• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №19(73) | 28.10.2020 р.

Сімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №19(73) | 28.10.2020 р.

Це – дев’ятнадцятий з початку року (і сімдесят третій загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • зауважимо, що реєстрацію новостворених платників ЄП та ПДВ хочуть спростити;
  • з’ясуємо, хто буде нести відповідальність за несвоєчасну реєстрацію РК до ПН;
  • зазначимо, що Гетманцев отримав відповідь ДПС про долю ще 31 скарги щодо заблокованих ПН;
  • проінформуємо, що ДПС шукатиме схеми серед платників ПДВ, які чекають на відшкодування;
  • підкреслимо, що Любченко підтримує введення спецставки ПДВ для сільгоспвиробників;
  • розкажемо, для вирішення яких питань щодо блокування ПН у фермерів запрацювали спеціальні робочі групи.

Гарного вам читання!

***

 

Несвоєчасно зареєстровано РК до ПН: кому чекати штраф? 
Порушення платниками ПДВ граничного строку для реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування в ЄРПН тягне за собою накладення штрафу на платника ПДВ, на якого відповідно до вимог ст. 192 та ст. 201 ПКУ покладено обов’язок щодо такої реєстрації (п. 120-1.1 ПКУ).

РК на зменшення ПЗ з ПДВ підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем). Це встановлено п. 192.1 ПКУ.

Отже, штрафні санкції за порушення граничних термінів реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування застосовуються до особи, на яку покладено обов’язок щодо такої реєстрації. Про це ми вказували ось тут.

 

Гетманцев отримав відповідь ДПС про долю ще 31 скарги щодо заблокованих ПН
2 жовтня Гетманцев в своєму Телеграм-каналі навів перші результати відпрацювання ДПС звернень платників щодо порушень при реєстрації ПН або віднесення підприємства до ризикових.

А 16 жовтня з'явився новий пост в Телеграм-каналі щодо результатів по ще 31 скарзі. Зі 31 скарги 8 рішень прийняті на користь платників ПДВ. Про це ми писали тут.

 

ДПС шукатиме схеми серед платників ПДВ, які чекають на відшкодування 
Протягом 2020 року представниками ДПС було проведено 401 перевірку щодо зберігання та торгівлі тютюновими виробами, які належать 37 суб’єктам господарювання. Ними було встановлено, що 148 місць не здійснювали діяльність. За словами Любченка, за рахунок цього порушники мали змогу сформувати незаконний податковий кредит з ПДВ на 1,4 млрд гривень. Проте податківці їм завадили.

Податківці мають право перевірити наявність залишків (підакцизна група при заявці на відшкодування), проте деякі платники не допускають їх на склади нібито через карантинні заходи або через інші причини. Таким чином, вони очікують, поки закінчиться встановлений Податковим кодексом термін на перевірку.

«Ми вже пішли далі, в технічні експертизи, чим руйнуємо подібні схеми. І будемо руйнувати, адже – ціна 1 млрд гривень. Розраховуємо на підтримку правоохоронних органів», – підкреслив Олексій Любченко.  Докладно про це ми зазначали тут.

 

Любченко за введення спецставки ПДВ для сільгоспвиробників
Впровадження спеціальної зниженої ставки ПДВ для деяких видів сільгосппродукції дозволить легальному бізнесу зекономити обігові кошти на закупівлю та проміжну сплату податку до бюджету. Про це голова ДПС Олексій Любченко заявив в своєму інтерв’ю.

За його словами, це не є проблемою, оскільки йдеться про проміжне споживання.

«Потрібна інвентаризація на момент переходу на спецставку. Необхідно зафіксувати залишки зерна. Інакше розпочнеться гра в 6 % різниці. У редакції законопроєкту до першого читання ця норма є. Якщо її збережуть у другому читанні, то все добре. Я взагалі пропонував ставку 10%», – пояснив Олексій Любченко.

 

Для вирішення питань щодо блокування ПН у фермерів запрацюють спеціальні робочі групи
12 жовтня Мінекономіки повідомило, що в Україні при обласних державних організаціях запрацюють робочі групи з врегулювання проблемних питань при реєстрації фермерами податкових накладних.

Основними завданнями робочих груп з вирішення податкових питань фермерів є:

  • сприяння взаємодії органів влади у врегулюванні проблемних питань, пов’язаних із реєстрацією податкових накладних фермерськими господарствами;

  • організація та проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед фермерських господарств щодо реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних;

  • аналіз можливих ризиків, які виникають у сфері реєстрації податкових накладних фермерськими господарствами;

  • комплексний аналіз фінансово-економічних чинників відповідної області, що впливають на діяльність фермерських господарств та можуть вплинути на ситуацію з блокуванням податкових накладних;

  • напрацювання шляхів, механізму і способів вирішення проблемних питань, що виникають при реєстрації податкових накладних фермерськими господарствами тощо.

 

Реєстрацію новостворених платників ЄП та ПДВ хочуть спростити
21 жовтня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №4244  щодо спрощення реєстрації новостворених суб’єктів платниками єдиного податку та податку на додану вартість. 

Законопроєктом пропонується внести зміни до Податкового кодексу щодо:

  • запровадження для новостворених суб’єктів господарювання окремої процедури реєстрації як платником ПДВ на підставі відомостей, які зазначаються у заяві про реєстрацію створення юридичної особи або державної реєстрації фізичної особи підприємцем (зміни до ст. 182 і 183 ПКУ);
     
  • перенесення механізму перевірки можливості і підстав реєстрації новоствореного суб’єкта господарювання як платника ПДВ або єдиного податку на етапі державної реєстрації створення юридичної особи або державної реєстрації фізичної особи – підприємцем.

Про це ми докладніше зазначали ось тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»