону №466 виникла необхідність у внесенні змін до форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ (далі – Порядок № 21).

Крім того, з метою виконання пункту 13 Плану дій стосовно проведення заходів для підвищення позиції України в рейтингу Світового банку „Ведення бізнесу” („Doing Business”) проєктом наказу передбачено удосконалення форми податкової накладної та порядку її заповнення, а також спрощення форми й порядку заповнення податкової звітності з ПДВ.

 

Як правильно платникам ПДВ заповнювати таблицю даних?
Хмельницькі податківці підкреслили, що у таблиці даних платника податку зазначаються:

  • види економічної діяльності відповідно до КВЕД;

  • коди товарів згідно з УКТЗЕД, що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України;

  • коди послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України.

Одночасне заповнення граф щодо придбання (отримання) і постачання/надання товарів/послуг в одному рядку Таблиці не допускається.

Коди послуг згідно з ДКПП у Таблиці мають містити від 5 (наприклад: 02.40) до 14 символів.

 

Гетманцев передав до ДПС 42 скарги щодо заблокованих ПН
20 серпня Гетманцев зауважив, що він хоче допомогти бізнесу розібратися з проблемою неправомірних блокувань ПН та РК. Для цього він запропонував скарги зі суттю справи надсилати йому.

А 27 серпня він розмістив пост у своєму профілі на Facebook щодо передання отриманих за тиждень скарг до ДПС. Чекаємо далі на результат таких дій.

 

Не подали форму №20-ОПП – можете стати ризиковим платником ПДВ
Донецькі податківці наголосили: якщо платник податків не подав або несвоєчасно подав форму №20-ОПП і в електронній базі ДПС відсутня інформація про об’єкти, які використовуються ним для ведення господарської діяльності, такий суб’єкт господарювання відноситься до списку ризикових платників ПДВ.

Відповідно операції, які він здійснює, відповідають критеріям ризиковості операцій. І як наслідок – блокування реєстрації ПН та РК. Тому для подання пояснень та копій документів, що підтверджують реальність господарської операції, платнику податків необхідно довести необхідність матеріально-технічних ресурсів для здійснення такої операції (офісних, складських, виробничих та інших приміщень, обладнання, транспорту, земельних ділянок, тощо), відобразивши їх наявність у формі №20-ОПП. Якщо ця форма не подавалася, то її потрібно подати до того, як будуть подані документи для розблокування ПН/РК.

Крім того, у разі невідповідності видів діяльності платника основним засобам, які відображені ним у формі №20-ОПП, контролюючий орган має право відмовити в прийнятті Таблиці даних платника ПДВ.

 

Як зберігати ПН та РК в електронній формі?
По-перше, податкові накладні та розрахунки коригування до податкових накладних, складені в електронній формі, повинні зберігатися платниками податку на електронних носіях інформації у формі, що дає змогу здійснити перевірку їх цілісності на цих носіях.

По-друге, під час проведення перевірки платники ПДВ зобов’язані надати посадовим (службовим) особам контролюючого органу доступ до таких електронних носіїв інформації, а у випадках, визначених законом, також надати копії ПН та РК, засвідчені в порядку, встановленому законодавством. Про це ми зазначали ось тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»